Poppodia, theaters en bioscopen zijn gesloten, winkels doen zo langzamerhand de deuren dicht en ondertussen heb je al je legpuzzels ook wel uitgespeeld. En nu? Tijd om van alles en nog wat te bingewatchen, natuurlijk. Hier een lijstje met documentaires, speel- en concertfilms die je nu allemaal kunt streamen.

Lil Peep - Everybody's Everything

Op 15 november 2017 overlijdt de Amerikaanse rapper Lil Peep aan een overdosis. In deze film wordt de rapper onthaald als de grote belofte van de Soundcloudrap-generatie, maar laten ze vooral zien hoe zijn bliksemcarrière hem mentaal de schaduwzijde van het sterrendom induwt. Des te schrijnender nu steeds meer generatiegenoten – zoals Juice WLRD – hem achterna gaan. Je vindt de documentaire op Netflix.

The Punk Singer

Met ontblote tanden en gewapend met gitaren sloeg in de jaren negentig de Riot grrrrl-beweging toe, een politieke punkbeweging waarmee jonge vrouwen het systeem ondersteboven wilden zetten. Deze documentaire vangt niet alleen de rauwe mentaliteit van die periode, maar schetst ook een persoonlijk portret van één van de frontvrouwen van die punkbeweging, Bikini Kill-zangeres Kathleen Hanna. De documentaire staat op Youtube.

Devil’s Pie – D’Angelo

We schreven er al uitgebreid over, maar heb je al de tijd gehad om er zelf effe voor te gaan zitten? Voor deze documentaire over de raadselachtige R&B-ster D'Angelo vloog de Nederlandse regisseur Carine Bijlsma twee jaar met hem de wereld over. Een inzichtje in de donkerste periode van z'n leven, en je kunt hem voorlopig nog via de NPO bekijken.

Music for Misfits: The Story of Indie

Geschiedenislesje! In deze BBC-serie race je door de annalen van de Britse indie, zoals de revolutionaire DIY-aanpak van de Buzzcocks tot de industriële angst die de muziek uit Manchester doordrenkte. Lekker informatief en bovendien gratis van Youtube af te plukken.

24 Hour Party People

Na die vorige kun je trouwens meteen door naar de steenkoude klassieker 24 Hour Party People. Madchester in een notendop. Een Frans filmfestival heeft de film in z’n volledigheid op Vimeo gezet, maar als je de Franse ondertiteling irritant vindt kun je hem ook aankopen via Amazon Prime.

Homecoming: A Film By Beyonce

Ook als je eerder team Solange dan Bey bent en niet per se iets hebt met de bijenkoningin van de popmuziek, dan nog moet je toegeven dat maar weinig artiesten aan het productieniveau van haar shows kunnen tippen. In deze documentaire worden beelden van haar spectaculaire Coachella-optreden versneden met beelden in de maanden ernaartoe, en zie je hoe ver Beyonce gaat om zwarte cultuur naar het centrum van de popcultuur te trekken. Te vinden op Netflix.

Pump Up The Volume: A History Of House Music

Deze geschiedenis van de house laat grondleggers en grootvaders van het genre ten tonele komen. Daarnaast tikt hij alle belangrijke checkpoints in de historie van de house aan: van de belangrijkste clubs in New York, Chicago en de dagen in Detroit tot het begin van acid house en een stukje over het VK. Bovendien staat hij in zijn volledigheid op Youtube!

Buying The Band

Vooruit, nog maar een keertje! Een succesvolle vastgoedondernemer besluit zijn jeugddroom waar te maken: drummer worden in Herman Brood's Wild Romance. Brood is er zelf niet meer, maar de zakenman investeert tienduizenden euro's om iedereen die om hem heen stond op de been te krijgen. Klinkt misschien als een met wiet bekokstooft filmplot, maar het is gewoon een documentaire. Kijk hem hier.

Anvil! The Story of Anvil

Deze klassieker is eigenlijk al bijna net zo absurd als Spinal Tap, ware het niet dat de documentaire gaat over een band die daadwerkelijk een grote invloed blijkt te hebben gehad op grote, grote, grote namen als Metallica en Slayer. Je kijkt hem gratis via deze documentairesite, maar als je wat betere kwaliteit wilt kun je hem ook huren via Amazon Prime.

What Happened, Miss Simone?

Heb je deze documentaire over Nina Simone nou nog steeds niet gezien? Hallo, da's ondertussen wel een essential. Je krijgt niet alleen haar hele origin story als klassiek geschoolde pianiste mee, maar ziet ook hoe ze zich voor de ogen van de wereld ontwikkelde tot een symbool voor zwart verzet – en daarbij ook aan zichzelf ten onder ging. Op Netflix te zien.

