Vanaf aankomende week draait de film Yesterday, over een wereld waarin The Beatles zijn gewist uit het collectieve geheugen, en één worstelende muzikant de enige blijkt die hun songs nog kent. Met die kennis wordt hij natuurlijk een superster. Na een avondje blowen klinkt dit script wellicht als het allersickste idee ooit, maar met een nuchter hoofd spreekt het toch minder tot de verbeelding. Stel dat je in die lijn verder zou denken? Wat voor muzikale films zou je dan in Nederland maken? Een lijstje.

Watskeburt?!
Wanneer hoofdpersoon Hans (Frank Lammers) na een avond zuipen wakker wordt met knallende koppijn, kijkt hij eens goed in de spiegel en ziet…. Vjeze Fur. Sterker nog: iedereen in Nederland blijkt er van de een op de andere dag uit te zien als De Jeugd van Tegenwoordig. Watskeburt?!

15 Miljoen mensen
In het land van duizend meningen schrijven Fluitsma & Van Tijn (gespeeld door Tygo Gernandt en Waldemar Torenstra) een hit met desastreuze gevolgen. Hun tekst wordt waarheid, waardoor er altijd 15 miljoen mensen in Nederland zullen zijn. Elke geboorte is de dood van een ander en er ontstaat een gevecht tegen het lot van Fluitsma's zwangere vriendin (Georgina Verbaan) en Van Tijn’s zieke moeder (Simone Kleinsma).

Herfst en Nieuwegein
Aandoenlijke romcom geschreven door Kim van Kooten, waarin Elsbeth (Wendy van Dijk) na een pittige echtscheiding verliefd wordt op een introverte huisvader uit Nieuwegein (Jacob Derwig). Weet zij veel dat hij op zijn zolderkamer in het geheim de mooiste muziek maakt. Maar pas op, zijn vervelende zwager (Frank Lammers) gooit roet in het eten.

Slaaptekort
Feature film regiedebuut van Teemong waarin rapper Boef (gespeeld door zichzelf) tweeënhalve week niet slaapt. Aanvankelijk leuk, inclusief nachtenlang exorbitant uitgaan in Club Blu, maar ontspoort uiteindelijk tot een halfuurdurende hallucinatie-scene a la Gaspar Noé.

We’re Going To Ibiza
De vergeten 90s eurotrash hit act Vengaboys krijgt een nieuw leven als hun klassieker ‘We’re Going To Ibiza’ ingezet wordt als strijdlied tegen een extreemrechtse regering in Oostenrijk. Zal het de avantgardistische stripfiguren lukken de nazi’s van het pluche te verdrijven?

I Love You Like I Love Myself
Absurdistisch gedachte-experiment waarin multi-talent Jett Rebel twijfelt aan zijn authenticiteit als rock ’n' roll icoon en via een medium in contact treedt met de geestelijk vader van de rock ’n roll in Nederland, Herman Brood. De film wordt geloofd om zijn ellenlange dialogen.

I Love Dries
Een fors Hollands stel, Freek en Teuntje, kan tot hun grote verdriet geen baby’s krijgen. Ze delen samen een enorme obsessie voor volkszanger Dries Roelvink. Daarom besluiten ze om hun grote idool te ontvoeren naar hun oude stacaravan op het platteland. Losgeld willen ze niet, maar wel het zaad van de zanger, want een kindje van hun idool is hun grootste wens. Sorry… Bestaat deze film al?!

Het Goede Doel
Docu-drama met fictieve elementen over de teloorgang van de Nederlandse muziekindustrie in de vroege jaren nul. Frank Lammers is de ex-roadie die over lijken gaat en met extreme payola uitgroeit tot de Nederlandse platenkoning. Met Henk Westbroek als zijn nemesis Otto van Utrecht, de man die met de Nederlandse illegale downloaddienst Brijn.nl steenrijk wordt.

