De 3voor12-redactie nomineerde twaalf Nederlandse albums voor de 3voor12 Award 2021, de prijs voor de allerbeste plaat van het afgelopen jaar. Nu is het aan de jury om de uiteindelijke winnaar te kiezen. De jury, die bestaat als altijd uit vier muzikanten, vier mensen uit de industrie en nog eens vier publieksjuryleden. We stellen ze aan je voor.

De jury bestaat zoals altijd uit vier muzikanten, vier muziekprofessionals en vier luisteraars/lezers van 3voor12, die zich onder leiding van juryvoorzitter Timo Pisart over de genomineerden gaan buigen. De 3voor12 Award wordt voor de achttiende keer uitgereikt, en wel op donderdag 2 december op de vooravond van de Song van het Jaar-uitzending op NPO 3FM. Behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 aan de 3voor12 Award verbonden.

De genomineerde albums

 • Altin Gun - Yol (Glitterbeat)
 • Coloray - Future Static (Intercept/Atomnation)
 • Global Charming - Mediocre, Brutal (Subroutine)
 • Goldband - Betaalbare Romantiek (Eigen Beheer)
 • Hang Youth - Alles Moet Beter (Burning Fik)
 • Ineffekt - Kora (Intercept)
 • Luwten - Draft (Glassnote)
 • Meetsysteem - Cr:GO (Nous'klaer)
 • Rats On Rafts - Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths (Fire Records)
 • S10 - Vlinders (Noah's Ark)
 • Someone - Shapeshifter (Eigen Beheer)
 • Winne - So So Lobi 2 (Top Notch)

De muzikanten

Willem de Bruin (Willem)

In 2019 won hij de 3voor12 Award met Man In Nood, een weergaloze comeback die belangrijke maatschappelijke thema’s aankaartte vanuit een persoonlijk narratief. Maar we kennen Willem de Bruin natuurlijk ook nog van The Opposites, het duo waarmee hij jarenlang de festivals langsthunderde, afgelopen editie Lowlands zou headlinen én in 2022 drie keer de uitverkochtte Gashouder zal platspelen.

Annelotte de Graaf (Amber Arcades)

Al om haar debuutalbum Fading Lines (2016) af te maken vloog Annelotte de Graaf alias Amber Arcades naar New York, en vervolgens tekende ze bij het zeer gewaardeerde indielabel Heavenly. Voor opvolger European Heartbreak (2018) werkte ze in de Spacebomb-studio van Matthew E. White. Daar kleurde ze haar prachtige janglepop en indierockliedjes in met sierlijke arrangementen én mat ze zichzelf een prachtig gouden fluwelen pak aan. Nu werkt De Graaf aan album nummer 3. We kunnen niet wachten.

Elias Mazian

Hij is een dj met een veelvoud aan internationale gigs. Hij is een synthpopzuchtzanger die prachtige Nederlandstalige liedjes schrijft. Én Elias Mazian is een echte liedjesfanaat die sinds de lockdown zo’n beetje IEDERE donderdag twee uur lang de mooiste muziek aan elkaar draait in zijn radioshow Private Hearts. In de commentsectie worden steevast traantjes gelaten om al dat wonderschoons. Of zoals de echte Mazi-fan zou zeggen: 123123123.

Froukje Veenstra (Froukje)

Popprinses van de lage landen. Stem van gen Z. Klimaatprobleem-viralhit-maker. Zowel in Nederland als bij onze Zuiderburen wordt Froukje Veenstra met haar poëtische, eigenzinnige Nederpop-liedjes zo’n beetje overrompeld met complimenten van de hoogste orde. Wij riepen haar show uit tot de beste van Noorderslag 2021, ze won de 3FM Talent Award én de Volkskrant noemde haar #2 poptalent van het jaar. In 2022 doet ze een giga-tour langs de grote zalen, en oh ja, haar songteksten werden rond de Unmute Us-demonstraties verheven tot protestborden.

