De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van Paracetamøl – Behave.

De band

Paracetamøl behoeft eigenlijk geen introductie meer, zeker niet in Arnhem en omgeving. Het Gelderse punkviertal bestaande uit Joey Pechler, Guus van Tiem, Jamil Molenaar en Guus ten Klooster werd pas in 2018 opgericht om net zulke opwindende muziek te gaan maken als garagerockhelden METZ, Osees (laatste schrijfwijze, red.), Ty Segall en Ex Cult. Dat deze gasten daar met gemak in slagen blijkt wel uit het feit dat ze in 2019 geselecteerd werden voor de Popronde en maar liefst 30 keer aan de bak moesten. En elke keer ging de band er voor de volle 100% in. Dat geldt eigenlijk voor alle optredens van de band. Na hun titelloze ep van vorig jaar is onlangs het eerste volwaardige album verschenen onder de toepasselijke titel Behaveuitgebracht door Bottom Shelf Records en Waaghals Records. Opgenomen in de beroemde Wisseloord studio in Hilversum, waar kostbare opnametijd werd opgeofferd om tussendoor het voorprogramma te verzorgen van The Chats in de grote zaal van Paradiso. Is Paracetamøl op plaat ook een orkaankracht? 

De muziek

In korte tijd is de live reputatie van Paracetamøl zich als een olievlek over de provincie en het land aan het verspreiden. Meedogenloos, rauw en energiek zijn de steekwoorden die je in menig recensie terugleest. Nu was het zaak om de geluidsexplosie die Paracetamøl op het podium produceert goed op plaat te vangen. Het mocht van de band zelf nog wel grootser en strakker klinken dan de titelloze ep van vorig jaar. De twee doublures op Behave zijn dan ook opnieuw opgenomen en gemixt. Zo klinkt ‘Beach Problem’ nu nog meer als een raket die op je wordt afgevuurd met dito intro. Ook de afsluiter van de ep ‘Unbiased’ heeft een make over gekregen. Dit was het nummer waarbij het tempo een stuk lager ligt. Niet alleen is de zang verbeterd en klinken de drums dit keer veel vetter, de track staat nu midden op het album. Heel bewust als een soort rustpunt.  

Dan hebben we het nog niet gehad over het openingssalvo ‘Hectic Coop’. Dit razendsnelle nummer klokt net onder de twee minuten, maar hierin zit zoveel energie verstopt dat menig garagepunker tijd genoeg heeft om tot een vroegtijdig oraal orgasme te komen. Direct daarna volgt ‘Ice Cold’ waarbij opvalt hoe goed de vocalen van Joey Pechler klinken, net als het beukwerk van drummer Guus van Tiem. Samen met Matthijs Kievit, die dit keer achter de knoppen zat, is hieraan extra aandacht besteed. Niet dat het ook maar ergens ingehouden klinkt; Joey heeft zijn stembanden stuk geschreeuwd en ook de rest van de band geeft alles.  

Nummers als ‘Snow’ en ‘Mask Off’ laten een muur aan geluid horen, letterlijk geschreven om een zaal te slopen. Thuis moet je uitkijken dat je niet de buren in de gordijnen jaagt. Een van de hoogtepunten op het album is ‘Black Sugar’, dat iets trager begint om vervolgens met lekker venijnig gitaarspel van Joey en Jamil, stuwende basspel van Guus ten Klooster en opnieuw Van Tiem’s stevige drumwerk uit te monden in een anthem. Het laatste stuk van het nummer mag iedereen meezingen: sha-lala. 

Ook met het titelnummer is het goed meebrullen, waarbij de band zelfs groovy uit de hoek komt. ‘Ouf’, de afsluiter, heeft ook al iets catchy, ondanks dat alle remmen los worden gegooid. Het eindigt in een oase van geluid die je als concertbezoeker ook vaak ervaart als je na afloop van een optreden weer buiten staat. 

Het oordeel

Garagepunk is live altijd lekker, alleen is de energie van menig garagepunkband helaas nooit goed vastgelegd op plaat. Daar is het Arnhemse Paracetamøl op dit debuutalbum Behave wel degelijk in geslaagd. Dit komt misschien door de professionele Wisseloord studio of de overdubs die hebben gezorgd dat de nummers niet alleen maar hard en snel klonken, maar dat er ruimte in de songs was om te ademen. Het resultaat is een album dat meedogenloos en hard klinkt, maar ook helder en fris. Vergelijkbaar met een band als John Coffey een paar jaar geleden. Het is Paracetamøl gegund net zo succesvol te worden. Ze weten in ieder geval al hoe ze zich moeten gedragen. 

Behave is fysiek uitgebracht op vinyl