Bijna 2021 en tijd om het in vele opzichten rampjaar 2020 achter ons te laten. Een nieuw jaar betekent ook: eindejaarslijsten! We vroegen jullie - de fans - om aan te geven wat jullie de Beste Gelderse release van dit jaar vonden. Honderden nummers werden aangedragen door jullie, mede gebaseerd op de Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland van Poppunt Gelderland. Dat leverde - aangevuld met onze eigen voorkeuren - een prachtige lijst op. Op de drempel van 2021 presenteren we jullie daarom: de Top 20 van Gelderse nummers/singles over 2020. Dank voor alle inzendingen!

Met 'Follow me', een samenwerking tussen de Achterhoekse producers en dj's Docter (Colin Dokter) en Lenn (Lennart Hoftijzer en Len Bloemers), trappen we de top 20 af. Het nummer is verschenen op het label East Garden Studios in Winterswijk dat zowel EDM als hiphopmuziek releaset. Van Lenn verscheen eerder dit jaar hun track 'Wild Tonight' op het nieuwe muzieklabel Green Room van dj Like Mike, nummer 1 in de jaarlijkse DJ Mag top 100 in 2015 en 2019.

'Ergens in mijn Hoofd' van de Nijmeegse singer-songwriter Linde Schöne is afkomstig van haar meest recente album Nog Heel Even dat dit jaar verscheen. Een nummer met een boodschap: over, zoals ze het zelf noemt, haar Post Hype Depressie. In een interview met 3FM zegt ze: "Ik was een bittere asshole tegen iedereen om mij heen, werd boos wakker en ging weer boos slapen. Ik had zelf door hoe 'kut' het was om in mijn buurt te zijn. ‘Ergens In Mijn Hoofd' ben ik nog steeds die oude persoon. De échte ik die niet door het depressiemonster is overgenomen bestaat nog steeds."  

De Edese producer en singer-songwriter Marvin Bergh maakt Nederlandse R’nB. In 2020 bracht hij verschillende singles uit, waaronder 'Alles van mij', gevolgd door zijn eerste zelfgeschreven en zelf geproduceerde ep in september genaamd Samen. De ep bevat een liefdesverhaal in het Nederlands met pop- en R&B-invloeden. Van het verliezen van een liefde tot aan het vinden van een nieuwe liefde: alle fasen komen aan bod vanuit het perspectief van Marvin.

De nieuwe Nijmeegs/Zwolse surf-garagepunkband Cloudsurfers dropte eind oktober met 'Surf the Cloud' haar debuutsingle. 'Sweet Tooth' is tweede in een reeks van drie, als voorbode van het debuutalbum Don’t Know What Hit Me dat waarschijnlijk in februari 2021 uitkomt. In januari zal er nog een single volgen genaamd Prices.

De nieuwe Nijmeegse band HAUSSE vierde hun single-release met het verschijnen van de videoclip ‘Stay with Me’ in april van dit jaar. De single is opgenomen, gemixed en geproduceerd door Erwin Hermsen. De video is opgenomen in en rondom het Honigcomplex in Nijmegen en tekent de sfeer en toon die de muziek van HAUSSE kenmerkt.

Daniel Brooke combineert elementen van trap/hip-hop met rock. Geïnspireerd door 10's rock, punk, trap en pop-punk heeft hij inmiddels verschillende singles uitgebracht, waaronder 'Roleplay' uit 2020. Op 30 oktober bracht hij in eigen beheer zijn eerste zelfgeproduceerde ep uit: Deadheading.

De Apeldoornse Dirtyfrequence (Nick Van Veluwen) is een electronic music producer en produceert daarnaast instrumentale nummers voor andere artiesten. Hij heeft naar eigen zeggen al meer dan 400 nummers geproduceerd onder de naam Dirtyfrequence. 'Separated' is een samenwerking met de Amerikaanse singer-songwriter en muzikant Micah Emrich die geïnspireerd is door pop, R&B, alternative rock, hiphop en EDM.

Triple-R bestaat uit Dale Smeets (drums), Wies Knipping (gitaar) en Hugo Filius (keys en synth bass) die allen studeren aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Ze maken een zwaar groovende mix van jazz en rock met een vleugje hiphop. Het instrumentale 'Morpha' is afkomstig van hun debuut-ep Levels dat eerder dit jaar verscheen.

De bandleden van het Arnhemse Son Nouveau vonden elkaar op de Hogeschool Arnhem Nijmegen. 'Wednesday' is hun tweede single dit jaar, na 'Dance'. Son Nouveau is een gitaar- en synthesizergestuurde band met pittige drums en bestaat uit David Bas (gitaar, synth), Lars Petersen (bas, zang), Luc Verhoeven (drums) en Niels Stuiver (gitaar, achtergrondzang).

De tweede notering voor de Apeldoornse Dirtyfrequence (Nick Van Veluwen), deze keer een samenwerking met de Poolse dj & producer Sebastian Mucha en de Oostenrijkse dj & producer Tesero.

