Je durft het waarschijnlijk bijna niet te geloven, maar vanaf 25 februari gaan echt héél veel shows, festivals en feesten weer plaatsvinden met internationale line-ups. Heb je net zoveel knaldrang als wij? Dit zijn de vijftien evenementen waar je bij móét zijn (die ook echt door lijken te gaan en niet meer verzet hoeven te worden).

Soenda

26 februari 
De Fabrique Utrecht

Hatsa, meteen in het eerste weekend dat het weer mag komt Utrechtse technofestival Soenda meteen met een kleine dertig dj’s: van Carista tot David Vunk, van Job Jobse tot Cera Chin en de Italiaanse hardtechno van 999999999. 

Lees: Carista creëert haar eigen golf

Breakfast Club: Back Once Again

26 februari
Radion

Wat toont Breakfast Club zich onwijs strijdlustig. Oorspronkelijk had het smaakvolle house- en technofeest een festival gepland op de datum van 26 februari, dat het helaas moest afblazen vanwege de coronamaatregelen. Nu heeft het alsnog vliegensvlug een alternatief uit de grond gestampt, dat gaat plaatsvinden in het vertrouwde Radion, van 08.00 tot 20.00. Een greep uit de line-up: Black Cadmium, het Rotterdamse duo dat tijdens de pandemie is gaan vliegen, Benny Rodrigues b2b Samuel Deep, en een take-over van Nuno Dos Santos' label SoHaSo. Zin in!

Lees: Na twintig jaar is Black Cadmium nu helemaal klaar om te knallen

Stromae

27 februari
AFAS Live

We zagen de Franstalige meester al schitteren bij enkele tv-optredens: een heerlijke livesessie bij Jimmy Fallon, een weergaloos tv-moment bij het Franse achtuurjournaal en…. een geweldige show bij Matthijs Draait Door, inclusief drones. Stromae heeft immers een album te promoten dat over iets meer dan twee weken uit moet komen, en tijdens deze AFAS show krijgt een aantal uitverkorenen het te horen nog voordat het album uitkomt. Formidable!

Lees: Hoe Matthijs Gaat Door Stromae wist te strikken

BICEP

3, 4 en 5 maart
Paradiso

Er staan niet één, niet twee, maar DRIE shows van BICEP gepland in de Grote Zaal van Paradiso. Het Noord-Ierse duo maakt emotionele elektronica-anthems waar je hele stadions mee kunt vullen – noem ze gerust de Blur van de emohouse – maar die in zo'n mooie zaal als de Paradiso nóg intenser landen. Op hun laatste album Isles (2021) stonden weer een paar gigantische dansvloeranthems om een traantje bij weg te pinken. Wedden dat dat precies is wat er gaat gebeuren?

Lees: Bicep en de schaduw van een megahit: 'Iedereen zei: dit is geen Glue'

Curtis Harding

8 maart
Paradiso

9 maart 
Maassilo

De uit Atlanta afkomstige Curtis Harding klinkt op zijn laatste album If Words Were Flowers majestueuzer en psychedelischer dan ooit. Sinds zijn laatste keer in Nederland is zijn muziek chiquer en gladder geworden, en ook live is er meer ruimte voor soul en R&B (en is de garagerock wat naar de achtergrond verdwenen).

Grasnapolsky

12 & 13 maart
De Toekomst  - Scheemda

Ze waren het allerlaatste festival voor en zijn nu ook weer het allereerste festival na corona, en hebben een lineup vol coole Nederlandse artiesten die je eigenlijk niet mag missen: van zaalvullers als Goldband, LUWTEN en Hang Youth tot vers talent (Camillo, Lena Hessels, Future Husband en Tramhaus).

Lees: Grasnapolsky was de laatste, wordt de eerste ná corona

L'Impératrice

15 maart
Paradiso

Vorig jaar bracht het Franse gezelschap L’Impératrice een plaat uit die hier non-stop op repeat stond: zwoele discopop en yachtrock, van voorzichtig heupwiegen tot euforisch dansen. Stel je voor: dat in een bomvol Paradiso? 

