Berghain vreest dat het na New Year's Eve over is en is een petitie begonnen, die inmiddels ruim 200.000 maal ondertekend is. Het gaat niet alleen om Berghain. Ook het nabijgelegen Watergate en Weekend worden bedreigd in hun bestaan, zo meldde The Guardian. Volgens de Britse krant zou het Berlijnse uitgaanspubliek vrezen dat de "dagen van hedonistische clubbing" voorbij zijn. De clubs verklaren dat ze zullen sneuvelen als de nieuwe Gema-tarieven van kracht worden en waarschuwen dat dat ook het toerisme zal schaden. Het dance-blog Skruff citeerde Watergate-baas Steffen Hacks, die beweert dat hij zijn club zal moeten sluiten, omdat de Gema-plannen ertoe leiden dat de kosten voor Watergate van 10.000 naar 200.000 euro per jaar stijgen.
De Berlijnse dancescene is heel belangrijk voor Nederland, verklaarde Thomas Martojo van de Amsterdamse dance-organisatie Dekmantel in 3voor12radio. Martojo haalde al meerdere keren acts vanuit Berghain naar Nederland. "We merken dat mede dankzij de Berlijnse technoscene, techno hier en wereldwijd ook weer in opkomst is. Daar hebben de residents van Berghain en artiesten die releases uitbrengen op Berghains label Ostgut Ton, ook absoluut een rol in gespeeld."
Roosmarijn Reijmer vroeg of sluiting van Berghain en andere clubs een flinke afsluiting van de toevoer van techno zou betekenen. Martojo: "Ja. Ik kan me er niks bij voorstellen hoe het zou zijn als al die toonaangevende clubs in Berlijn hun deuren zouden sluiten." Steffi voorspelt dan een tegenbeweging. "Ik denk dat veel artiesten zich bij de Gema gaan uitschrijven. Ik sta voor bepaalde nummers ingeschreven en trek zometeen alles terug." Niettemin meent de Nederlandse dat de hele rel ook een positieve uitwerking kan hebben op de scene. "Ik denk dat veel mensen in het illegale circuit feestjes gaan organiseren. Dat kan wel eens heel verfrissend werken."
Wat is er precies aan de hand?
Auteursrechtenorganisatie Gema, die 65.000 artiesten vertegenwoordigt, wil per 1 januari 2013 een vast percentage van de toegangsprijzen gaan innen. Ook komt er een extra toeslag van 50% voor evenementen die langer duren dan vijf uur achtereen. Na nog eens drie uur feest, moet er dan weer 50% toeslag betaald worden. Clubs hebben doorgerekend dat ze 5 tot 10 keer zoveel moeten gaan betalen als nu het geval is. Ieder weekend komen meer dan 10.000 mensen naar Berlijn, waarvan 35% aangeeft dat het nachtleven daar een grote rol in speelt. Er wordt nog gekeken of de invoering wel in overeenstemming is met de regels, maar dat gaat minimaal een jaar duren en zal waarschijnlijk voor velen te laat komen.
3voor12radio: Technoclub Berghain met sluiting bedreigd
Verhoging tarieven Duitse Buma 'tot 1400%' schaadt Berlijnse nachtleven
De beroemde Berlijnse technoclub wordt met sluiting bedreigd, doordat de Gema (de Duitse Buma) de tarieven tot 1400% verhoogt. De Berliner Zeitung rept van een 'tariefsexplosie' en becijferde dat de gemiddelde Berlijnse club straks jaarlijks 174.000 in plaats van 28.000 euro betaalt. De Nederlandse dj Steffi, resident in Berghain, onderstreept in 3voor12radio de ernst van de situatie. "Het ziet er heel slecht uit. Mijn baas zegt: als de Gema-tarieven ingaan, sluiten wij onze deuren."