In het weekend van 9 tot en met 11 juni verwelkomde Leiden haar eerste editie van Lepeltje Lepeltje. Het Van der Werfpark is omgetoverd tot openluchtrestaurant met diverse food trucks en barretjes. De live muziek die de smaakpapillen moet stimuleren varieert van de summerlounge van Two tot de stevige reggae en rock van Destructive Penguins en Lukewarm Ocean.

Vrijdag begint, net zoals het weer, nog wat lauw en komt maar moeizaam op gang. De summerlounge van dj-duo Two zou een stuk beter klinken als er meer publiek en meer zonneschijn aanwezig zou zijn. De drie jonge koppies van garagepop Teddy's Hit maken prima muziek om de stemming er wat meer in te brengen. Helaas is er weinig dynamiek op het podium. Terwijl de zanger achter de drums zit, probeert de gitarist er nog een showtje van te maken.

Teddy's Hit

Er heerst al een goed festivalsfeertje zodra we zaterdag het park in lopen. De muziek lijkt vandaag een grotere rol te spelen, ook al is het niet de hoofdattractie van het evenement. Er is meer te zien en te doen. Er loopt een leuk gemengd publiek rond tussen de Winkels op Wielen, kinderactiviteiten, eet- en drinktentjes en het podium.

De twee dames van Banditas hebben lol achter het dj-meubel, terwijl Vrou.ka nog ietwat onwennig op het podium staat. De bijzondere funky zang met Afrikaanse invloeden doet naar meer verlangen. Meer zelfverzekerdheid op het podium zal hun muziek zeker ten goede komen. De Marvin Timothy band bestaat uit de jonge, talentvolle soul zanger en toetsenist Marvin Timothy en zijn begeleiding op drum, gitaar en basgitaar. De soul en jazz met een Stevie Wonder-achtige toon brengt de stemming er goed in.

Marvin Timothy band

Destructive Penguins brengt de zomer

De zon staat inmiddels laag aan de hemel en verlicht het Van der Werfpark, terwijl de geur van barbecues, grillplaten en steenovens in de lucht hangt en het (speciaal)bier rijkelijk vloeit; wat valt er nog toe te voegen aan deze voorzomeravond? De muziek van Destructive Penguins.

Al tijdens de korte soundcheck draaien de hoofden van de bezoekers weg van hamburger en gesprek, en bij de eerste nummers van de set begint een aantal bezoekers al te dansen. De sfeer zit er goed in, en terecht; de mengelmoes van ska, reggae, funk, soul, hiphop en een beetje rock nodigt uit tot uitvoerig en uitgelaten dansen en zo’n voorzomeravond is daar uitermate geschikt voor.

Toch lijken beide band en publiek zich in te houden. De stemming is ontspannen, gemoedelijk; de bezoeker geniet van een hapje, drankje en een goed gesprek, met Destructive Penguins op de achtergrond. Gedurende hun optreden trekt de wisselwerking band en publiek aan. Er wordt meegedanst, meegesprongen en door een enkeling meegezongen.

De zomer staat voor de deur en met hun in februari 2017 uitgebrachte tweede EP ‘High/Low’  - welke gepresenteerd werd in de grote zaal van Gebr. de Nobel diezelfde maand – onder hun gezamelijk riem, speelt de band de zomer naar je toe.

Lukewarm Ocean ramt foodtruck festival wakker

De soundcheck is kort, krachtig en duurt ogenschijnlijk ongeveer een half nummer. Vrijwel direct erna start het optreden; Lukewarm Ocean staat direct ‘aan’ en begint te rammen. Stevige, luide en een beetje vuige rock knalt het Van der Werfpark in.

Moeiteloos en in sneltreinvaart gaan de nummers van Lukewarm Ocean in elkaar over, waarbij de energie stevig wordt vastgehouden. De oplettende luisteraar herkent een bijna aangezette Nirvana cover. Halverwege de show komen ook de iets rustigere liedjes aan bod, waarna het tempo weer omhoog gaat. Het aanwezige publiek luistert, klapt mee en lijkt toch licht overweldigd, want veel wordt er niet gedanst en gesprongen, op een klein gezelschap vooraan na. En hun kamerplant.

Zo energiek en snel als de show begon, zo snel is het – in ieder geval gevoelsmatig – alweer voorbij. Een, evenals hun gehele set, strakke cover van The Who’s ‘My Generation’ besluit de avond vol retestrakke, opgevoerde mixen van (garage)rock, grunge en (pop)punk invloeden. Een uitstekende band voor een festival. Vooral voor een veel, véél groter festival.

Lukewarm Ocean

Lukewarm Ocean