De industrie

Mariska Berrevoets

Mariska staat aan het hoofd van het meest detailverliefde winterfestival van Nederland: Grasnapolsky. Jarenlang op het majestueuze zenderpark Radio Kootwijk, tegenwoordig in het hoge Noorden op weer zo’n overweldigende locatie: de oude strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Hoe toepasselijk dat het festival de coolste Nederlandse indieacts steevast als eerste boekt. Ja, op Grasnapolsky krijg je een kijkje in de toekomst. Daarnaast is Berrevoets een zeer prettige aanwezigheid op Twitter, die haarfijn weet uit te leggen hoe complex het leven anno 2021 is als klein onafhankelijk festival tussen de steunpakketten en garantiefondsen.

Rients van Ganswijk

Jarenlang werkte Rients bij 3FM en voor festivals als Into The Great Wide Open, maar tv bleek zijn echte roeping. Als muziekredacteur bepaalde hij het laatste seizoen van De Wereld Draait Door welke artiesten daar kwamen spelen. Later deed hij hetzelfde bij M en De Vooravond, en nu bij Khalid & Sophie. Hij is het die zorgt dat aanstormende acts een giga-podium krijgen op primetime.

Wesley Texel

Hij staat aan het hoofd van Neerlands leukste hiphop-clubnacht Encore, organiseert ook feesten als Jamrock én maakt zich steevast hard voor nieuwe genres als gqom en amapiano. Daarnaast is Wesley Texel alias Waxfiend een geweldig goede dj én tegenwoordig ook programmeur in poptempel Paradiso.

Anna Veenstra

Mooie wapenfeiten van Anna Veenstra: ze boekte de eerste Nederlandse shows van Billie Eilish, Tom Misch en Sam Fender, en zelfs de allereerste show ooit van RIMON. Via Epitaph en MOJO kwam Anna in 2015 bij de Melkweg terecht. Als concertprogrammeur boekt ze indie en alternative, maar ook nieuwe soul en de pop voor een jong publiek. Bovendien is ze verantwoordelijk voor evenementen en festivals als Radar en ADE Live.

Het publiek

Bobbi Directie

En dan de publieksjury! Bobbi Directie is 17 lentes jong, en heeft altijd een mening over de nieuwste hits. Al haar vrienden en familie weten hoe kritisch ze is als het gaat om muzieksmaak. Luister je naar Lil Kleine, Ronnie Flex en Bokoesam? Dan denkt Bobbi meteen te weten hoe je in elkaar zit. Ideaal voor de 3voor12 Award-jury!

Steven Frölke

Steven heeft VPRO Flowerboy zo’n beetje op zijn voorhoofd geschreven. Al van jongs af aan leest hij mensen dolgraag de les over nieuwe muziek, sinds een jaar of drie pakt hij dat serieuzer aan als recensent voor Written in Music. Daar is hij streng doch rechtvaardig: FKA twigs en Tyler, The Creator verdienen vijf sterren, maar zijn grote held Kanye West durft hij ook gewoon tweeënhalve ster te geven als die een tegenvallende plaat maakt.

Lieve Jansen

Lieve doet niets liever dan vrienden lastigvallen met een zeer exquisite muzieksmaak. Hier: heb je een nieuw liedje van IDLES. Daar, de introspectieve track van Damon Albarn. En ken je Orla Gartland al? De zelfverklaard bakfietshipster is soms wel meerdere keren per week in een concertzaal te vinden, is het niet als vrijwilliger bij 013 dan wel ergens anders als bezoeker.

Henri Koekkoek

Laat het maar aan Henri om uit te leggen waarom de Superbowl-show van Bruno Mars zoveel leuker was dan die van Beyoncé. Hij is redacteur bij 3voor12 Overijssel, hij verzorgt de techniek bij het lokale radiostation én hij is het type dat vriendschappen baseert op muzieksmaak (don’t we all, Henri!),