Begin mei hoorde de Groningse rocker Fred Goverde dat hij met zijn band in de Popronde staat. Vorig jaar zat hij gekluisterd aan de radio en werd hij niet geselecteerd. Dit jaar was hij gewoon aan het chillen en kreeg hij ineens allerlei felicitatieberichtjes via Whatsapp. Hij is blij, want hij wil graag meters maken met zijn band. 3voor12groningen sprak met Goverde over zijn deelname aan de Popronde. “Vorig jaar hebben mensen ons ontdekt.”

Verrassende klanken

Wanneer besloot je om mee te dingen naar een deelname aan de Popronde? 
“Tijdens onze deelname aan Hit the North (talententraject, red.) bespraken we de plannen. Onze band kwam tot stand net voordat de coronacrisis uitbrak, de eerste plaat kwam uit tijdens de crisis. Vorig jaar hebben mensen ons ontdekt. We zijn een liveband; we houden van optreden en een connectie maken met het publiek. Dus we dachten: laten we ons sowieso inschrijven, mocht het dit jaar niet lukken dan hopelijk volgend jaar wel. We willen ervaring opdoen en een routine ontwikkelen in optreden. Dus de Popronde paste heel goed binnen onze plannen.”

De volgende liveshow

Wat hoop je uit de Popronde te kunnen halen?
Meer shows, meer naamsbekendheid en meer mensen leren kennen. Al die mensen die ons kennen en die de muziek te gek vinden; die een kaartje kopen als ik weer eens naar Utrecht, Wageningen of Breda kom. Ik hoop natuurlijk dat we veel boekingen krijgen en ben benieuwd naar hoe het is om ondergedompeld te worden in de festivalsfeer. Het muziek maken is wat de klok slaat tijdens de Popronde. Het liefste sta ik in de repetitieruimte met de jongens of op het podium, zodat de hele week in het teken staat van de volgende liveshow en ik geen baantje meer nodig heb.”

IN 1 X GOED

Is de setlist al rond?
“Ja. Vorige week is onze nieuwe single IN 1 X GOED verschenen. Het is de eerste van een aantal singles die we hebben opgenomen nadat we live zijn gaan spelen. De nieuwe singles klinken levendiger dan de eerste single Bijna Weer Verliefd. Ook hebben we een aantal andere nieuwe tracks. Daar gaan we tijdens de Popronde mee experimenteren. Aan het einde van het festival moet de setlist voor de volgende tour compleet zijn. Het continue schrijven zorgt voor veel nieuw werk.”

Waar zou je tijdens de Popronde graag optreden?
“Sowieso graag in Zwolle, daar kennen we veel mensen. Maar ook in Breda, want daar hebben we onze eerste plaat opgenomen. En in Wageningen, want daar kom ik vandaan. Dus ik heb wel wat steden op mijn lijstje staan. Maar we zijn niet kieskeurig.”

Percussie-instrumenten

Waar ga je tijdens je performance mee verrassen?
Dat weet ik nog niet precies. Op de preparty van de Popronde hadden sommige bands van alles meegenomen om zichzelf te promoten, terwijl ik dacht dat we gewoon bier gingen drinken. De track Huismus Straatkat Kutwijf spelen we nu al een tijdje live; daar zit een lange drumbreak in met een tamboerijn. Misschien nemen we wel een shitload aan percussie-instrumenten mee om in het publiek te gooien. Of stellen we ons bij elk liedje voor onder een andere naam. Maar het meest hopen we te verrassen met retegoed spelen, want dat is het belangrijkste.”

Simmerdeis festival

Hoe leef je naar de Popronde toe?
Ik werk, repeteer en treed op. We hebben net gespeeld op het festival Simmerdeis in Drachten, voorafgaand aan het optreden van The Vices. Dat was best wel spannend. De Popronde is pas over een paar maanden. Als ik eenmaal op het podium sta dan maak ik er het beste van. Dus ik ben vooralsnog niet zenuwachtig.”

Wil je Fred Goverde voor de Popronde alvast live zien? Het eerstvolgende optreden is op Festival Hongerige Wolf, op zaterdag 9 juli.