Album van de Week (30): Dave

Britse rapper blikt dankbaar en verbaasd terug op enorme groei

Dave Orobosa Omoregie groeide op met zijn moeder en twee oudere broers in Zuid-Londen, waar hij niet bepaald een makkelijke jeugd heeft gehad. Toen zijn vader terug naar geboorteland Nigeria moest, was het Dave's oudste broer Benjamin die de voorbeeldfunctie op zich kreeg. Een voorbeeldfunctie die in rook is opgegaan toen Benjamin twee jaar geleden in de gevangenis terechtkwam, en daar nog minstens zestien jaar vastzit.

In hetzelfde jaar verscheen Dave zijn debuutalbum PSYCHODRAMA, waarmee hij met lovende kritieken internationaal de aandacht op zich vestigde. Met een mix van afrobeat, hiphop en r&b rapt Dave over zijn zware familieverleden, maar ook over beladen politieke onderwerpen als racisme en immigratie. Op zijn nieuwe album We’re All Alone In This Together snijdt hij ook onderwerpen aan als status (‘Clash’, ‘System’, ‘In The Fire’), mentale gezondheid (Survivor’s Guild’), de liefde (‘Law of Attraction’), en reflecteert hij op zijn enorme groei.

Zo zingt Dave samen met James Blake op het emotionele tweedelige nummer ‘Both Sides of A Smile’ over de twee kanten van een liefdesdrama, maar kijkt hij ook terug op de grote reis die hij vanaf zijn jeugd tot aan het nu heeft gemaakt. ‘I grew up seeing mummy count pennies. Now I’m in LA with the open sea. They both feel like things I wasn’t supposed to see.’ James Blake's eigen sound hoor je sterk terug in het hypnotiserende pianospel, en ook op andere door hem geproduceerde nummers als ‘Three Rivers’ en ‘Heart Attack.’

Beide gaan over het immigratieverleden van Dave zijn familie. Een terugkerend onderwerp waar je allesbehalve omheen kan in Dave's muziek. In het aangrijpende ‘Three Rivers’ zingt hij over de onrechtvaardigheid tegenover immigranten, en geeft hij aan de hand van speeches en radiofragmenten weer hoe zij door de maatschappij weggezet worden. Nog indrukwekkender is ‘Heart Attack,’ dat zijn titel volledig recht doet. In de sombere pianoballad rapt Dave met krachtige teksten de muziek voorbij, en eindigt het nummer in het harde gehuil van zijn moeder. Al snotterend vertelt ze over hoe ze van Afrika naar Engeland is vertrokken, en daar drie jaar op straat heeft geleefd. Hartverscheurend.

‘How the fuck did I end up bein’ Harvey Specter?’ zingt Dave in de opening track ‘We’re All Alone.’ Hij is van een onbekende straatjongen met nul invloed, gegroeid tot iemand met status als de hoofdpersoon uit de Tv-serie Suits. Van hard en direct tot verdrietig en intiem: het is deze ontwikkeling die centraal staat door het hele album heen, gepaard met de verbazing en dankbaarheid die ervoor Dave bij komt kijken. Een zwaar emotionele plaat die prikkelt, schuurt en ontroert.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12