Lees: Met zwaar aanstekelijke discogrooves verwerkt L'Impératrice haar hartzeer

Caribou

17 maart
Tivoli Vredenburg

19 maart
Doornroosje

Het laatste album van Caribou moest klinken als een ‘warme omhelzing’. Wisten hij veel dat we een maand na release allemaal zouden snakken naar een knuffel. Het was een plaat die ons jaarlijstje haalde (met zowel jubelende pianohousehits als meer introspectieve thuisblijfanthems), dit wordt de eerste kans om hem live te horen (en elkaar ondertussen dolgelukkig in de armen te vallen). 

Lees: De nieuwe Caribou moest als een warme omhelzing klinken

Japanese Breakfast

19 maart
Paradiso

 Al jaren viel de Amerikaanse songwriter Japanese Breakfast op bij de liefhebbers, als maker van melancholische indie. Vorig jaar brak ze definitief door naar een breder publiek met Jubilee, een album waarop ze een andere kant van zichzelf laat zien. Vooral met de vrolijke discopoptune ‘Be Sweet’ wist ze veel nieuwe luisteraars te trekken. Een optreden in een uitverkochte Tolhuistuin is een hele mooie kroon op haar doorbraak. 

Lees: Japanese Breakfast, in therapie met een boodschappenmandje

Dave

24 maart
AFAS Live

Legendarisch moment op Lowlands 2019: grime artiest Dave was lastminute ingevlogen als vervanger van Lil Uzi Vert en stond tegenover Tame Impala in een halflege Heineken. Máár daar was opeens Cas, een jong gastje dat uit het publiek werd getrokken en Dave’s virale hit ‘Thiago Silva’ woord voor woord on stage heeft gedaan. Geweldig moment dat ook de viraliteit van Dave onderstreept. Deze show in AFAS Live wordt by far zijn grootste eigen show in Nederland.

Lees: Britse rapper blikt dankbaar en verbaasd terug op enorme groei

Conway the Machine

25 maart 
Melkweg

Echte hiphopheads volgen álles dat kwaliteitslabel Griselda uit Buffalo, New York uitbrengt. Conway is een van de kernleden, en met een release op het label van Eminem (als het goed is volgende week!) zou hij van de underground-favoriet kunnen uitgroeien tot een grote ster.

Transition Festival

25 en 26 maart
TivoliVredenburg

Wist je dat Transition de afgelopen jaren uitgroeide tot de meest succesvolle productie van TivoliVredenburg? Ja echt. Alle zalen zijn steevast bomvol voor het hedendaagse jazzfestival dat zich links van North Sea Jazz positioneert en altijd een overdaad aan coole internationale acts op de bill heeft.

Amenra

27 maart
Effenaar

5 april
TivoliVredenburg

Heb je Amenra al eens live gezien? De band uit Kortrijk maakt al twee decennia wereldwijd indruk met bijzonder intense shows waarin stiltes worden afgewisseld met oorverdovend geschreeuw dat dwars door merg en been gaat. Het gaat voorbij wat doom of metal mag zijn tot in een hypnose van geluidsgolven.

Lees: Amenra, Vlaamse vrijmetselaars al twintig jaar meester over hun verdriet

Porridge Radio

29 maart 
Rotown

30 maart
Doornroosje

1 april 
Vera

2 april
EKKO 

Menig fan van Porridge Radio heeft afgelopen twee jaar al meerdere keren geprobeerd de Britse band in Nederland te zien. Door alle gecancelde shows bleef het geweldige album Every Bad nogal onder de radar, maar de aanhouder wint! Het eclectische postpunk-kwartet komt voor twee shows naar Rotterdam en Nijmegen.

Lees: De golven van Porridge Radio bereiken nu ook onze kust

Metronomy

29 maart
TivoliVredenburg

Energiek, kleurrijk, brutaal, en mega fun. Allemaal benamingen die je zou kunnen toeschrijven aan Metronomy, die Engelse band die al sinds 2006 opvalt met vrolijke, kleurrijke popliedjes. Ondertussen is de band alweer toe aan het zevende(!) album Small World, en het materiaal op die plaat levert gegarandeerd een ultieme feelgood-show op. Precies waar we nu aan toe zijn, natuurlijk.

Lees: Zelfspot en melancholie op volwassen mijmeralbum