2021 was het jaar waarvan we allemaal hoopten dat ‘de pandemie die niet genoemd mag worden’ langzaam in de vergetelheid zou raken en ons leven en vooral ook het culturele leven weer zou opbloeien. Helaas, een jaar later moeten we constateren dat we weer op slot zitten en we weer enkel dansend in ons eentje in de woonkamer van muziek kunnen genieten. Gelukkig is er dit jaar heel veel mooie muziek uit Groningse bodem ontsprongen om over de speakers van onze woonkamers te knallen. In dit artikel blikken we terug op het muziekjaar 2021 met eerst de Top 10 van de ‘Het Beste Nummer van Groningse Bodem’ verkiezing en daarna de volledige Top 100, met bekende en minder bekende parels om snel aan je afspeellijst toe te voegen.

1. Them Dirty Dimes – Keep Diggin’

De winnaar van Het Beste Nummer van Groningse Bodem is: 

Keep Diggin’ van Them Dirty Dimes! 

Dit jaar verscheen In Gold We Trust, een album dat je transporteert naar het Amerika van een decennia voor de Eerste Wereldoorlog. Met een combinatie van Americana, Swing en Jazz is het een blast from the past. Maar ook een bewijs dat deze oerklanken die via de Mississippi en New Orleans naar Groningen zijn gezworven, nog altijd even urgent voelen. Het nummer Keep Diggin’ gaat op eerste gehoor over goudkoorts, maar wie wat dieper graaft ziet dat het nummer ook thema’s bespreekt die vandaag de dag nog steeds pijnlijk actueel zijn zoals ongelijkheid, hebzucht en het altijd maar willen van meer. 

 

2. Mevia Fatale – Verlangijsje

Mevia Fatala heeft zeker niet stilgezeten in 2021. Met maar liefst vijf albums maakte ze het spannend welk nummer van haar het hoogste zou eindigen. Uiteindelijk heeft Verlangijsje het tot nummer 2 geschopt. De gelikte track laat je verlangen naar een onbezonnen zomer met vrienden, ijs en wijn in het Noorderplantsoen. De urban R&B sound van Verlangijsje valt goed in de Y2K-trend die momenteel heel het Internet lijkt te hebben overgenomen en het tokkelgitaartje roept (bewust of onbewust) duidelijke associaties op met de 90s classic No Scrubs van TLC. Zeker een nummer om in je afspeellijst te zetten voor als de dagen weer lichter en warmer worden.

3. The Vices – Looking For Faces

Voor The Vices was 2021 een jaar waarin ze zich ook bij het grote nationale en internationale publiek in de kijker speelden. Ze schopten hett tot voorprogramma bij Yungblud, een optreden op Eurosonic Noorderslag, een uitverkiezing tot 3FM Talent en als huisband van M. Ondanks dat er weinig kon worden opgetreden lieten The Vices van zich horen en zien en het nummer Looking For Faces is het perfecte voorbeeld van hun dynamische stijl. Het nummer ademt talent, plezier en een onuitputtelijke liefde voor het genre. Hopelijk kunnen The Vices in 2022 nog meer mensen live laten genieten en dansen: the only way is up!

4. Tiktok Tammo – Lente In Grunn

Net naast het podium vallen is voor deze nuchtere Grunninger vast geen probleem. Johannes Peetsma oftewel Tiktok Tammo werd dit jaar enorm populair op Tiktok met zijn Groningse typetje. Maar dat het nummer Lente In Grunn zo hoog geëindigd is, is echt niet enkel en alleen te danken aan zijn volgers. Het nummer is catchy en laat ons in de donkere dagen voor kerst verlangen naar de lente. Zelf opgegroeid in Oost-Groningen weet Tammo perfect te vangen wat een Lente In Grun nou juist zo mooi maakt. Een gevoel van vrolijke nostalgie en onbevangenheid maakt het een perfecte nummer 4.

