Jaarlijks laten onze fotografen hun beste foto van het afgelopen jaar zien. Laat je verrassen door de selectie van 2017 en de bijzondere momenten die zich voor de camera afspeelden. Plus, een kijkje áchter de lens: wie zijn de fotografen die voor 3voor12 Utrecht op pad gaan en wat heeft 2017 hen in fotografisch en muzikaal opzicht gebracht?

Gharib in Westerbork

Keuze van Raymond Dekker

Samen met schrijfster Wilke Wittebrood volg ik een jaar lang de Syrische protestzanger Gharib. Hij pleit met zijn muziek voor een humaner Westers vluchtelingenbeleid. Daarvoor werkt hij samen met non-profitorganisatie Music Generations. Hun laatste project Vreemde Gasten, een muzikale voorstelling over vluchten en gastvrijheid, kende de première in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Deze foto is daar gemaakt en heb ik gekozen, omdat ik rondom deze voorstelling veel mooie mensen heb ontmoet die intense verhalen vertelden. Ik heb regelmatig stiekem een traantje weggepinkt of verborgen achter mijn fototoestel. Bijvoorbeeld bij het verhaal van Eritreeër Mohammed die zijn 2-jarig dochtertje nog nooit heeft vastgehouden. De verhalen en de muziek bleken een krachtig middel om de mensen rondom de voorstelling te verbinden. Daarom: ‘Thank you for the music!’.
Gharib in Westerbork, deel 2

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf oktober 2012.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Ik wilde graag meer doen met fotografie en dat is gelukt. Bij 3voor12 Utrecht krijg je de kans om jezelf naar een professioneel niveau te ontwikkelen. Je krijgt serieuze opdrachten waarbinnen duidelijke, kwalitatieve verwachtingen zijn. Je werkt samen met veel leuke, lieve en getalenteerde mensen en bovendien steun je met je werk de lokale muziekscene door deze een podium te bieden. Wat ik ook belangrijk vind is dat er ruimte is voor initiatieven. Het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht, over 10 jaar muziek in Utrecht, dat we in 2014 presenteerden is daar een mooi voorbeeld van.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Wanneer je zoontje van anderhalf een scene uit de film Sing nadoet op zijn mini piano. Geconcentreerd twee vingertjes op de toetsen drukt en op het juiste moment yeah, yeah, yeah! zingt, dan weet je dat dit muzikaal niet meer overtroffen gaat worden. Meer kan muziek je niet raken.
Toch komt ook het ‘Brieven aan mezelf’ van Vic Willems dicht in de buurt. En eerlijk is eerlijk bij de 3voor12 Utrecht nieuwjaarsduik in dB’s raakte Erny Green mij ook in het hart met zijn Kiss the Girls. Mijn meest gedraaide album in 2017 is Calais van Het Zesde Metaal. Erg mooi!

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Of ik zelf musiceer? Hahaha, nou nee. Ik heb wel geprobeerd te zingen tijdens een jamsessie met vrienden, maar dit werd pas, na de toevallige tussenkomst van de zanger van de Utrechtse band I’m with Stupid, iets. Hij zette heftige effecten (of was het de drank?) op de microfoon en daardoor klonk het nog ergens naar, denk ik. Na de evaluatie heb ik besloten dat ik het bij fotografie houd en me richt op langdurige en inhoudelijke series. Ik documenteer bijvoorbeeld plastic flessen water die mensen in het Spaanse dorp Rubia tegen hun huis zetten en zoek uit waarom zij dat doen. Wil je daar meer over weten? www.raymonddekker.com

Pissed Jeans - Pandora - Le Guess Who?

Keuze van Sabrine Baakman

Pissed Jeans in Pandora op Le Guess Who 2017. Je mocht op Le Guess Who maar drie nummers achter elkaar fotografen ongeacht waar in de set. Ik had al drie nummers gefotografeerd en was toen aan de zijkant gaan staan om de show nog af te kijken. Natuurlijk had ik wel stiekem nog mijn camera paraat, waardoor ik dit shot nog heb kunnen maken!
LGW17 vrijdag: Die ene show waar niemand overheen kan

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf voorjaar 2015 als fotograaf en sinds september 2016 als coördinator fotografie.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Ik ben bij 3voor12 Utrecht gaan fotograferen om meer ervaring op te doen als concertfotograaf. Ik stond altijd al vooraan tijdens concerten om met mijn iPhone een toffe Instagram te maken totdat mensen zeiden: ga eens een goede camera kopen. Zo gezegd, zo gedaan!

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Hoogtepunt 1: jaja natuurlijk mijn allerlievelings band MUTEMATH hahaha, in Tivoli Ronda op 29 augustus. De band verbleef ook in het hotel naast het station. Ik natuurlijk rondjes fietsen rondom het hotel en in de stad goed rondgekeken hahaha.
Hoogtepunt 2: Tame Impala op Laneway festival in Auckland, Nieuw-Zeeland. Het was één van de laatste shows van hun currents tour.

