Record Store Day 2022 vond weer plaats als normaal. In de twee coronajaren waren er op een aantal gespreide dagen wel meer (of soms minder) exclusieve vinylreleases te koop bij de onafhankelijke platenzaken. Het van winkel naar winkel ‘crossen’ was echter een stuk lastiger met vaak een limiet aan het aantal gelijktijdige bezoekers. En de intieme instore optredens waren er in die periode helemaal niet. We hebben ons daarom weer ondergedompeld in de gezellige gekte die Record Store Day is. Dat de zon lekker scheen, was daarbij een fijne bonus.

Record Store Day is vooral een feest van de onafhankelijke platenzaken én van de platenlabels die op één dag in het jaar exclusieve (en soms wel pittig geprijsde) vinyl releases te koop aanbieden. We beginnen de dag dan ook bij Plato aan de Voorstraat, waar de rij met liefhebbers op zoek naar dat ene album van The Replacements, Simple Minds of Dusty Springfield bijna langer lijkt dan voor corona.

Om de kopers alle ruimte te geven, starten de instores in Plato pas na de middag. In Broese starten de optredens echter al vroeg. Daar is singer-songwriter JW Roy begonnen met zijn set met americana-muziek. Opvallend is dat hij een nummer speelt dat hij heeft geschreven samen met LAKSHMI, die - toeval of niet - in Broese de instore na hem doet. LAKSHMI heeft de avond ervoor nog een headline show in De Helling gespeeld, maar staat nu samen met haar gitarist alweer klaar voor een nieuw showtje.

LAKSHMI

Tussendoor naar Koffie Leute voor een onofficiële instore van Judy Blank. De Utrechtse songwriter en zangeres heeft een dag eerder haar nieuwe EP Sadies uitgebracht en noemt dit optreden een soort van releaseshow. De liedjes zijn tot stand gekomen in een periode dat het wat minder goed met haar ging, en het daarover hebben is oké. Blank is niet alleen een goede songschrijver, maar ook een innemende verteller met het hart op de tong. Samen met toetsenist Roy van Rosendaal en gitarist Sam van Ommen speelt ze de hele EP van begin tot eind tussen de geconcentreerd luisterende bezoekers van de koffiezaak aan de Westerkade. Op dinsdag 3 mei is de officiële EP-presentatie in TivoliVredenburg.

Omdat veel acts op deze dag verschillende instores doen, is het soms niet praktisch om met de hele band van hot naar her te gaan. En soms spelen muzikanten in meerdere bands waardoor het logistiek niet eens mogelijk is om overal bij aanwezig te zijn. Dat zorgt vaak voor kleinere band samenstellingen, waardoor het materiaal een nieuwe dimensie krijgt. TESSEL bestaat normaal uit vier mensen, maar in Plaatboef spelen vandaag alleen zanger en gitarist Levi en bassist Thijs. Mooie bijkomstigheid is dat ze onlangs akoestische versies van hun singles ‘Boulevard’ en ‘Beach House’ hebben uitgebracht.

Tessel

Terug naar Broese, waar VanWyck optreedt. Met het eerder deze maand verschenen The Epic Tale of the Stranded Man heeft ze een heel mooi en melancholisch americana-album gemaakt dat ook internationaal veel waardering krijgt. Samen met gitarist Reyer Zwart speelt ze mooie, nog kalere versies van de normaal al ingetogen liedjes.

Het leven van een Record Store-band is soms best wel intens. Als we vlak voor 13.45 uur langs de achterkant van Plato fietsen, is Paceshifters daar nog bezig om de drums en versterkers naar binnen te sjouwen. Eerder op de dag stond het drietal namelijk nog in Arnhem. Volgens het speelschema is de starttijd echter al om 14.00 uur, en dat halen ze nog bijna ook. Na de vele wat kleinere optredens is het verfrissend om stevige alternatieve rock te horen. Zeker als die afkomstig is van Paceshifters, al jaren één van de beste rockbands van Nederland. De band speelt nummers van het laatste album Brand New Plan. Ze hebben er zin in en willen weten hoelang ze nog mogen spelen. Op dat moment dringt echter ook het besef binnen dat ze ‘s avonds nog een clubshow in Alkmaar hebben. Afronden met ‘Hurdles’ en ‘World Wide Web’ dan maar en de boel weer inpakken. Aan de reacties van de bezoekers te zien, heeft Paceshifters er na vandaag in ieder geval meerdere nieuwe fans bij.

Paceshifters

Terwijl Paceshifters afbreekt, begint Lucky Fonz III met het opbouwen om op tijd te kunnen beginnen. Hiervoor was hij al in Plato Leiden en na deze show in Plato Utrecht moet hij weer door naar Concerto in Amsterdam. Aan het begin van zijn set speelt hij één van zijn oudere hits ‘Ik Heb een Meisje’, een ode aan… zijn meisje. Met zijn optreden van vandaag wil hij een ode brengen aan de platenzaken, zegt Lucky. Dat is sympathiek, maar nog leuker is de show die hij speelt. Zichzelf begeleidend op gitaar brengt Lucky Fonz III naast oude liedjes ook nummers van zijn onlangs verschenen sterke album Hemellichamen. Liedjes waarop hij op een intieme manier een inkijkje geeft in zijn gedachten en gevoelens. Knap is hoe hij het serieuze afwisselt met humor. Hij betrekt de bezoekers heel direct bij zijn show door tussen het publiek te spelen en vraagt hen om ‘Ik ben een sukkel’ mee te zingen. Op zaterdag 30 april komt Lucky Fonz III terug naar Utrecht. Dan speelt hij in in TivoliVredenburg als onderdeel van de tour rond Hemellichamen.

Voor de afterparty van Record Store Day Utrecht moet je bij PHONO zijn, een samenwerking van Plato Utrecht en EKKO. Als de zaal van EKKO nog maar half vol is, trapt No Brains om 20.00 uur het feestje af. De band knalt er keihard in met rauwe punkpartijen en opgefokte vocals. Zanger Rube schopt tussen zijn vocals door voor het gemak zijn schoenen uit en bassist Bruno kondigt een volgend nummer aan dat gaat over “harde snotjes in je neus, want dat mag ook wel eens bezongen worden”.
Dan slaat de vlam in de pan en ontstaat de eerste moshpit van de avond. Het deert het publiek niet dat de zaal nog half leeg is. Aan het einde knallen ze nog even hun nummer over een certified mullet voor de tweede keer, want: waarom niet? 

Tussen de sets bij PHONO door worden er, in stijl voor een Record Store Day feestje, albums op vinyl gedraaid door DJ Hans Vrijmoed. Er komt onder andere garage en post punk voorbij. 

Lucky Fonz III

De Hagenezen van Wodan Boys gaan verder waar No Brains geëindigd was en zetten het feestje keihard voort. “Zijn jullie er klaar voor?” schreeuwen ze. Het antwoord lijkt ja, want het publiek reageert enthousiast en de zaal is inmiddels volgestroomd. Het speelplezier spat er af en dat slaat over op het headbangende publiek en de temperatuur in de zaal. Het zweet druipt van bandleden en bezoekers en bassist Timo trekt zijn shirt uit en gooit het in het publiek, waar er speels mee overgegooid wordt. Weg shirt. De tijd vliegt om en gitarist Thomas roept: “Laatste nummer! Kut kut kut kut nog even beuken!” En dat gebeurt! In de moshpit ontstaat een valpartij waarbij de enthousiaste deelnemers zich opstapelen; twee, drie, vijf, acht (?!) belanden er op een menselijke stapel. Het leidt tot hilariteit en een climax van de set.

Het slot is aan Talk Show uit Londen. Vocalist en gitarist Harrison Swan kijkt manisch het publiek in en neemt het voortouw. De bassist speelt met een drumstok tussen zijn vingers om af en toe te wisselen naar een drumpad. De sfeer is een stuk duisterder dan bij de voorgaande acts, maar toch is de muziek heel dansbaar en deint het op en neer. Het einde van de avond is in zicht en er komt nog een klapper na een heftige bridge in de laatste song, waar keihard op gedanst wordt door het publiek. Feestje geslaagd!

Talkshow

Gezien: diverse acts op Record Store Day Utrecht 2022, zaterdag 23 april 2022 @ diverse platenzaken en EKKO