Het heerlijk avondje is gekomen: de bekendmaking van Het Beste Nummer van Groningse Bodem 2023! Een maand lang hebben de lezers van 3voor12groningen kunnen stemmen op de nummers die het Groningse muziekjaar gevormd hebben. Het resultaat is een bijzondere mix van oude bekenden, zoals The Vices, en nieuwe binnenkomers, zoals 12 Inch From Heaven.

1. The Vices - Never Had To Know

Voor het tweede jaar op rij staan The Vices op nummer één! De band heeft dan ook een bewogen jaar achter de rug, met een mooie, doch chaotische show in Vera, de internationalisering van hun festival Vicefest dat zoals altijd werd afgetrapt in De Oosterpoort, en de release van hun tweede album. Een prachtig jaar dat eindigde met een flinke tegenvaller: ze moesten een show in Bibelot cancellen omdat hun bassist, Simon, was aangereden door een taxi. Hopelijk is deze eerste plaats een opsteker voor ze.

‘Never Had To Know’ is een track van het nieuwe album, Unknown Affairs, dat uitkwam in maart. The Vices zijn goed in een feestje bouwen, maar deze track is opvallend genoeg één van de rustigere nummers op het nieuwe album. Het opent met een dromerig couplet, opgevolgd door een krachtig refrein en een prachtige gitaarriff met een flinke bak reverb. De songtekst is cryptisch en laat veel aan de verbeelding van de luisteraar over. Dat is misschien wel de kracht van dit nummer: de ruimte die overblijft om je gedachten te laten dwalen.

2. Kraantje Pappie - Adem In

Wie veel op TikTok zit, heeft vast de filmpjes wel voorbij zien komen van Kraantje Pappie die met zijn dochtertje Maeve op het podium stond. Het waren vooral festivalshows voor Craney dit jaar, waaronder een modderige midnightshow op Bevrijdingsdag in het Stadspark. In het nieuwe jaar komt er een clubtour aan, met maar liefst vijf shows in De Oosterpoort! Daar tourt hij onder andere onze nummer twee van dit jaar, ‘Adem In’.

Over deze track schreven we eerder dit: De nieuwe single lijkt gemaakt voor de mensen die net een pilletje teveel hebben genomen op ADE. En wanneer je pil net te hard inkickt in een volle zaal met bezwete mensen, zegt Craney tegen je: Adem in en blaas uit! Het zal een kwestie van tijd zijn voordat Adem In een technoremix krijgt. Het nummer geeft je het gevoel te willen omvallen en struikelen in de nacht en is zeker de moeite waard om toe te voegen aan je zaterdagnacht-afspeellijst.

3. The Vices - For My Mind

Ja, je leest het goed: The Vices staan twee keer in de top 3 dit jaar! Ook ‘For My Mind’ staat op het nieuwe album Unknown Affairs, waarop ze voortborduren op de EP Strange Again uit 2022. Nummers van die EP zijn aangevuld met nieuwe tracks en instrumentale interludes, soms duidelijk geïnspireerd op The Strokes, maar veel vaker nog met een vernieuwend, eigen geluid.

De kracht van For My Mind zit hem in de opbouw. De track begint met een catchy couplet met achtergrondkoortje en bijna ska-achtige gitaren, opgevolgd door een gitaarsolo, en wanneer je een knallend refrein verwacht, zakt het tempo juist in in het pre-chorus. Daarna krijgen we nog een couplet, en dán pas wordt de luisteraar beloond met het refrein. Daarna zakt het tempo weer in en wordt het instrumentarium heel erg minimaal, om vervolgens weer langzaam op te bouwen tot de climax richting het eind. De track duurt vijf minuten, en is een soort indierock-versie van ‘Hospital For Souls’ van Bring Me The Horizon - je tijd helemaal waard.

4. Stunnababy - bestie

Stunnababy, echte naam Joey Liewes, is dit jaar op 20-jarige leeftijd overleden. Men stemde massaal op hem en hij staat dan ook hoog in deze lijst - een mooi eerbetoon aan hem en zijn muziek. bestie kwam een maand voor zijn overlijden uit, en is een stevige hiphop-track. Laat de titel je niet misleiden - dit is geen lief nummer over zijn beste vriend of vriendin; thema’s die voorkomen in deze korte track zijn seks, drugs en ‘haters’.

Stunnababy’s familie beheert nu zijn muziek en brengt de komende tijd nog nummers uit. De nieuwste daarvan is Weg, nu te beluisteren via Spotify. Je kunt ook digitaal een kaarsje voor hem aansteken via deze website.

