Met grootse postrock ergens tussen Big Thief en Savages veroorzaakte Porridge Radio in Nederland al kleine rimpelingen. Nu brengt de band uit Brighton hun studio debuut Every Bad uit, waarop ze het geluid van de zee naar je oorschelp brengen.

Mocht je ooit in Brighton zijn geweest, dan weet je: de zee is nooit ver weg is. Zet één stap buiten de deur en het constante geruis van golven en meeuwen kruipt in je oren. Het is hetzelfde geluid dat te horen is aan het begin van Circling, waarop Porridge Radio de fascinatie met de zee het meest concreet bezingt. ‘I go inside the sea sometimes’, zingt frontvrouw Dana Margolin, nadat ze in een herhaling van zinnen zichzelf probeert wijs te maken dat alles echt wel goed is. Als alle dingen die je tegen jezelf zegt niet werken, kan de zee een veilige toevlucht zijn.

En zo is er meer zee te ontdekken op Every Bad. Luister maar eens naar de stormende kracht van ‘Sweet’. Of kijk naar de kabbelende zee die je in de achtergrond van de videoclip voor ‘Lilac’ ziet. ‘Lang hebben wij met de hele band dichtbij de zee gewoond in Brighton.' Vertelt Dana, die vandaag in haar eentje de band representeert. 'Op die manier werd denken aan de zee een groot deel van mijn leven. Pas na het opnemen van Every Bad kwam ik erachter dat het als thema door alle liedjes loopt. De zee is een prachtig en overdonderd iets. Angstaanjagend, maar zo mooi.’

(Tekst loopt door na de videoclip)

Niet alleen de zee, maar ook de bruisende muzikale DIY-scene van Brighton drukt zijn stempel op de band. Als studentenstad telt de kustplaats een eindeloze hoeveelheid barretjes, pubs en podia waar bands als Porridge Radio kunnen spelen. Uit diezelfde DIY-scene zagen we recentelijk post-punkband Squid nog de rest van Groot-Brittannië en alles voorbij het Kanaal veroveren. En er staat een lichting bands te popelen om die route ook te volgen.

Volgens Dana heeft de DIY-scene van Brighton een grote rol gespeeld in de groei van de band. Als jonge band is er namelijk niets beter dan een omgeving vol kleinere en grotere plekken om op te kunnen treden.Iedereen is er altijd heel erg supportive geweest. Ik woon nu in Londen, maar de rest van de band woont nog altijd in Brighton. In beide steden is er een scene met enorm veel goede en onbekende indie-bands. Bands als Great Dad, Garden Center, Soup. Ik kan een playlist voor je maken, als je wilt.’

Hoewel Porridge Radio tot vorig jaar in dezelfde DIY-playlist te plaatsen was, is dat nu anders. De band tekende namelijk bij Secretly Canadian, een Amerikaans label waar onder andere indie-royalty als Alex Cameron en Whitney hun platen uitbrengen. Geweldig, noemt Dana het. ‘Het voelt mega goed om meer mensen te kunnen bereiken met onze muziek. Dat we getekend zijn bij een label heeft volgens mij de sound niet echt veranderend, maar we hadden wel eindelijk de tijd en ruimte om het album zo te kunnen laten klinken als wij zelf willen. Op die manier klinkt Every Bad ‘beter’ dan ons eerste album, minder DIY. Maar het heeft verder niet veel veranderd aan de muziek.’

(Tekst loopt door na de foto...)

Net als Rice, Pasta & Other Fillers, hun zelf opgenomen eerste album, staat ook Every Bad vol met kabbelende tot hevig stormende liedjes. Een album dat aan de hand van repeterende mantra’s de luisteraar laat verdrinken in Dana’s gedachtewereld. Iets dat live niet anders is. We zagen het twee aaneengeschakelde jaren (2018, 2019) gebeuren tijdens London Calling, een festival in Paradiso waar veel Britse bands het Europese water komen testen. Daar kwamen de mantra’s van Porridge Radio binnen, tot kippenvel aan toe. Tweemaal was de band er een hoogtepunt.

‘Jezelf herhalen met mantra’s, steeds maar weer. Daar geniet ik van. Het is niet zo dat ik denk: "Nu ga ik dit herhalen om meer impact te hebben." Maar het voelt gewoon heel goed om dingen steeds te blijven herhalen. De tekst te horen veranderen. Of eigenlijk de tekst steeds hetzelfde te horen, maar anders te voelen.’ Zo zijn de mantra’s van Porridge Radio als de zee die Dana zo fascineert. Altijd weer eenzelfde golf, die toch nooit hetzelfde voelt.

Porridge Radio speelt op 6 mei in Paradiso.