Jaaroverzicht 2012: de best gelezen artikelen

Festivals, Pirate Bay-blokkade, meldpunten, NL hiphop en Ziggo Dome

Ingmar Griffioen ,

Een terugblik op 2012 middels de best gelezen artikelen op 3voor12. We hebben de maandoverzichten erbij gepakt en wat blijkt? Hoog scoort - zoals verwacht - de festivalverslaggeving, maar ook geruchtmakende nieuwtjes rond The Pirate Bay, een 'Polen-meldpunt' en Buma-bestuurders. Ook knap: Jan Smeets wist zowat het hele jaar in het nieuws te blijven. Opvallend hoog genoteerd zijn verder een aantal NL hiphop-artikelen, alles over de nieuwe Ziggo Dome, de noodlijdende Rotterdamse popsector, speciale 3voor12 Radio-acties als Wobwobwoensdag, Movember en Canto Ostinato live en diverse achtergrondartikelen over onder meer Radiohead, piraterij en Grizzly Bear vs. Mumford & Sons.

Bekijk hieronder een overzicht per maand met links naar de meest gelezen artikelen

JANUARI
In januari scoorden items over DWDD Recordings (VARA reageert op kritiek), de nieuwe glazen bol rubriek 12 van 3voor12, de spectaculaire (en omstreden) FBI-actie tegen MegaUpload in Nieuw-Zeeland en Noorderslag / Eurosonic in cijfers (met respectievelijk een 11 voor Kees van Hondt en 9 voor Jungle By Night) het beste. Het Amsterdamse Le Le zegt die maand ook NEEN in kapitalen.

FEBRUARI
In februari topt Mr. Polska de lijst met zijn Waardevolle gezelligheids reactie op het 'Midden-Oosteuropeanen-meldpunt van de PVV (ook de walgende reactie van Geert van The Black Atlantic staat hoog), direct gevolgd door de uitleg van de Piratenpartij hoe de blokkade van The Pirate Bay makkelijk te omzeilen is. Dat 3voor12 Florence + The Machine presenteert (check liever de beelden hier) en dat Lowlands in 2 uur uitverkocht is ook nieuwswaardig.
 

MAART
Le Le pakt de nummer 1 positie in maart met de exclusieve voorstelronde van album Partytime ('Le Le lult over...'). De ontslagvergoeding van ex-Buma directeur Cees van Rij blijkt een oprotpremie en de omzeiling van de Pirate Bay-blokkade blijft gewild. Ook zeer populair is de Top 40, die 3voor12 destilleerde uit de vele showcases op het SXSW festival in Texas: met Cloud Nothings op 1, gevolgd door Alabama Shakes, The Boss himself, TNGHT en AraabMUZIK.

APRIL
Het bericht dat Dance Valley stunt met (posters van) Mark Rutte en een swaffelbar prijkt bovenaan april. De verslaggeving van Motel Mozaique (check hier de opnames) scoort hoog, evenals de nieuwe show van hemelbestormers The Kyteman Orchestra in Tivoli. Ook populair: 10 tips voor Record Store Day, fotoverslag van de Ziggo Dome in aanbouw, BTW-podiumkunsten terug naar 6% en een achtergrondartikel over Hoe piratencultuur de muziek zelf verandert.

MEI
Pinkpop viel dit jaar duidelijk in mei. De verslaggeving vanuit Landgraaf maar ook de berichtgeving vooraf zijn bijzonder goed gelezen. Vooral het uitzendschema op tv en radio, de cijferoverzichten van dag 1, dag 2 en dag 3, de recensies van Bruce Springstien, Linkin Park, The Cure, Anouk en Kyteman en het geruchtmakende slotinterview met festivaldirecteur Jan Smeets mochten zich in veel lezers verheugen. Last but not least: de opnames!
 

JUNI
In juni scoort het Pinkpop-dossier nog altijd bovengemiddeld, niet gehinderd door het naspel rond de uitspraken van Jan Smeets die de grenzen over gaan. Maar eigenlijk domineren hiphop en de podiumsector het maandnieuws. Er onstaat een kortstondige maar niettemin megahype rond rapper YS en Kempi stapt op bij label Top Notch (in september kondigt hij zijn afscheid als rapper aan). Rotown plaatst een overlijdensbericht voor de Rotterdamse popsector, de Ziggo Dome opent en zet de concertmarkt op scherp, Rockin Park strooit met gratis kaarten en Skrillex' Bangarang krijgt een a capella uitvoering op Wobwobwoensdag in 3voor12 Radio.