Triple-R bestaat uit drie jonge studenten die studeren aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en een mix van jazz en rock met een vleugje hiphop brengen. Het instrumentale 'Levels' is afkomstig van hun gelijknamige debuut-ep. Triple-R stond al op Booster Festival 2019, Achterhoekse Band Competitie 2019 en DjazzVibes 2019.

Afgelopen zomer namen de Nijmeegse muzikanten Yildiz Gies en Imke Loeffen (o.a. ex Bootleg Betty, La très illustre compagnie du Chat Noir) een sessie op tijdens een studioweekend. 'The Water’s Edge' werd volledig live opgenomen met een gelegenheidsformatie. Imke: "In The Water’s Edge bezingen we ieder een andere kant van controle, een klassiek duet met twee uitersten.”

‘Comanche’ is een single van de ep Bedtime Stories en is het resultaat van een samenwerking tussen Triple-R en zanger Luuk Marcus die, evenals Triple-R,  studeert aan het Arnhemse ArtEZ Conservatorium. De teksten op de ep zijn gebaseerd op mythische verhalen die door Luuk tot eigentijdse songteksten zijn verwerkt. De release van de ep Bedtime Stories staat gepland voor begin 2021.

De Doetinchemse indie-folkband Snow Coats had een goed jaar. De band bracht o.a. hun single 'Pool Girl' uit, tekende een platencontract bij het Engelse label Alcopop! Records en in september 2020 verscheen hun nieuwe ep Pool Girl. De nieuwe ep is het vervolg op het succesvolle debuutalbum Take the Weight Off Your Shoulders dat de band uitbracht in 2018.

De Gelderse Arkayne (Kevin van der Tholen) dropte in november zijn nieuwe single ’Stranger’, een samenwerking met de Engelse zangeres Katie Sky die al miljoenen streams op haar naam heeft. Arkayne is een dj en producer, afkomstig uit Barneveld, die ook voor andere artiesten schrijft en produceert onder de naam Fingasmith. Zijn sound kenmerkt zich door dance- en pop-geïnspireerde melodieën.

De tweede notering van de Doetinchemse band Snow Coats in de top 10 over Beste Gelderse nummers/singles over 2020. 'Navy Blue' is de tweede single van hun nieuwe ep Pool Girl die afgelopen september verscheen op Alcopop! Records.

Emma Luca rondde in 2020 haar studie Muziek af aan Artez in Arnhem en met de muzikanten die ze tijdens haar studie ontmoette, vormt ze de Emma Luca Band. Haar muziek omschrijft ze als een afwisseling tussen ritmische gitaren en funky grooves met hoopvolle teksten en ballads. 'Back to you' is haar eerste single.

 

Mereo is de artiestennaam van de Arnhemse Rens Blonk. Mereo is een personage die op de wereld is gezet met een doel: Liefde terugbrengen in een wereld waar de mensen moegestreden zijn. 'Favorite moment' is de single die eerder dit jaar verscheen en afkomstig is van Mereo's nieuwe album Synchronous dat eind november uitkwam.

'Never Ending' kwam in december 2020 uit en is de tweede single van Emma Luca na 'Back to you'. Emma Luca brengt op 20 maart 2021 haar eerste album HOME uit, met een presentatie in DRU in Ulft. 'Never Ending' ontstond toen iemand uit Emma's omgeving na al jaren struggelen met depressie, echt op een dieptepunt kwam in haar leven door deze mentale ziekte. Het schrijven van dit nummer was Emma's poging om in het hoofd van die persoon te kruipen, aangezien ze het zelf nooit heeft meegemaakt.

En zo komen we aan bij de nummer 1 die door jullie gekozen is tot Beste Gelderse single/nummer van 2020. De single 'Jij Zegt' komt van het debuutalbum This Time van Feikje Douwina uit het Gelderse Voorthuizen. De singer/songwriter schrijft al sinds kinds af aan liedjes en leerde zichzelf zingen, gitaar- en pianospelen. Een link met de nummer 6 uit deze lijst is er ook: ze werkt samen met producer Arkayne (Kevin van der Tholen) uit Barneveld. 

Mediapartner Poppunt Gelderland heeft op basis van de vele inzendingen en de uiteindelijke Top 20 van Gelderse singles/nummers een Spotifylist samengesteld: De Gelderse Top 20 over 2020. Deze vind je hiernaast en op Spotify zelf.

In de Spotify-lijst Nieuw Uit Gelderland vind je wekelijks de nieuwste releases van Gelderse bodem. De lijst wordt bijgehouden door Poppunt Gelderland in samenwerking met mediapartner 3voor12 Gelderland. Artiesten kunnen ook zelf hun nieuwe muziek aanmelden voor de playlist. 

Per artiest wordt er maximaal 1 nieuwe track opgenomen in de playlist, bijvoorbeeld de single. Na vier weken wordt het nummer verplaatst naar de archiefplaylist Gelderse Muziek om plaats te maken voor nieuwe releases. Alle genres zijn welkom, jouw eigen tracks kun je hier aanmelden.