Een avond zonder beperkingen, met dansend publiek én veelbelovende artiesten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar de maart-editie van onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12 Utrecht bewees het tegendeel. Met de acts (…) Centraal, CHARLOT en NONCHELANGE was het programma compleet voor een onvergetelijke aftrap. We mogen weer!

(…) Centraal

Aan (…) Centraal de eer om als eerste het podium te betreden. ‘Utrecht’ Centraal, gezien de locatie van de avond, is een alternatieve en brutale pop-band met duidelijke rock invloeden. Aangekondigd als een zevenkoppige duizendpoot, maar opvallend genoeg aanwezig met vijf. Al snel blijkt deze minderheid moeiteloos gecompenseerd te worden met een energiek optreden. Het publiek wordt meegesleurd door pakkende teksten en soms wat absurdistische deuntjes. Allesbehalve binnen de lijnen. Het nummer ‘Brandweerman’ geschreven door de negenjarige Laurens tovert bij iedereen een lach op het gezicht. Hij is uiteraard al in dromenland, zo vertelt zanger Jordi Holterman. Met hun hit ‘De Lift’ draaien ze ons warm voor de rest van de avond. Op verzoek van het publiek trekt gitarist Fabio zijn blouse uit en verlaat hij het podium in zijn boxer. Het publiek krijgt maar geen genoeg van alle verrassingen. Het is dan ook een vertrouwd weerzien wanneer bandleden Jordi en Fabio later deze avond naast NONCHELANGE op het podium verschijnen.

Utrecht Centraal

CHARLOT

Een intermezzo waarin het publiek zich even in een sprookjesachtige wereld mag wanen. De vredige stem van CHARLOT voelt al snel vertrouwd aan. Gecombineerd met dromerige synthesizers en strijkers doet het ook sterk denken aan Agnes Obel. Duister, donker, warm en gevoelig: zoals het leven. Lotte Mulder begint bescheiden en lijkt even te moeten opwarmen. Maar uiteindelijk pakt ze het publiek volledig in. Niet alleen haar lichaam, maar ook haar stem lijkt te dansen. In februari is de EP Darker Than The Moon uitgekomen in samenwerking met producer Jacob van de Water. De invloeden van Eefje de Visser zijn niet te missen. Dit komt niet als verrassing, want Eefje’s Nachtlicht is ook door hem geproduceerd. Na de adembenemende akoestische versie van ‘Closure’ sluit CHARLOT af met ‘Cosmic Connections’ en moet er toch echt afscheid worden genomen van de band. Voor wie deze droom graag werkelijkheid ziet worden, is er goed nieuws. CHARLOT is namelijk onder andere te zien als de support tijdens de tour van Froukje.

CHARLOT

NONCHELANGE

“Ik zit op de rem”, zo luidt zijn songtekst. Hier moet NONCHELANGE tijdens zijn set helaas ook aan toegeven. De dag voor het optreden laat hij op sociale media al weten door zijn rug te zijn gegaan. Maar enkele shotjes drank én de prille aankondiging dat hij op Paaspop staat, helpen hem door het optreden heen. Geïnspireerd door Tame Impala produceert Maarten Hutman alle nummers zelf. Op het podium verschijnt hij liever met drie man versterking. Nederlandstalige rap met indie-pop invloeden, maar vooral ook entertainment. ‘Genre-overstijgend’ is misschien nog wel de beste omschrijving. Hij wil het publiek kunnen voelen en met het eerste nummer ‘De Rem’ blijven ze op zijn commando stijfjes stilstaan. Ook wordt er iemand uit het publiek getrokken voor een karaoke-sessie met lyrics in Comic Sans op een gare PowerPointpresentatie. Dat hij niet streeft naar perfectie wordt al snel duidelijk. Hij kapt dan ook het nummer ‘Blij’ vroegtijdig af. Het publiek gedraagt zich volgens hem niet naar de titel. Een droge komische actie zonder blikken of blozen. Nonchalant, alsook de ‘geruststellende’ boodschap van NONCHELANGE en Jordi (Utrecht Centraal) dat iedereen lelijk is. Daar moeten we het maar mee doen.

NONCHELANGE (links)

Gezien: (...) Centraal, CHARLOT en NONCHELANGE tijdens Club 3voor12 Utrecht maart, donderdag 31 maart 2022 @ dB’s, Utrecht