JULI
In juli wordt dj The Flexican hardhandig opgepakt door de Eindhovense politie, meldt The Pirate Bay dat het aantal bezoekers ondanks de blokkade juist stijgende is, bericht 3voor12 Radio dat de Berlijnse technoclub Berghain wordt bedreigd door de Duitse Buma en bepleit Jan Smeets een rook- en drugsverbod op festivals. Verder deed 3voor12 verslag van 'headliner extravaganza' XO Live (Extrema Outdoor) en nog een tikje uitgebreider van Awakenings Festival in Spaarnwoude (eind juni).

AUGUSTUS
Augustus is natuurlijk Lowlands-maand en dat zie je terug. Dikke cijfers voor de hoogtepunten van het festival en de cijferoverzichten per dag, maar ook een fotoverslag van het terrein vooraf, het fotoverslag ter plekke, het uitzendschema en de recensies van Skrillex, Foo Fighters, Wilco, Triggerfinger, Fresku en Will And The People. Opvallende niet-LL12 items zijn het interview met Muse en het bericht over het nieuwe Bungalowpark-fest Where The Wild Things Are.

SEPTEMBER
Festivals als Into The Great Wide Open en Incubate en de 3voor12 Award domineren het overzicht van deze maand. Vooral het slotinterview met ITGWO-chef Ferry Roseboom, ITGWO in cijfers, de fotoverslagen van Tim Knol en van 3voor12 op Vlieland en de Blog party artikelen over 10 toonaangevende internationale en nationale muzieksites (n.a.v. de Incubate conferentie) scoren bovengemiddeld. Daarnaast wint Blaudzun de 3voor12 Award en is het award-artikel waarbij Peter te Bos de albumhoezen beoordeelt erg in trek.

OKTOBER
In oktober is Eindhovenaar Kempi terug, althans in het nieuws en in het vizier van justitie, en verkeren we in Amsterdam Dance Event-sferen. Thumbs up voor de tips (ADE12 in tien feestjes), het verslag van Headhunterz in de Ziggo Dome en Afrojack's homecoming in Paradiso. Verder vallen hoge noteringen op voor achtergrondartikelen 'De elektronische avonturen van Radiohead' en 'Waarom Grizzly Bear geen hits scoort en Mumford & Sons wel', de Album van de Week-recensie van Muse en - daar is de geplaagde Rotterdamse popsector weer - het plan om een groot poppodium te vestigen in het Postkantoor aan de Coolsingel, toepasselijk Popkantoor gedoopt.

NOVEMBER
De aanloop naar de Song van het Jaar begon in november en resulteerde in uitschieters voor de Song stemwijzer en de keuzes van 3FM dj's Coen Swijnenberg en Giel Beelen. Eet dat Wilbert Mutsaers en Matthijs van Nieuwkerk! 3voor12 Radio zorgde voor hits met de bewerking door InnerAct van Canto Ostinato (n.a.v. het overlijden van componist Simeon ten Holt) en de snorrenparade in Movember. Verder onthulde Jan Smeets plannen voor Pinkpop 2013 (o.a. QOTSA), had 3voor12 een exclusief interview met Major Lazer (Diplo), afficheerde Roffa-rapper Hef zich met zijn album Papierwerk en als 'De nieuwe Holleeder' (tevens reportage van het jaar) en waren we op London Calling en Crossing Border. Naast Ten Holt nog meer doden in het nieuws: oud-popjournalist Peter Koops en columnist Nanne Tepper overleden en F. Starik lanceerde 'De Poule des Doods van de Muziek'.

DECEMBER
Niet te missen en dat gebeurde dan ook niet: Ben Howard wint de Song van het Jaar (kijk de optredens in Trouw terug en die prachtige schat aan Song Stories!), evenals voor de cijferfreaks de 'Facts and figures e.a. eigenaardigheden' en voor de lijstjesfetisjisten De Album Top 12 van 2012, gewonnen door een van de meest opvallende nieuwkomers Alt-J. Het einde der tijden leek nabij en dus hadden we 12 nummers over de apocalyps. Verder waren we vier dagen lang op Le Guess Who? en maakten we de 12 van 3voor12 balans op met de wapenfeiten, sloot de Plato in Rotterdam, komt er nieuw, groot festival van Friendly Fire (lees: Mojo-concurrent FKP Scorpio) in Beekse Bergen en grijpt een nieuwe generatie de macht in het Buma-bestuur. Vergeet ook zeker niet terug te blikken met De Beste Concerten van 2012.