5. Frankie Boomstam – Vies & Smerig

Wanneer de naam Frankie Boomstam je niks zegt en je voor het eerst Vies & Smerig opzet, is de artiestennaam matchen met het nummer misschien even een uitdaging. Waar Frankie Boomstam eerder klinkt als een vrolijke padvinder is het nummer Vies & Smerig een samensmelting van harde beats en apocalyptische klanken. Het nummer geeft je het gevoel dat je in een bad trip zit of op een after bij die ene rare gast die niemand eigenlijk kent. Vies en smerig van het dansen in een gure technobunker komt de rauwe stem van Frankie je even vertellen hoe vies en smerig je eigenlijk bent en dat het misschien toch echt eens tijd wordt om naar huis te fietsen. 

6. Perfect Storm – No Air

Perfect Storm bestaat al sinds 2017, maar met het album No Air hebben ze zichzelf dit jaar definitief op de kaart gezet. Het geluid van Perfect Storm komt voort uit een eclectische mix van invloeden:van alternatieve rock tot progrock, electro, pop en jazz. Op het titelnummer No Air komen al deze invloeden prachtig samen. Het zeven minuten durende titelnummer No Air is een deinende ballade en een welkome afwisseling in de soms tot orkaansterkte aanzwellende muziek van Perfect Storm. Een verdiende plek in de top 10 van deze lijst.

7. Fred Goverde – 3 Kwartier

De tweede single van Fred Goverde, 3 Kwartier, gaat over het gevoel hebben dat je hart elk moment, of in Freds geval over drie kwartier, kan ontploffen. Het gevoel hebben dat de tijd wegtikt zonder daar invloed op te kunnen hebben lijkt, vooral in deze tijd, een zwaar onderwerp. Maar dat is dit nummer allesbehalve. Het nummer is vrolijk en luchtig en lijkt gemaakt voor een uitverkochte clubtour. De ritmische gitaarrock doet denken aan jonge zomers met eerste liefdes en aan het weer terugverlangen naar die dingen. Speakers op max en dansen door de woonkamer! 

8. Rommy Gabay – Remedy

In het nummer Remedy van Rommy Gabay komen allerlei invloeden samen. Het rauwe van Amy Winehouse, de laid-back soul vibe van Greentea Peng en de hiphopbeats maken het nummer de perfecte combinatie van soul en hiphop. Met Rommy’s mooie, diepe alt-stem slaat ze met zinnen als ‘misinformation, miscommunication leads to frustration’ de spijker treffend op zijn kop. Het nummer voelt als een warm deken en tegelijkertijd als een spiegel die ons wordt voorgehouden. Moe van het dansen? Dan is dit de Remedy die je even nodig hebt. Een welkome pauze vol reflectie en wijsheden die ons nog eens laten nadenken over wat belangrijk voor ons is.

9. Bee Sting – I’M A BITCH

Ondanks dat I’M A BITCH niet het meest toegankelijk nummer is, is het Bee Sting toch gelukt om in de top 10 te eindigen. De opzwepende lage bas en de drum & bass beats maken het geheel scherp, maar geven je ook het gevoel dat je niet weet waar je bent. Het is hierdoor ook lastig om Bee Sting in een genre te plaatsen, maar misschien is dit juist wel iets goeds. Electro-noise-hiphop? Dat er geen stempel op hun muziek te drukken valt maakt Bee Sting eigen en uniek. Het nummer I’M A BITCH doet een klein beetje aan Die Antwoord denken en dat is genoeg om het interessant te maken voor mensen die opzoek zijn naar een nieuw geluid in hun afspeellijst. 

 

10. Speed Frisbee – Leave Me Here

Punk uit Winsum om de Top 10 mee af te sluiten! Speed Frisbee kwam bij elkaar aan het begin van de eerste lockdown in maart 2020. Sindsdien hebben ze een EP met 6 nummers uitgebracht en hebben ze zin om te spelen. In het nummer Leave Me Here zijn het vooral de grommende gitaren die spreken. De catchy gitaar riff draagt het nummer en de tempo afwisselingen zorgen ervoor dat het korte nummer toch dynamisch en pakkend blijft. De stem van Anco Zuidhof die af en toe door de gitaren heen breekt is helder en past goed bij het geheel. Op naar nog een EP en eindelijk meer kunnen optreden!

