We werden getipt bij 3voor12leiden over een aantal obscure bezienswaardigheden die op vrijdag 16 juni geboekt stonden in Gebr. de Nobel. Op het programma staan drie unieke elektronische live acts uit Leiden; ScooterRoy and the Hitmachine, Them Novelists en Madmancircus. Niet vies van een stukje door de bands zelf gecreëerde hype gingen we heel benieuwd deze avond tegemoet.

ScooterRoy and the Hitmachine trappen de avond af en de toon is meteen gezet. De band, twee muzikanten gekleed in regenkleding van bubble wrap, wordt ingeleid aan de hand van een geprojecteerde openingstekst à la Star Wars Episode Y geregisseerd door Spinvis. De beatcomputer van Giel Borsboom pompt lekker door, bijgestaan door de elektrische gitaar van Kenneth Roy van den Bos. De jongens zijn speels. Tussen de nummers door keert de opening crawl terug en klinken er samples van een klein meisje dat een verhaaltje over de band vertelt. Het is duidelijk dat deze band een concept heeft en je door middel van hun uiterst vrolijke en dansbare muziek meeneemt in een elektronisch kindersprookje.

De mythe luidt dat Them Novelists ergens rond 1996 in Berlijn is begonnen, waar zij elkaar tegen kwamen en een mix wilden maken van gothic, techno en new wave. Zanger The Priest is een afvallige, naar eigen zeggen, satanische priester uit de UK die een cult rond zichzelf en de band heeft opgericht. Hij verwelkomt het publiek in zijn synagoge van satan en predikt in typerende zouteloze monotone 80's new wave stijl over de elektronische beats van dj Saint.

De band bestaat voor de helft uit live instrumentatie. Mr. Fieldhaus speelt gitaar en Ölreich drumt met de beats mee. Toch worstelt de band, die wel drie geluidsmannen heeft meegenomen, (in het begin) met wat technische problemen. Het kan de pret echter niet drukken. In de zaal ontstaat een waar feestje waarbij een cultlid twee flessen vodkashots als sacrament aan het publiek uitdeelt. De set dendert lekker door en halverwege wordt het publiek op het podium uitgenodigd of gaat de band de zaal in.

Op een gegeven moment staat de gehele bezetting van de lokale riot grrrls van Lilith op het podium. Als de band ‘Enjoy the silence’ van Depeche Mode wil coveren stapt Tessa Koelewijn, de basgitariste/vocaliste van Lilith, op de mic af en begint heel toepasselijk ‘Bad touch’ van de Bloodhoud Gang er overheen te zingen. Watch out boys, these grrrls are taking over!

Madmancircus is de derde en tevens slotact van de avond. Hun elekrto darktrance is bruter en heftiger dan de andere twee acts en schopt het geheel in een wat hogere versnelling. Hard core, dark core! Toch blijft het op de dansvloer een beetje leeg en is er een grote plas van zweet en vodka te zien waar eerder het feestje los ging tijdens Them Novelists. Misschien dat het publiek het zonder de chemische bijstand, die een beetje in het genre thuishoort, het een beetje gehad heeft na de eindeloze stroom vodkashots en publieksparticipatie.

De avond doet denken aan de old skool rave feesten, maar dan zo samengeperst zodat rond middernacht de zaal weer leeg is... Zowel Madmancircus als Them Novelists zouden het heel goed doen op een groot dance event tussen de dj's, terwijl ScooterRoy and the Hitmachine heel geschikt is voor vrolijke festivals en misschien zelfs huiskamerconcerten. Hou ze stuk voor stuk in de gaten!