Hunee wint 3voor12 Award 2015

Hunch Music is het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar

Redactie 3voor12 ,

Het album Hunch Music van Hunee heeft de 3voor12 Award 2015 gewonnen. De prijs voor het beste Nederlandse album van de afgelopen 12 maanden werd woensdagavond 7 oktober uitgereikt tijdens de Award Show in Paradiso Noord in de Tolhuistuin, Amsterdam. Het is de twaalfde keer dat deze muziekprijs is uitgereikt. Hunee ontving de 3voor12 Award en een geldbedrag van €1203,12 uit handen van 3voor12 journalist en juryvoorzitter Atze de Vrieze.

Het juryrapport:
“De 3voor12 Award heeft in de vorige elf edities hele verschillende winnaars gekend. Er waren kwetsbare indiebands, stevige rock en subtiele psychpop. Er was hiphop met humor en hiphop die ging over de maatschappij.

Twee dingen zagen we nog niet. Nooit won een elektronisch album de prijs en nooit was het een Duitser. Tijd om dat te veranderen, want deze Duitser woont in Amsterdam, maakte zijn album in de studio van San Proper (een van de grootste cultfiguren van het Amsterdamse nachtleven) en bracht het uit bij Rush Hour het belangrijkste houselabel van Nederland. Invloedrijke festivals hebben hem inmiddels geboekt, van Lowlands tot Into The Great Wide Open, van Dekmantel tot Amsterdam Dance Event.

Maar de kern blijft natuurlijk dat album zelf. Het is verfrissend en waanzinnig muzikaal en waar veel house-albums aanvoelen als een verzameling singles, blijft het hier de hele tijd verrassen met zijn unieke sound en ritmes. Het is een album dat je met de handen in het haar doet zitten als je het in een hokje wilt duwen, een album dat je ook mooi kunt vinden als je het nog niet helemaal begrijpt. Het is vrijwel instrumentaal en toch heb je het gevoel dat de maker er zijn persoonlijkheid er in verweven heeft.”

De Award Show in de Tolhuistuin werd gepresenteerd door Roosmarijn Reijmer en was rechtstreeks te volgen op NPO 3FM en NPO 101 tussen 21.00-00.00 uur. Het publiek genoot van optredens van de genomineerden Fresku, Janne Schra, Alamo Race Track en 2562.

De shortlist van genomineerde albums voor de 3voor12 Award 2015:
2562 - The New Today (When In Doubt)
Afterpartees - Glitter Lizard (Excelsior)
Alamo Race Track - Hawks (Excelsior)
Fresku - Nooit Meer Terug (Top Notch)
Hunee - Hunch Music (Rush Hour)
Jacco Gardner - Hypnophobia (Excelsior)
Janne Schra - Ponzo (V2)
John Coffey - The Great News (V2)
Joris Voorn - Nobody Knows (Green)
Kovacs - Shades Of Black (Warner)
New Wave - New Wave (Top Notch)
Ronnie Flex - De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd (Top Notch)

Over de 3voor12 Award:
De 3voor12 Award is dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt en behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 aan verbonden. De jury bestaat dit jaar uit de volgende leden: muzikanten Willie Wartaal, Rikki Borgelt (Rondé), Falco Benz en Aafke Romeijn. Professionals: Esther Lutgendorff (Ka-ching! merchandise, Velvet Amsterdam), Vincent Reinders (22 Tracks) en Shay Kreuger (FunX) en publieksjuryleden Freek Verhulst, Esmee Ottema, Pim Meijer, Jeannette Haringman en juryvoorzitter Atze de Vrieze.

Eerdere winnaars van de 3voor12 Award: at the close of everyday (2004), Voicst (2005), Opgezwolle (2006), Aux Raus (2007), De Jeugd Van Tegenwoordig (2008), De Staat (2009), Moss (2010), I Am Oak (2011), Blaudzun (2012), Jacco Gardner (2013) en Typhoon (2014).