Woensdag 19 januari was de eerste dag van het digitale Grunnsonic 2022. Aan de beurt waren Fred Goverde, Eliën en Never Been to Berlin. De Groningse acts presenteerden drie relatief korte sets opgenomen in Simplon, met een presentatie door Hanne Staal.

WieWatWaar?

Artiesten: Fred Goverde, Eliën en Never Been to Berlin

Locatie: Opgenomen in Simplon, online te zien

Datum: Woensdag 19 januari

Fred Goverde

De act die de avond mocht aftrappen was Fred Goverde, een frisse Nederlandstalige gitaarpop-act met een goed geklede frontman in een overhemd en zwart pak, compleet met hangende oorbel in één oor. Het was een plaatje om naar te kijken en minstens net zo leuk om naar te luisteren.

De band speelde strak en de nummers stonden stevig. De set had een goed contrast tussen vrolijke, upbeat gitaarknallers en langzamere ballads. Wel was de presentatie een beetje statisch, met een Fred Goverde die voornamelijk recht voor zich uitkeek en weinig contact maakte met de camera. Daar stond tegenover dat de frontman de nummers met een flinke dosis energie bracht, waardoor je als kijker toch geboeid bleef.

Eliën

Eliën leek een stuk beter te gedijen voor de camera. Tussen de neonletters en blauwe en roze spots stond ze als een ware professional verhalen te vertellen over de nummers die ze speelde. Die nummers waren dromerig, gevoelig en loeizuiver. Warme synths en piano vormden een stevige basis voor Eliëns zang, met betoverende melodielijnen, intrigerende teksten en sterke uithalen. Maar niet alleen Eliën zelf deed het heel goed: ze had twee bandleden bij zich die geweldig samenspel leverden, compleet met bijna canon-achtige backing vocals.

Never Been to Berlin

De avond van Grunnsonic werd afgesloten door Never Been to Berlin, een act die het vooral lekker zou doen voor een zaal bezopen studenten, maar het helaas met een stel camera’s als publiek moest doen. Dat nam niet weg dat ze enorm enthousiast waren. De twee dansten op het podium alsof hun leven ervan afhing en gaven op een gegeven moment zelfs een Nederland in Beweging-achtige performance. Dat de muzikaliteit nog wat te wensen overliet zou je bijna vergeten. Ze stelden het zelf eigenlijk heel goed: ‘If you get yourself some more drinks, it will sound a lot better.’