5. Fred Goverde - HUISMUS STRAATKAT KUTWIJF

We volgen Fred Goverde al een tijdje: van Grunnsonic, tot Popronde, en het voorprogramma van Fokko. Dit jaar stond hij op Hullabaloo, waar hij werd omarmd door de fans nadat zijn show werd afgekapt door de festivalorganisatie. Sinds kort is hij ook onderdeel van de band TAXITAXI, en op zijn Instagram heeft hij flink campagne gevoerd tegen zijn alter ego Freddie Sunshine om zijn nummer op één te krijgen. Helaas is dat niet gelukt, maar nummer vijf is ook een heel respectabele plek, toch Fred?

De track in kwestie is HUISMUS STRAATKAT KUTWIJF, een heerlijke punksong waarin Fred zijn gebroken hart bezingt. Met heel veel woede, natuurlijk. Hij wil met niemand anders samenzijn dan de muze van dit nummer, maar ze heeft hem veel pijn gedaan - zijn hart vertrapt, met een ander gezoend, zijn tent kapot gemaakt - en daarom scheldt hij haar uit. Het heeft een hoog ‘als je mij niet wil, dan hoef ik je ook niet’-gehalte, en is dat soms niet even lekker?

6. BAAS - Rage

Opvallend genoeg staat BAAS op nummer zes! Deze rockers pur sang bestaan al een tijdje, maar dit jaar brachten ze hun eerste EP Rage uit. Ook mochten ze spelen op de eerste editie van het Rock ‘n Roar-festival.

Over Rage schreven we eerder dit jaar dit: De songtitel van de nieuwe single van BAAS is enorm passend, want het is boze mannen-muziek pur sang. Het Groningse kwartet maakt muziek die is geïnspireerd door de hardcore-scene van de jaren ‘90. Zelf zeggen ze: Pantera en Ice-T gekruist met Bruce Lee en The Predator. Voor de leken onder ons betekent dat: lage bassen, snelle gitaren, hyperactieve drums en woeste maar melodieuze zangpartijen. Dat alles dient in deze nieuwe track als décor voor datgene waar BAAS zich kwaad over maakt: mensen die in hun ivoren toren zitten terwijl ze de bevolking laten lijden. En dat de geschiedenis zich alsmaar herhaalt: ‘same shit, but a different name.’ Of je de songtekst nou kunt ontcijferen of niet, Rage is een vette track waar je prima op kunt headbangen.

7. Wat Aans! - Wakker in Grunn

We hebben niet zoveel gehoord van Wat Aans! dit jaar, behalve een aankondiging dat er een nieuw album zou komen… En hun deelname aan het Regio Songfestival. Met het nummer Wakker in Grunn representeerde de hiphopformatie onze provincie. Het is een ode aan Groningen met een knipoog: ook alles wat wat minder mooi is, wordt mooi gemaakt. En dat alles in een enorm feestelijk jasje. Helaas was het niet genoeg om daar de overwinning te behalen. Gelukkig dat ze hier wel hoog in onze lijst zijn belandt!

8. Jintra & leonie - skittles

Jintra heeft veel meters gemaakt dit jaar: hij bracht een eigen EP uit, ‘kosmonaut’; hij releasete een project met ebandZ; en hij bracht twee singles uit. Daarnaast deed hij ook veel liveoptredens binnen zijn opleiding Kunst & Multimedia aan de Noorderpoort. Zo stond hij te stralen op Impressfest in juni en de Dark Light Night in november.

De track is een zoete hiphoptrack, een liefdesliedje, maar toch klinkt er een ondertoon van angst. ‘Hoeveel pijn kun je aan? Is het je tijd waard?’ De muze laat Jintra en leonie zingen en niets anders maakt nog uit, maar wat als alles in elkaar klapt? Het is jammer dat er weinig over leonie te vinden is, want haar stem is een prachtige toevoeging aan dit nummer, die de zoete kant van het verhaal onderstreept, terwijl Jintra juist staat voor het duister.

9. shoom - Birds

Het zou best kunnen dat je nog nooit van shoom gehoord hebt. Maar dan out je jezelf wel meteen als iemand die niet heel erg actief is in de Groningse - of zeg maar gerust Nederlandse - muziekscene. Het vijftal stond dit jaar al op Grunnsonic, Noorderzon en nog veel meer festivals. Daarnaast presenteerde de band hun EP A Rat in the Palace in Vera afgelopen september (lees ons verslag daarvan hier) en staan ze op ons eigen ‘Beste Van Groninge Bodem’ evenement.

Met een bandnaam die ‘lawaai’ betekent, is het niet gek dat de muziek van shoom een eclectische mix van verschillende genres is. Inspiratie wordt getrokken uit de muziek van MF DOOM, John Coltrane, Slint, black midi en Black Country, New Road. Birds zou rechtstreeks van een plaat van die laatste band kunnen komen, met spannende (bas)gitaarriffs en blazers die om de aandacht vechten. Het is een spannende track die de luisteraar in slaap sust om je vervolgens meteen weer wakker te schudden, het speelt met je emoties, het is te gek.

