Jaaroverzicht 2012: de best gelezen artikelen

Festivals, Pirate Bay-blokkade, meldpunten, NL hiphop en Ziggo Dome

Ingmar Griffioen ,

Een terugblik op 2012 middels de best gelezen artikelen op 3voor12. We hebben de maandoverzichten erbij gepakt en wat blijkt? Hoog scoort - zoals verwacht - de festivalverslaggeving, maar ook geruchtmakende nieuwtjes rond The Pirate Bay, een 'Polen-meldpunt' en Buma-bestuurders. Ook knap: Jan Smeets wist zowat het hele jaar in het nieuws te blijven. Opvallend hoog genoteerd zijn verder een aantal NL hiphop-artikelen, alles over de nieuwe Ziggo Dome, de noodlijdende Rotterdamse popsector, speciale 3voor12 Radio-acties als Wobwobwoensdag, Movember en Canto Ostinato live en diverse achtergrondartikelen over onder meer Radiohead, piraterij en Grizzly Bear vs. Mumford & Sons.

JUNI
In juni scoort het Pinkpop-dossier nog altijd bovengemiddeld, niet gehinderd door het naspel rond de uitspraken van Jan Smeets die de grenzen over gaan. Maar eigenlijk domineren hiphop en de podiumsector het maandnieuws. Er onstaat een kortstondige maar niettemin megahype rond rapper YS en Kempi stapt op bij label Top Notch (in september kondigt hij zijn afscheid als rapper aan). Rotown plaatst een overlijdensbericht voor de Rotterdamse popsector, de Ziggo Dome opent en zet de concertmarkt op scherp, Rockin Park strooit met gratis kaarten en Skrillex' Bangarang krijgt een a capella uitvoering op Wobwobwoensdag in 3voor12 Radio.

SEPTEMBER
Festivals als Into The Great Wide Open en Incubate en de 3voor12 Award domineren het overzicht van deze maand. Vooral het slotinterview met ITGWO-chef Ferry Roseboom, ITGWO in cijfers, de fotoverslagen van Tim Knol en van 3voor12 op Vlieland en de Blog party artikelen over 10 toonaangevende internationale en nationale muzieksites (n.a.v. de Incubate conferentie) scoren bovengemiddeld. Daarnaast wint Blaudzun de 3voor12 Award en is het award-artikel waarbij Peter te Bos de albumhoezen beoordeelt erg in trek.

OKTOBER
In oktober is Eindhovenaar Kempi terug, althans in het nieuws en in het vizier van justitie, en verkeren we in Amsterdam Dance Event-sferen. Thumbs up voor de tips (ADE12 in tien feestjes), het verslag van Headhunterz in de Ziggo Dome en Afrojack's homecoming in Paradiso. Verder vallen hoge noteringen op voor achtergrondartikelen 'De elektronische avonturen van Radiohead' en 'Waarom Grizzly Bear geen hits scoort en Mumford & Sons wel', de Album van de Week-recensie van Muse en - daar is de geplaagde Rotterdamse popsector weer - het plan om een groot poppodium te vestigen in het Postkantoor aan de Coolsingel, toepasselijk Popkantoor gedoopt.

NOVEMBER
De aanloop naar de Song van het Jaar begon in november en resulteerde in uitschieters voor de Song stemwijzer en de keuzes van 3FM dj's Coen Swijnenberg en Giel Beelen. Eet dat Wilbert Mutsaers en Matthijs van Nieuwkerk! 3voor12 Radio zorgde voor hits met de bewerking door InnerAct van Canto Ostinato (n.a.v. het overlijden van componist Simeon ten Holt) en de snorrenparade in Movember. Verder onthulde Jan Smeets plannen voor Pinkpop 2013 (o.a. QOTSA), had 3voor12 een exclusief interview met Major Lazer (Diplo), afficheerde Roffa-rapper Hef zich met zijn album Papierwerk en als 'De nieuwe Holleeder' (tevens reportage van het jaar) en waren we op London Calling en Crossing Border. Naast Ten Holt nog meer doden in het nieuws: oud-popjournalist Peter Koops en columnist Nanne Tepper overleden en F. Starik lanceerde 'De Poule des Doods van de Muziek'.

DECEMBER
Niet te missen en dat gebeurde dan ook niet: Ben Howard wint de Song van het Jaar (kijk de optredens in Trouw terug en die prachtige schat aan Song Stories!), evenals voor de cijferfreaks de 'Facts and figures e.a. eigenaardigheden' en voor de lijstjesfetisjisten De Album Top 12 van 2012, gewonnen door een van de meest opvallende nieuwkomers Alt-J. Het einde der tijden leek nabij en dus hadden we 12 nummers over de apocalyps. Verder waren we vier dagen lang op Le Guess Who? en maakten we de 12 van 3voor12 balans op met de wapenfeiten, sloot de Plato in Rotterdam, komt er nieuw, groot festival van Friendly Fire (lees: Mojo-concurrent FKP Scorpio) in Beekse Bergen en grijpt een nieuwe generatie de macht in het Buma-bestuur. Vergeet ook zeker niet terug te blikken met De Beste Concerten van 2012.