Het Koningslied
Muzikaal genie John Ewbank (gespeeld door Barry Atsma) heeft de droom om het allermooiste Nederlandse nummer ooit te schrijven. Wanneer de inhuldiging van de kroonprins (Freddy Tratlehner) nadert, verzamelt hij een sterrencast aan artiesten om zich heen. Maar dat gaat helemaal mis.

De After
Regisseur Sam De Jong neemt een groep Amsterdamse studenten mee op een muzikale drugstocht door de hellegaten van Amsterdam. Dansfilm met soundtrack van Rimer Londen en Bear Damen, met hoofdrollen voor Frank Lammers en Olivia Lonsdale.

Gass 7
Na de successen Gass, 2 Gass 2 Gass, Gass: Rotterdam Drift, Gass & Furious, Gass 5 en Gass 6 gaan in dit zevende deel Dominic (Sevn Alias) en Brian (Kevin) op zoek naar Johnny (Raymond van Barneveld) om hem uit te dagen voor een dragrace over de linkerbaan. De prijs? De hand van Mia (Merol). Wanneer Maradonnie (gespeeld door hemzelf) hiervan hoort en een 180-turbo fixt voor Johnny ligt er complete rwina voor de Rotterdam Airlines-squad op de loer. Linkerbaan gas, mandem mad.

Kedeng Kedeng
Drie authentieke artiesten, zes steden en honderden kilometers spoor, Kedeng Kedeng is het verslag van een muzikale reis. Guus Meeuwis, Tim Knol en André Rieu stappen in het voorjaar van 2019 in Maastricht (Noord-Limburg) aan boord van een historische trein voor een reis via Eindhoven en Amsterdam naar Hoorn en Enkhuizen. Overdag tuffen ze door de afgelegen gebieden van de zuidelijke staten, 's avonds spatten hun folky klanken van het podium. Impressies van de treinreis - roken op de gang, zingen tot in de kleine uurtjes - worden gecombineerd met opnames van de concerten. Er wordt niet gefilosofeerd over grotere gedachtes achter de tournee; die is niet groter of kleiner dan de droom van elke muzikant om met de gitaar in de hand in een lege wagon van zo'n oude trein te springen.

The Launch
Videoclip The Launch van DJ Jean bleek altijd al een trailer voor deze sci-fi film van epische proporties.

Dekmantel
Zwart geld thriller-musical over de Nederlandse dance onderwereld in de jaren negentig. Met Sigrid Ten Napel als beginnend zangeres Tina, die via een carrière als danseres bij house act Quotum als eerste Nederlandse vrouw een XTC-imperium opbouwt. Dit tot groot ongenoegen van drugsbaron Frank Lammers, die terug slaat door de pepermuntjes van het door hem gekochte merk King te versnijden met pure cocaïne. Met de liedjes van Van Dik Hout in een nieuw jasje gestoken door diverse dance producers.

Three Identical Songwriters
Een eeneiïge tweeling uit Assen breekt door met tokkelige folkliedjes. Het verhaal krijgt een bizarre twist als een man in Delfzijl naar tv kijkt en zijn eigen evenbeeld terugziet. De film wordt helemaal ongelofelijk als een zingende tweeling uit Sambeek hetzelfde meemaakt. Welk sinister spel is hier gespeeld?

Losing Game
Een superheldenfilm die zich afspeelt in het Eindhoven van 2020. Nederland maakt zich op voor de grootse viering van het Songfestival, maar de sinistere schaduwfiguur Waylon (gespeeld door Willem Bijkerk) doet er alles aan om dat plan te ondermijnen. Nooit werd voor een Nederlandse film zoveel geld uitgegeven aan special effects.

Van Gisteren
Als Dave Von Raven na een fietsongeluk wakker wordt, blijkt dat niemand de originelen van de Nederlandstalige Beatles covers van zijn band The Kik nog kent. Von Raven doet vervolgens net alsof de originelen nooit bestaan hebben en groeit uit tot de beroemdste Nederlandse songwriter ooit.