Blaudzun wint 3voor12 Award 2012

Heavy Flowers is het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar

Redactie 3voor12 ,

Het album Heavy Flowers van Blaudzun wint de 3voor12 Award 2012. Het is de negende keer dat deze muziekprijs voor het beste Nederlandse album is uitgereikt. Johannes Sigmond, oftewel Blaudzun ontving de 3voor12 Award uit handen van 3voor12 Radio-dj Roosmarijn Reijmer, een paar uur voordat hij met zijn band in een nightliner stapte voor een tournee door Duitsland. Tijdens een drie uur durende speciale 3voor12 Awardshow in Club Trouw te Amsterdam werd de winnaar bekend gemaakt. Dit spektakel was rechtstreeks op 3FM en 101TV te volgen tussen 22.00-01.00 uur en is deze week on demand terug te zien op 3voor12.vpro.nl.

In een goedgevulde Trouw genoot het publiek van optredens van genomineerden Rats On Rafts, Bombay Show Pig, Kraantje Pappie, The Kik en Moss. Samen met veel aanwezige genomineerden werkte presentator Roosmarijn Reijmer toe naar de ontknoping. Na een vurig juryberaad van een twaalfkoppige jury, bestaande uit vier deskundigen uit de muziekwereld, vier Nederlandse popmuzikanten en vier publieksjuryleden is Heavy Flowers van Blaudzun tot winnaar van de 3voor12 Award 2012 gekozen. Naast de Award en de eeuwige roem ontvangt de winnaar een geldbedrag van €1203,12.

Blaudzun bij ontvangst van de 3voor12 Award:
"Er waren dit jaar een hele hoop mooie albums genomineerd, ik was al blij dat ik erbij stond."

Een citaat uit het juryrapport:
“De genomineerde albums zijn van hoog niveau en vertegenwoordigen verschillende muzikale genres. Het winnende album van 2012 is van een artiest die een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij gaat grote emoties niet uit de weg en is gespecialiseerd in een lekker soort zwaarmoedigheid. Het is muziek die uitnodigt tot nadenken over het leven. De jury wordt geraakt door zijn zang en heeft bewondering voor de mooie composities en de harmonieuze uitvoering."

De volledige shortlist van genomineerde albums voor de 3voor12 Award 2012:
Bart Constant - Tell Yourself Whatever You Have To (PIAS)
Blaudzun - Heavy Flowers (V2)
Bombay Show Pig - Vulture/Provider (Kytopia/Rough Trade)
Faberyayo – Coco (Magnetron/Universal)
Fresku – Maskerade (Top Notch/Universal)
Jungle By Night – Hidden (Kindred Spirits/Rush Hour)
Kraantje Pappie – Crane (Noah’s Ark/Universal)
Martyn - Ghost People (Brainfeeder/PIAS)
Moss – Ornaments (Excelsior/V2)
Rats On Rafts - The Moon Is Big (Top Notch/Universal)
Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (Excelsior/V2)
The Kik – Springlevend (Excelsior/Top Notch/V2)

3voor12 Award:
Eind juli koos de redactie van 3voor12 twaalf Nederlandse albums uit de afgelopen twaalf maanden, die volgens haar in aanmerking kwamen voor het winnen van de 3voor12 Award. Deze albums kregen tijdens de zomermaanden extra aandacht bij 3voor12 Radio op 3FM en de 3voor12-website. De jury bestond uit Amanda Kuyper (NRC), Pierre Oitmann (Nu.nl), Rogier Smalhout (Appelsap festival), Wilbert Mutsaers (3FM), DJ Gomes (Oi/Cable), Kimberly van der Velden (Daily Bread), Pieter Perquin (Perquisite) en Thijs Kuijken (I Am Oak/winnaar 3voor12 Award 2011) en namens het publiek: Stijn van den Bogaard, Kelly Tjalsma, Rene Albers en Sofie Croonenberg.