10. Snelle & Kraantje Pappie - Ruggengraat

We sluiten de top 10 af met een pure popplaat. Kraantje Pappie schuwt er niet voor om zijn hiphop te mixen met andere genres - bij Adem In zagen we de techno-invloeden al, hier is het country pop dat de klok slaat. Taylor Swift, wie? Ruggengraat is een Cotton Eye Joe-achtige track over FOMO. Snelle en Kraantje Pappie vragen zich af waarom ze altijd weer naar een feestje gaan terwijl ze daar niet per se zin in hebben. “Hier staan we dan, mijn ruggengraat en ik / M’n bier is doodgeslagen en ik drink baco zonder prik / Waarom ben ik elke keer weer bang dat ik iets mis?”

11. Blanks – Breathe In Breathe Out
12. BAAS - Roadkill
13. Lange Mannen Met Haast – Laatste Liedje
14. shoom - Mentol Cigarettes
15. Them Dirty Dimes – Movin’ On
16. Blanks - Nobody Knows
17. Fred Goverde - ALS IK JOU ALLEEN LAAT
18. Jintra – just a friend
19. BAAS – Maniac
20. Anna Linde - Smiling at You
21. TAXITAXI - DOODSBANG
22. Blanks - Not Scared Anymore
23. Kristel - Anything to you
24. Rommy Gabay - Youth
25. Steeby - Rat Race
26. Marlene Bakker– Zolaank
27. Them Dirty Dimes - Huddle by the Fire
28. Elektropoëzie - Kees Is Altijd Met Techniek Bezig
29. Kristel - To get to know you
30. Marit Nygård - Fakking Sukkel
31. Rommy Gabay - Lovin’ You
32. WATERLEAF - Pink Sunset
33. I Spy - Terminal One
34. Slumbercloud - Meant for Nothing
35. Electropoëzie - Ik Heb Een 386
36. Them Dirty Dimes - Forever a Prisoner
37. Ravi's Underdogs - Magnolia
38. YLVALIE - No Quitter
39. WATERLEAF - Faded Jeans
40. Voltanz - Fly By Night
41. Hister - Onder wotter
42. Jooz - Het Is Oké
43. Waterbolk - Ik Slaap in Een Huis
44. Voltanz - Everything
45. JINI - Days of Odd
46. 12 Inch From Heaven - Fall Out
47. Marit Nygård - Eenmansorkest
48. WATERLEAF - A Man Is A Man
49. Black Fuse - Angel In Black
50. Jelle Mulder- Tranenmist
51. Waterbolk - Op Een Dak in Barcelona
52. Steeby - Balkon
53. Louis Bukenya & Ilianos - Nyenya
54. Ravi's Underdogs - Vette Klaai
55. Waterbolk - Kieuwen
56. Avery Plains - Signed J.C.
57. Meindert Talma - De Toekomst
58. Ravi's Underdogs- One Line
59. Ioana Iorgu - Liar
60. YLVALIE - Many Days
61. DOR - Symmetrisch
62. Black Fuse - Always Never
63. Jan Henk De Groot - Stiltecoupé
64. Leuk Gevonden - Ruzie in de Supermarkt
65. Voltanz - Strange Maze
66. DOR - Spiegelbeeld
67. Avery Plains - One Dead Family
68. Vikings in Tibet - Breezy
69. Inge van Calkar - RUSH
70. Vikings in Tibet - Window
71. Timethy & TEZZ - Stad Voor Altijd
72. suze who? - Echo Voices
73. Ioana Iorgu - Porto
74. frogs. - rocket in the sky
75. Bibi & The Boys - Lullaby
76. Only The Few - The Mistake
77. Katie Koss - silly songs
78. Never Been To Berlin - Beautiful Day, Sunday Morning
79. Waan van de Dag - Maandag Waandag
80. LAURAE - Laat maar
81. Cashmyra – Ontrafel
82. Tamar - En Je Wilde Dansen
83. CYNN - on it on it
84. de Best - Vijf Ruggen in een Lidl Tas
85. frogs., JASJA. & bee sting - <3
86. Martijn van der Zande - Alles komt goed
87. not sure - 400 F
88. Leuk Gevonden - Buitenpretje
89. Jelle Mulder - Dat jij me niet meer nodig hebt
90. Leuk Gevonden - Boren bij de Buren
91. Schau Schau - Wants
92. MONOWOLF - CODA
93. Alexander Moto - myn mûle smakket nei ierde
94. Chief of Smoke - Burnt Cloth and Rancid Gardenias
95. Redson - Haat
96. Jooz, Jeftuz, Maximuzz & Davy - Best Friend
97. Haas - Er Is Een Party
98. The Boys Called Clay - Broken
99. Tamar - Nog Steeds In Lewenborg
100. not sure - Holes