Door gezondheidsproblemen hebben we deze Incubate helaas slechts op halve kracht meegedraaid, maar dat heeft ons niet belet heel wat moois mee te pikken. De rustige, sfeervol melancholieke zondag in het Natuurtheater van Oisterwijk was er zeker één om te onthouden, maar het meest heilzaam was misschien wel de alles omver blazende set van Merzbow op de vroege dinsdagavond, die zo verkwikkend werkte dat ze ons voor de rest van de week heeft opgeladen. Hopelijk kunnen we nog lang van deze Tilburgse festivaltrots genieten.
Een prachtig undergroundinitiatief van Niels Duffhues, met veel ruimte voor improvisatie en al dan niet vrolijke gekte dankzij bijdragen van onder meer Otto Kokke en Colin Webster, Senga Etna en natuurlijk ook de uit zijn graf verrezen Elvis. Een van die zeldzame muzikale avonden waarop alles lijkt te kunnen.
Een ander mooi DIY-initiatief van het meer jeugdige team Tim & Meis. Ook hier vinden we een ruime variëteit aan klanken, van fluisterzacht en breekbaar tot verzengend en snoeihard. In die laatste categorie waren er gedenkwaardige optredens van Tsar Bompa, The Fifth Alliance en naadloos in elkaar overvloeiende sets van Svartvit en Slakkengang. Een zeer geslaagde samenkomst, die we misschien nog wel hoger hadden ingeschaald wanneer we een naar verluid explosieve show van Gewoon Fucking Raggen door andere (ook aangename) concertverplichtingen niet hadden gemist. Ga zo door, Monomentum!
4. Zaum + Snailking + Galvano in Little Devil
Little Devil had dit jaar een bijzonder goede en gevarieerde programmering en prolongeerde daarmee wat ons betreft de status van beste muziekcafé van Tilburg. Vele memorabele concerten hebben we hier mogen bijwonen, onder meer van het Øresund Space Collective, Joe Buck Yourself, MDC en natuurlijk ook de albumpresentatie van lokale grootheid The Light Brigade. Recentelijk zagen we nog een intrigerende mix van metal en traditionele Mongoolse volksmuziek bij het optreden van Nine Treasures, maar het meeste is ons misschien nog wel de 'Middle Eastern Mantra Doom' van het Canadese duo Zaum bijgebleven. Benieuwd wat het nieuwe jaar hier voor ons in petto zal hebben.
Roadburn kende ook deze editie weer vele hoogtepunten, waaronder het carrièreretrospectief van Anathema, de bijzondere samenwerking van Enslaved en Wardruna en vernietigende performances van Bongripper, om er maar een paar te noemen. Minstens zo verrassend waren echter enkele optredens van meer obscure acts als Botanist en, later diezelfde dag, Kayo Dot, dat erin slaagde elementen van metal, modern klassiek en r&b op wonderlijke wijze in elkaar te laten vervloeien.
6. Méta Méta op Festival Mundial Het Mundialfestival heeft ons ook deze jaargang een aantal keer prettig verrast, zeker op de kleinere podia. Daar zagen we zaterdag al de energieke Chinese reggaepunkers van Long Shen Dao aan het werk, en tegen de avond van die eerste dag maakten de rockende gitaarlicks bij Noura Mint Seymali ook grote indruk. Aziza Brahim trapte vervolgens de zondag fraai af, maar het gaafste vonden we misschien wel de vervreemdende samba/free-jazzmix van het Braziliaanse Méta Méta, dat aansluitend in de grote koepelhal te bewonderen was. Dat de experimentele klanken van dit gezelschap niet iedereen konden bekoren, werd wel bewezen door de aanzienlijke leegloop van de toch al niet al te gevulde ruimte (misschien was een kleiner podium in dit geval een geschiktere keuze geweest), maar bij enkele woest dansende enthousiastelingen was het kwartje duidelijk wel gevallen. In alle opzichten een grensverleggend concert.