De Top 100 van Groningse bodem

11. Them Dirty Dimes - Morning Hour
12. Mevia Fatale - Ghost
13. The Vices - Before Your Birth
14. Noisia x Skrillex - Supersonic (My Existence)
15. Dope D.O.D - Told You So
16. Kraantje Pappie - Tranen
17. Blanks - What You Do To Me
18. Vortex - Horrible Dolls
19. DE KAT - Thing Called Love
20. Never Been to Berlin - Are You Happy Now
21. Orange Skyline - Shine On
22. Jooz - Een Beetje In Mijn Hoofd
23. The Desmonds - That's Right
24. Fred Goverde - Voorbij
25. Lisa Ploeger - Waves
26. ZOZY & Jelle Mulder - FIFO
27. Wat Aans! - De Inslag
28. Jooz - Kowa In De Stad
29. Iona Iorgu - Ritalin
30. Cashmyra - Toekomst
31. Inge van Calkar - Summer Rain
32. Steernvanger - Allain
33. Jelle Mulder - Groen Gras
34. The Desmonds - Make The Rules
35. BLANKS - Never Have I Ever
36. Wat Aans! - Eelsk!
37. Dom Aplomb - Parkvandalatie
38. DOR - Als Je Dit Leest
39. Bert Hadders - Veur Wèl Nait Duurt Te Dreumen
40. Iona Iorgu - I'm Happy
41. Steernvanger - Al Groot
42. Kraantje Pappie - Ma Aan De Lijn
43. Maestro - Something Else
44. Vanderlinde - Muy Rico
45. Meindert Talma - Hee Frenkie de Jong
46. Voltanz - Leika
47. POTGROND - Dronken*
48. Axis Mundi - Personal Riches
49. TAMAR - En Het Werd Lente
50. Steeby - Hyberbolic Time Chamber (live)
51. Dope D.O.D - Uh Oh
52. Inge van Calkar - I Won't Let You Down
53. Midnight Phone Carl - I Might
54. dort. - Fade
55. DE KAT - Manic Me
56. Jadi D - Bubble Up
57. Jonathan Rhodes - At Least I Found You
58. Model Depose - Year Of The Plague
59. Anna Linde - Undiscovered Places
60. De Nachtwinkel - Blonde Peter
61. Cashmyra - Stockholm
62. ZOZY & Orange Effect - Zout Water*
63. TAMAR - Ik Weet Niet Wat De Tantes Zingen
64. Mark Roggebrood - Late Night Vax
65. Axis Mundi - Symphony of Winter Nights
66. Steeby - Allright
67. Orange Skyline - Sunny Days
68. WadAap - Het Jaar Van De Aap
69. Liza Dries - Niks Zonder Jou
70. Voltanz - Control
71. not sure - Doughy
72. Small Town Bandits, DANYTHA, Bert Hadders - Zonnestralen
73. Wanton - Rome
74. Colds - Wear My Hoodies
75. Cirrus Minor - No Room For Healing
76. Colds - Run
77. Wolf Excentriek - Alles Zijn
78. Jeroen Russchen - Zunnebril
79. Jonathan Rhodes - Hey Sister
80. not sure - 400F
81. Meadowlake - Wait For You
82. Huub Prins - Krokodillentranen
83. Wanton - Wanneer Komt De Tijd Terug
84. WadAap - Chakra's Op Maat
85. GEIT - Fam In Alle Lagen*
86. Spiny Norman - Left Lane
87. Redson - Ze Houdt Van Mij
88. De Jonge Dadel, Club Maarten, F.L.E.U.R.I - Mogen De Bijen Ook Werktijdverkorting
89. Nieuwsgierige Aap - Weekend*
90. Corijn - Kibbelingzee
91. The Beavers - Silly Girls 
92. Omri Henri - Get To You 
93. Serra, OES, Lange Frans & Caprisol - Yea Aight
94. City Of Life - When The Lights
95. Daniel Hayford - I Like It
96. The Bluprint - Jenny
97. Dirk Wolf & The Ghostwriters - Anechoic People
98. Cirrus Minor - Road to Ruin
99. Axel Dorothea - Better Half
100. Martijn van der Zande - Kade Van Nes

*Deze nummers staan niet in de Spotify-playlist omdat deze daar nog niet zijn uitgebracht.