Ja, de wintertijd is weer ingegaan. Waar sommigen zich weer vrolijk in winterjassen en truien steken en anderen hun winterdepressie alweer aan voelen komen is het vanuit ons weer tijd voor een lijstje met de nieuwe Groningse releases van afgelopen maand. En of je nou wilt zwelgen in gevoelens over vergane liefde of je wilt verschuilen in de nacht die nu nog donkerder en langer aanvoelt, wij hebben voor beide partijen weer een paar pareltjes om aan je afspeellijst toe te voegen.

Fiona Jane Pop | I don't like you EP

De nieuwe EP van Fiona Jane Pop lijkt een beschrijving van het spel der aantrekking en afstoting dat de liefde zo mooi maar ook verraderlijk maakt. In minder dan een kwartier bezingt Fiona met haar bijna kinderlijke, heldere stem hoe je kunt gaan van iemand niet kunnen uitstaan naar diens hoofd willen ontcijferen. In de eerste track en tevens de titeltrack van de EP, I don’t like you, beschrijft ze vooral hoe niet van iemand houdt. Maar in het tweede nummer bezingt ze hoe ze graag iemands gedachtes zou willen lezen: ‘trying to make sense of your mental maze’. Want zeg nou zelf: hoe makkelijk zou het zijn als dat soms kon, puur om wat onzekerheid en vraagtekens op te lossen? Zelfs wanneer je door iemand geobsedeerd bent en diegene het enige is wat je nog ziet, wil je altijd de ogen van de ander naar jezelf kijken in de hoop dat de liefde wederzijds is. Deze angst en onzekerheid die de liefde soms is, heeft Fiona prachtig gevangen in haar nieuwe EP.

WATERLEAF | Pink Sunset

Voor wie nog even wil vasthouden aan warme zomeravonden en roze broeierige zonsondergangen moet de nieuwe single Pink Sunset van WATERLEAF in zijn afspeellijst zetten. Dit vrolijke, simpele liefdesliedje heeft alles om je nog even in de zomer te wanen. Een catchy baslijn, makkelijk meezingbaar refrein en een dansbaar tempo. Het nummer voldoet netjes aan alle eisen. Daardoor is het wat voorspelbaar, maar de single weet goed het gevoel te vertolken van die natuurlijke high wanneer je met iemand bent van wie je houdt.

Them Dirty Dimes | Huddle by the Fire

Oh, hoe fijn zou het zijn om soms even het wereldnieuws uit te kunnen zetten en je te verzamelen bij een kampvuur om je even af te sluiten van alle schermen en al de ellende. Misschien een egoïstische gedachte, je even te willen verstoppen terwijl zovelen dat niet kunnen, maar elk mens kan soms wel eens snakken naar some ignorant bliss. In de nieuwe single Huddle by the Fire van Them Dirty Dimes beschrijven de mannen juist dit gevoel: ‘When the flames fill up the sky, we huddle by the fire.’ Het is misschien een romantische gedachte, maar dit vrolijke en erg goed gestructureerde nummer laat ons hevig verlangen naar een knisperend haardvuur en een glas rode wijn.

Katie Koss | silly songs

Muziek kan voor veel mensen helend en helpend zijn. Sommige mensen zien het als kerk of als therapie, mede omdat muziek soms het enige is wat ons staande kan houden en troost kan bieden in moeilijke tijden. In de nieuwe single van Katie Koss, silly songs, beschrijft de zangeres op een bijna wiegende manier hoe zij met het zingen van haar silly songs probeert om haar hoofd wat meer te begrijpen: ‘I wish I could get it back together’. Katie weet dat die dingen tijd kosten, maar moeilijke tijden kunnen wel juist mooi in muziek worden gegoten om ze te verwerken. Dat is precies wat Katie Koss doet in dit mooie popliedje. En van ons mag ze zeker doorgaan met het zingen van haar silly silly songs, die wij overigens allesbehalve silly, maar juist prachtig vinden.

Steeby | Balkon

De nieuwe single Balkon van Steeby gaat over het moeilijk kunnen loslaten van een vergane liefde. Met rake zinnen als: ‘Misschien is het juist wanneer je wilt wegrennen, een teken dat je stil moet staan.’ En ‘Soms wil ik alleen en vrij zijn, maar ik wil niet dat dit stopt,’ verwoordt Steeby op poëtische manier het gevoel wanneer je misschien net te laat beseft dat wat je had goud waard was. Een goed gepolijst nummer met net zoveel gevoel en afwerking in de tekst als in de muziek. En wanneer je je als luisteraar in dit nummer herkent geeft Steeby je gelukkig nog een wijze les om misschien je hartzeer enigszins te helen: ‘Het enige wat je hebt is tijd.’ En muziek en tijd kunnen gelukkig een hoop wonden helen.

Kraantje Pappie | Adem in

Daar is 'ie dan eindelijk! Craney post al weken kleine snippets van zijn nieuwe single Adem In op zijn socials, maar 19 oktober was het zover. De nieuwe single lijkt gemaakt voor de mensen die net een pilletje teveel hebben genomen op ADE. En wanneer je pil net te hard inkickt in een volle zaal met bezwete mensen, zegt craney tegen je: Adem in en blaas uit! Het zal een kwestie van tijd zijn voordat Adem In een technoremix krijgt. Het nummer geeft je het gevoel te willen omvallen en struikelen in de nacht en is zeker de moeite waard om toe te voegen aan je zaterdagnacht-afspeellijst.

Oktober was een uiteenlopende muzikale maand met zowel nummers om je hartzeer te verwerken als nummers om los op te gaan. Luister en filter zelf welke nummers de herfst voor jou het beste verwoorden en laat je op deze koude dagen verwarmen door muziek van Groningse bodem.