Als je nieuw Nederlands of Belgisch poptalent wil ontdekken, moet je bij Tweetakt zijn. Het Utrechtse festival voor theater, muziek en kunst laat al jaren zien een goede neus te hebben voor opkomende muziekacts. Het muziekprogramma is dit jaar weer gratis en vindt tussen 25 juni en 10 juli van donderdag tot en met zondag plaats op twee locaties: de Neude en het groene Fort Ruigenhoek. Wij tippen zeven acts/avonden uit het programma, dat dit jaar gaat van sixtiesrock tot experimentele elektronica en van traditionele Amazighmuziek uit de Rifstreek tot dadaïstische popsongs van Vlaamse bodem.

25 juni - Tyrone Marcio

Met zijn debuut-EP Simpele Ziel brengt de jonge rapper Tyrone Marcio een bijzonder oprecht, eerlijk en poëtisch geluid. In negen nummers presenteert hij een verfrissende mengeling van R&B, hiphop, pop en sterke teksten. Tyrone werkte al met Ronnie Flex en Yung Nnelg, maar nu is het tijd om op eigen benen te staan.

20:30 @ Fort Ruigenhoek

26 juni - Judy Blank

De Utrechtse songschrijver en zangeres stond tot nu toe vooral bekend om haar americana-liedjes. Op haar onlangs verschenen EP Sadies laat ze een andere muzikale kant zien: klassieke popliedjes met een vleugje soul, die ze schreef in een periode dat het wat minder goed met haar ging. Ondanks de beladen thema’s in de nummers klinken de folk-melodieën op Saddies eerder speels, licht en dromerig. Herkenbare sores wordt bezongen met een flinke dosis zelfspot. Live speelt ze de liedjes met een driekoppige band.

16:00 @ de Neude

1 juli - Loupe + Elephant

Loupe speelde begin juni op Club 3voor12 Utrecht en we waren danig onder de indruk. De dromerige indierock van Loupe is zowel melancholisch en kwetsbaar als fel en dansbaar. Op de stevigere momenten neigt hun muziek naar krautrock. EP Spring 18 verschijnt later dit jaar.

De Rotterdamse indieband Elephant maakte indruk met hun optreden op Noorderslag dit jaar. Hun eind mei verschenen debuutalbum vol gitaarliedjes roept veel zomernostalgie op. De kritieken waren bijna unaniem positief.

Loupe 20:30 + Elephant 22:00 @ de Neude

2 juli - NONCHELANGE

Indiepop-act NONCHELANGE gaf vorig jaar al een memorabel optreden op Tweetakt. Toen speelde hij en zijn band op Fort Ruigenhoek, dit jaar mag hij het op de Neude proberen. De liedjes zijn sterk en de shows en presentatie hebben een uitdagende mengeling van ironie, absurdisme en humor. NONCHELANGE heeft ook een karaoke/powerpoint-act, maar gezien het tijdstip (overdag) en de locatie vermoeden we dat hij op 2 juli weer met zijn band speelt. Beide vormen zijn overigens de moeite waard.

17:00 @ de Neude

3 juli - Tweetakt x Catching Cultures

Onder de noemer Catching Cultures: feest! presenteert Tweetakt vrolijke muziek uit alle hoeken van de wereld, in samenwerking met het Catching Cultures Orchestra. Er zijn dan optredens van Superlandaya, Cengiz Arslanpay, Imetlaâ en het Catching Cultures Orchestra zelf.

14:45 @ Fort Ruigenhoek

7 juli - Charlot

CHARLOT bracht in februari de EP Darker Than The Moon uit. Daarop staat vijf donkere maar ook warme en gevoeligen liedjes, die ze op de maart-editie van Club 3voor12 Utrecht met haar band overtuigend ten gehore bracht. Gecombineerd met dromerige synthesizers en strijkers doet het ook sterk denken aan Agnes Obel. Duister, donker, warm en gevoelig: zoals het leven.

20:30 @ de Neude

8 juli - Tweetakt x 3voor12 Utrecht

Wij van wc-eend… je weet wel. Op vrijdag 8 juli presenteren we samen met Tweetakt een aantal talentvolle acts van Utrechtse bodem op Fort Ruigenhoek. Bezoekers kunnen dan luisteren naar dromerige folk van Géonne Hartman, liedjes over eenzaamheid en verlangen van Flevoland, harmonieuze alt-pop van Go Fishing! en hiphop van Benoit en Goadamo.

18:00 @ Fort Ruigenhoek

Het volledige muziekprogramma vind je hier. En inluisteren doe je met deze playlist van Tweetakt: