Tweetakt Festival zit er alweer op. Het laatste weekend kende nog een vol muziekprogramma, met op vrijdag 17 september onder andere NONCHELANGE, de Nederlandstalige indiepop-act rond Maarten Hutman.

NONCHELANGE heeft in 2018 en 2019 al twee singles uitgebracht, maar je zou kunnen zeggen dat hij in januari 2020 opnieuw debuteerde met het sterke ‘Symptomen’, een Tame Impala-achtig liedje dat hij samen met Le Motat heeft geschreven. Sindsdien heeft hij nog drie Nederlandstalige indiepopliedjes uitgebracht die zich kenmerken door een lekker loom tempo en grappige, wat lijzig gezongen teksten. Met die combinatie raakt hij een snaar, want de singles worden goed gestreamd.

Hutman produceert alle nummers zelf maar live speelt NONCHELANGE met een swingende, vierkoppige live-band. De vier eerder verschenen nummers vormen de basis van de set. Le Motat - die eerder die dag ook op Tweetakt speelde - doet mee met ‘Symptomen’ en de laatste single ‘Ben ik Daar?’, die ze ook weer samen schreven. Op het intieme en bijna volle muziekpodium van Tweetakt zien rond de vijftig bezoekers een vermakelijke set waarin NONCHELANGE op licht ironische wijze speelt met welke van de cabareteske intermezzo’s spontaan zijn en welke gerepeteerd. In het publiek veel enthousiaste vrienden, kennissen en studiegenoten die zich laten ‘bespelen’ én goed meespelen. Als onderdeel van ‘Symptomen’ heeft Hutman een speciale coronaproof activiteit bedacht: op zijn teken moeten de bezoekers een stoelendans doen. Het concert blijft daarmee seated maar je beweegt wel. Het resultaat is echter voorspelbaar: iedereen staan en dansen en niemand gaat meer zitten, totdat Hutman daar een eind aan maakt. Prettige chaos!

In de set doet hij ook de aankomende single ‘Iedereen is lelijk (als je maar lang genoeg kijkt)‘, waarvan het refrein meteen uit volle borst wordt meegezongen. De bezoekers hebben aan een half uur optreden niet genoeg, maar de liedjes zijn helaas op. Na wat gesoebat tussen Hutman en het publiek, en wat zachte drang, spelen ze ‘Iedereen is lelijk’ nog een keer. NONCHALANGE is dit najaar ook te zien tijdens de Popronde en we vermoeden dat deze show in een zaal ook goed gaat werken.

Gezien: NONCHELANGE op Tweetakt Festival, vrijdag 17 september 2021 @ Fort Ruigenhoek