30 Jaar Dutch Dance

Oké, oké, misschien heb je de hele serie ondertussen al verorberd, maar tuurlijk grijpen we deze kans nog even om 'm te pluggen. In deze VPRO-eigen serie krijg je een stoomcursus Dutch Dance, en bovendien hebben we onlangs deze bonusaflevering over Trouw toegevoegd. Kijk 30 Jaar Dutch Dance hier en raak vervolgens verdwaald in onze interactieve encyclopedie.

Birth of the Cool

Had je na die Nina Simone-documentaire het idee dat je in een oogwenk ontzettend veel over een artiest had geleerd? Zoiets doet deze film over jazz-virtuoos Miles Davis ook. Je krijgt een bak informatie over je heen, maar het is ook gewoon leuk voor de jazz-leek. Nu op Netflix.

Control

Classic! 'There is no mystery as great as misery', quote Anton Corbijn in 2006 over zijn speelfilmdebuut Control. En in welk verhaal zit meer publiekelijk misère dan de ondergang en zelfdoding van de geliefde Ian Curtis, zanger van Joy Division? Kijk de film voor een paar euro via CineTree.

De Vlucht van Ronnie

In een paar jaar tijd groeide Ronnie Flex uit tot een van de grootste muzikale supersterren van Nederland – maar dat is heus niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zitten vertederende momenten in deze tweede documentaire over Ronnie, maar het kan ook knap pijnlijk zijn om hem weer langzaam in slechte patronen te zien afglijden. Kijk hem hier en bekijk ook het eerste deel.

Rammstein in Amerika

Rammstein fans, grijp je kans! Deze concert-documentaire volgt Rammstein onderweg naar hun uitverkochte concert in Madison Square Garden in New York, en legt een verband tussen de geschiedenis van de band en hun relatie met Amerika. Mooie reden om Amazon Prime een maandje uit te proberen.

Coldplay: A Head Full Of Dreams

Rammstein niet helemaal je dingetje? Op hetzelfde platform vind je ook deze jubelende film over Coldplay.

The Sound Of Belgium

Al dat gepraat over de Dutch dance, maar in de jaren negentig was de Belgische dance ook zo booming dat de charts vol stonden met clubhits. Van deze docu leer je ontzettend veel over de gigantische boom van de Belgische dance in de jaren negentig en naderhand kun je de volledige soundtrack uitdiepen in de ellenlange compilaties die ook gewoon op Spotify staan. De docu kun je huren via Youtube.

Mister Soul – A Story about Donny Hathaway

De Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway wordt door vele muzikanten gezien als een genie. In deze 2Doc gaat regisseur David Kleijwegt op zoek naar de ziel van de legendarische Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway, die ten tijde van zijn grootste successen de diagnose paranoïde schizofrenie kreeg. Hoe balanceerde hij tussen zijn gekte en genialiteit? Je kijkt de film gewoon via de NPO.

Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell

In z'n nogal korte leven was de Amerikaanse avant-garde muzikant Arthur Russell verantwoordelijk voor allerlei bijzondere projecten. Hij werkte samen met Steve Reich en Philip Glass, Beatdichter Allen Ginsberg, David Byrne en DJs als Larry Levan. In dit tedere portret, dat je via Vimeo kunt bekijken, werp je een blik op zijn leven in de experimentele rafelranden.

Miss Americana

De afgelopen jaren had Taylor Swift het nogal te verduren van de media: haar Kanye-debacle, haar trits aan ex-vriendjes, verwijten dat ze zichzelf constant in de slachtofferpositie schoof. Deze documentaire over Taylor Swift is vermakelijk, alleen al omdat ze volgens de regisseur een van de meest gehate popsterren in Amerika is. Niet omdat ze zich expliciet fóút gedraagt, maar eerder omdat al haar goede daden zo ontzettend gekunsteld zijn. Daar is ze zichzelf trouwens ook ontzettend bewust van. In deze Netflix-docu gaat ze in op wat de invloed van dat imago voor haarzelf betekent, en probeert ze het ook te weerleggen met momenten waarop die façade even openbarst. Lukt het haar ook?

S10: Storm Om Mij Heen

Oké, tuurlijk grijpen we deze laatste kans nog effe om ons eigen werk te promoten. In deze documentaire vertelt de Nederlandse rapper Stien Den Hollander openhartig hoe ze worstelde met haar heftige verleden in de psychiatrie. Je ziet hoe haar muzikale helden Wende, Kraantje Pappie en Jiggy Dje zich tot fan verklaren, doordat S10 haar verleden weet om te zetten in ijzersterke muziek met een veerkrachtige boodschap.

Chasing Trane

Nog een jazz-docu om via Netflix te bekijken, ditmaal over John Coltrane, één van de frontrunners van de free jazz. Parallel aan zijn leven wordt ook een beeld van de socio-politieke omstandigheden geschetst, dus er komt ook een stel bekende gezichten voorbij - niet per se muziek gerelateerd - om uit te leggen wat zijn persona heeft betekent voor de Amerikaanse cultuur.