Lowlands 2012: Twijfels Fresku verdampen als sneeuw in India

Grappige, emotionele en spitsvondige hiphop uit 'Eindhoven de gekste'

Ingmar Griffioen ,

De ontvangst in de India is spot on: 'Welkom in de sauna.' Volgens de presentator is Fresku al dagen op van de zenuwen voor zijn eerste grote Lowlands show. Het verzoek om de Eindhovense rapper met liefde te ontvangen, is niet aan dovemansoren gericht. Op de zware beats van zijn dj komt Fresku op met zijn eerste claim to fame 'Brief aan Kees'. Van zenuwen is weinig te merken, van humor en feest des te meer. Het begint met een voor de gelegenheid ingesproken droogkomisch intro en houdt een uur aan.

CONCERT:
Fresku, Lowlands India, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Nederlandse hiphop met Brabantse tongval, vol van spitsvondigheid, humor en emotie. De nu 25-jarige Eindhovenaar Fresku leverde in mei dit jaar zijn sterke tweede album Maskerade af. Eerder leerden we Roy Michael Reymound kennen als lid van de Eindhovense rapformatie Zwarte Schapen, als Gino Pietermaai (komische YouTube sketches met de enigmatische clipmaker/filmer Teemong) en in 2008 als Fresku (Papiamentu voor 'brutaal') en schrijver van een 'Brief aan Kees' (de Koning, baas Top Notch label). Dat schrijven (al dan niet in scène gezet) werkte; in 2009 tekende hij bij Top Notch, waar hetzelfde jaar debuut Fresku verscheen.

PLUS:

'Ik maak het altijd heel spannend voor mezelf, ben al de hele week nerveus en daarom heb ik een ijsbreekmomentje ingebouwd. Want ik vind toch dat we moeten feesten, ik kom uit Brabant hè.' Het dansje 'De lintworm' moet de spanning eraf halen. 'Houd je handen langs het lichaam, benen bij elkaar en springen.' De hele India springt en danst mee met Fresku en zijn vaste Lintworm-gast in een giga condoom; ijs gesmolten. Zijn dj doet de tweede stem (kwinkslagen als 'Ho verkeerde tekst'), maar verder heeft Fresku qua back-up alleen handdoeken nodig. Hij ratelt zelf de hele show vol. Wat hem verder onderscheidt van veel Nederlandse rappers: Fresku verpakt serieuze en persoonlijke boodschappen over onzekerheden in humor, spitsvondigheid en een sterke show waar vandaag op Lowlands zo'n beetje alles in zit.

Er is ruimte voor wederzijdse liefde, harde, scherpe en gevoelvolle nummers, soepele flows en speciale acties: 'Ik heb een track met Henny Vrienten gemaakt, een Doe Maar-nummer in een nieuw jasje gestoken. Kennen jullie 'm?' 'Pa' kan - vermoedelijk vanwege een generatiekloofje - niet op veel herkenning rekenen, de laatste speciale actie slaat nog beter aan: 'Wie ziet mij voor het eerst? Dank voor het komen. Speciaal voor jullie de track, waar het allemaal mee begon, toen ik voor het eerst mocht zeggen dat ik fans heb.' Op 'Twijfel' doet Fresku nog even de rugslag over het publiek, zijn publiek, dat de India tot het eind toe vulde. Nummers als 'Hedde Druksop', de briljante hipstersatire 'Op de hoogte', partytrack 'Kutkop' en de na het kippenvelwekkende huwelijksaanzoek perfect ingepaste 'Nieuwe dag'; er zijn simpelweg te veel hoogtepunten om hier op te sommen.

MIN:

Verplichte nummers als 'Zeg oe a' en met de hele zaal knielen en dan springen hoeven echt niet, maar ook daar toont de Eindhovenaar zelfkritiek en een grappige oplossing: 'Dat is een beetje cliché. Ik moet sorry zeggen, dus we gaan het anders doen: Ik tel tot drie en we gaan meteen los. Springen in de lucht met je kutkop!'

CONCLUSIE:
Fresku heeft met twee albums een hoog niveau, eigenlijk de top in Nederland bereikt, Hij laat vandaag zien minimaal de India aan te kunnen. Volgend jaar Pinkpop? Minimaal de kleine stage. Zou kunnen, zou terecht zijn. Persoonlijk is hij ook gegroeid, heeft hij zijn prioriteiten verlegd: zijn tweede publieke brief is niet gericht aan een vertegenwoordiger van een platenmaatschappij, maar aan zijn dochtertje Alisha. 'Wie van jullie is papa? Deze is voor jullie, ik heb een dochter.' Ontroerend. De man weet de stagemanagers zelfs tot een zeldzame toegift te verleiden. 'Je hoeft niet zweverig te doen of in god te geloven, maar jullie zijn mijn zegen van god.'

CIJFER:

9