De zomer is (bijna) voorbij. We pakken nog de laatste paar festivalletjes, genieten van de laatste lange zomeravonden terwijl we luisteren naar weer een lading nieuwe muziek uit het mooie Groningen. Van zwoele soul tot keiharde hardcore punk, we hebben het allemaal deze maand. Ga er maar even goed voor zitten!

WATERLEAF | Faded Jeans

De nieuwe single van WATERLEAF klinkt als een dromerige festivalhit - ware het niet dat hij pas eind augustus werd uitgebracht. Dit is de ideale track om op een late zomeravond op te dansen, met kleren die aan je bezwete huid plakken en een koude mojito in de hand. Faded Jeans is WATERLEAF met een soulvol sausje. Maar laat de funky akkoorden en gitaarloopjes je niet misleiden, want in de songteksten zit nog steeds evenveel 80s nostalgie - om van de kenmerkende WATERLEAF-synthesizer nog niet eens te spreken. Nu is het nog hopen op een warme septembermaand. Ach ja, anders stoffen we deze track volgende zomer weer af.

BAAS | Rage

De songtitel van de nieuwe single van BAAS is enorm passend, want het is boze mannen-muziek pur sang. Het Groningse kwartet maakt muziek die is geïnspireerd door de hardcore-scene van de jaren ‘90. Zelf zeggen ze: Pantera en Ice-T gekruist met Bruce Lee en The Predator. Voor de leken onder ons betekent dat: lage bassen, snelle gitaren, hyperactieve drums en woeste maar melodieuze zangpartijen. Dat alles dient in deze nieuwe track als décor voor datgene waar BAAS zich kwaad over maakt: mensen die in hun ivoren toren zitten terwijl ze de bevolking laten lijden. En dat de geschiedenis zich alsmaar herhaalt: ‘same shit, but a different name.’ Of je de songtekst nou kunt ontcijferen of niet, Rage is een vette track waar je prima op kunt headbangen.

JINI | Days of Odd

JINI is de band van onder andere Simon Venema, die ons in juli een kijkje gaf in zijn platenkast. De ‘metal infused alternative rock band’ bestaat sinds 2019 en komt later dit jaar met een debuutalbum. Daarvan is dit de derde single. In deze track wordt van meet af aan enorme spanning opgebouwd: het intro is een sobere baslijn waar later drums en vocalen bij komen. In de loop van het nummer komen er steeds meer lagen bij, en de vocalen worden steeds urgenter en ruwer. Na drie minuten barst het uit in een epische gitaarsolo en symfonisch-aandoende instrumentalen. Er mag dan geen Floor Jansen-achtige zangeres achter de microfoon staan, toch zou deze track niet misstaan in een lijstje tussen bands als Evanescence en Nightwish. Maar ook Metallica zou wel eens een invloed zijn geweest.

Kristel | Anything to you

Al negen jaar timmerde ze aan de weg. Berichten op het internet stelden dat het debuutalbum zou komen in 2017. 2018. 2019. Maar nu is het eindelijk zover: we kunnen muziek van de Rodense Kristel beluisteren op Spotify! Het was spannend, schrijft ze op Instagram: “Ik had er al dagen buikpijn van”. Dat was helemaal niet nodig, want het is een mooi soul nummer in het straatje van Adèle en Alicia Keys. Kristel heeft een prachtige diepe stem, en is niet bang om de hoogte in te gaan in het refrein, terwijl ze ook nog eens een heel pijnlijke relatiebreuk bezingt.

Fred Goverde | ALS IK JOU ALLEEN LAAT

Van de ene relatiebreuk gaan we over in de andere, want Fred Goverde vraagt zich in zijn nieuwe track af wat zijn vreemdgaande vriendin doet als hij haar alleen laat. Uit deze song straalt verdriet zoals alleen een verliefde man die kan voelen - verdriet die overslaat in woede, en bijna een soort dreigement: “als ik jou was, deed ik mij geen pijn”. Dat alles in het pop-punk jasje dat we van Goverde en band gewend zijn - die stijl die hem zo goed deed passen in het voorprogramma van Fokko vorig jaar. Boos doch catchy, rauw doch met een slicke gitaarsolo als een echo van de zangmelodie. Gewoon, Fred Goverde.

Colds | Come With Me

Als Colds “Come With Me” zegt, bedoelt hij dan dat we mee moeten komen terwijl hij Blanks van de troon stoot als grootste internationale superster van Groningen? Want met zijn gelikte popmuziek à la Troye Sivan, Joan en LANY, compleet met ‘ooh’s en ‘aah’s, zit Colds precies in zijn vaarwater. Zelfs hun artiestennamen lijken een beetje op elkaar! ‘Come With Me’ heeft de nostalgische jaren ‘80 vibe die je zou verwachten van een track die speelt tijdens de aftiteling van een tienerdrama. Het straalt het soort verlangen uit dat typerend is voor een zomerliefde.