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Ik maak nog steeds instagrams bij concerten als ik mijn spiegelreflex niet mee heb! Meer zien? Instagram bienesss

Electric Company

Keuze van Dorien Hein

Electric Company is ontstaan op de Herman Brood Academie (HBA) en speelt psychedelische (indie) rock. De stijl is vrij Brits. Tegelijk laten ze zich inspireren door Amerikaanse muziek van de jaren 50 tot nu. En geven hier hun eigen draai aan, zo geven ze zelf aan.
Interviewster Jett Ruigrok sprak eerder met de bandleden en ik ontmoette ze voor de deur bij Starsound Studio op Kanaleneiland waar ze net hun showcase hadden gespeeld voor de HBA. Van te voren had ik wat aan locatie spotten gedaan. Het plan om eropuit te trekken was snel van de baan, aangezien één van de jongens vrij snel weg moest. Dus weken we uit naar een plekje in de straat van Starsound Studio, recht voor een simpele muur. We probeerden verschillende beeldperspectieven en opstellingen. Deze foto met het accent op hun schoenen vind ik het meest pakkend.
3voor12 Utrecht stelt voor: Electric Company

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf eind 2014.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Ik startte bij 3voor12 Utrecht, niet eens zozeer om muziek te fotograferen, maar als coördinator fotografie. Het leek me leuk om andere fotografen in Utrecht te leren kennen en tegelijk de Utrechtse muziekscène te ontdekken. Doordat ik in het begin vooral met de live planning bezig was, fotografeerde ik eigenlijk zelf ook steeds meer. Ik ontdekte hoe tof ik het vind om muzikanten te fotograferen, omdat ze vol passie bezig zijn met hun muziek. En dat goed vastleggen en overbrengen - daar geniet ik van.
Bij 3voor12 Utrecht is veel keuze mogelijk qua podia, concerten, festivals en het maken van portretten bij interviews. Fotograferen blijft daardoor spannend. En na een concert of interview verheug ik me altijd op het uitzoeken en bewerken van de fotoserie waarmee ik het verhaal van de avond kan vertellen. Als het beeld dan samenvalt met de inzichten/visie van de schrijver in een online artikel … :)

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Veel! Shows van favorieten zoals Bettie Serveert, Awkward I, Anne Soldaat met Yorick van Noorden, Bewilder, Tim Knol en Mister and Mississippi. Vaak in kleine en sfeervolle settings.
Ik ontdekte Utrechtse bands: Jo Marches, Electric Company en zocht naar een manier om hen ontspannen te portretteren met de uitstraling van de band/persoon zoals deze op mij overkomt. Squirrel spelend in de lift tijdens festival Elevator Sessions was prachtig. De band Mister and Mississippi mocht ik 2017 een aantal keren fotograferen in verschillende settings: tijdens een interview, hun release show en onlangs back stage. Het vertrouwen krijgen om backstage mee te kijken, vond ik erg bijzonder.
‘Voodoo to go’ in TiVre was hoogtepunt als het gaat om festivals. Drie dagen lang een gevarieerd inhoudelijk en muzikaal programma met Akua Nara en Vaudou Game die eruit sprongen. En dan St. Vincent in Ronda/TiVre. Wat een bijzondere ervaring om te fotograferen, door haar strak geregiseerde one-woman show – visueel aantrekkelijk en muzikaal ook een nieuwe ontdekking voor mij. Kortom, teveel hoogtepunten om te kiezen

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Ik verdiepte me in documentaire fotografie. Inspiratie daarvoor vond ik o.a. bij het Utrechtse Fotodok. Ik werk nu aan een documentair beeldverhaal over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel. Naast muziek/cultuurfotografie (o.a. voor de Stadsschouwburg Utrecht en/of uitstapje naar Written in music), maak ik graag natuurfoto's. Meer zien? www.totkijk.com

Utrecht Centraal VOOR//AAN

Keuze van Mirel Masic

Rondlopen op een festival om sfeerfoto’s maken vind ik de leukste soort 3voor12 Utrecht-opdrachten. Want naast artiesten kan ik foto’s van de omgeving en de bezoekers maken, en dat levert meer variatie in foto’s op. Ik koos bovenstaande foto die ik tijdens VOOR//AAN maakte omdat het die dag goed samenvat: mensen die muziek kijken bij een volle kledingwinkel, kroeg of eettent aan of rondom de Voorstraat. De kleuren vind ik ook heel fijn.
Utrecht Centraal: fotoverslag VOOR//AAN

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf juni 2016.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Ik wil me op allerlei manieren betrekken in de culturele sector, maar vooral bij muziek. Zo vrijwillig of werk ik ook af en toe op allerlei feesten en festivals.
Fotograferen van muzikanten geeft me creatieve voldoening, en een jaar later ontdek ik nog altijd nieuwe manieren om foto’s te maken en te bewerken. M’n mede 3v12-fotografen en schrijvers die ik heb leren kennen zijn leuk gezelschap tijdens concerten of festivals, en ik vind het fijn dat we met onze foto’s en artikelen meehelpen met het tentoonstellen en promoten van ‘alternatieve’ muziek in plaats van die top40 meuk die ik zo hekel.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Het tweede album van Bitipatibi, een shoegaze/dream popband uit Servië. En een vriendin tipte me het Amerikaanse Peaking Lights, wat dan weer psychedelic pop genoemd wordt. Beide bands maken in ieder geval spacende maar chille muziek, waarbij de eerste soms donker en melancholisch is en de tweede blijer en zomerser.
Wat betreft live shows was ik aangenaam verrast door Altın Gün op Grasnapolsky. Die ging ik toen voor een tweede keer kijken het Bevrijdingsfestival in Wageningen, waar ik ook My Baby voor het eerst zag. Heel vet! In Paradiso was Austra een topper.

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Heel soms vind ik een fotoklus voor een event op Facebook of word ik door muzikanten benaderd om promotiemateriaal te schieten. Buiten opdrachten om neem ik soms mijn camera mee bij concerten waar ik als bezoeker ben, als er een mooi geklede of energieke artiest optreedt. Ik werk ieder jaar bij de ingang van Grasnapolsky in een managing rol waardoor ik genoeg tijd en ruimte heb om voor mezelf foto’s te maken van de mooie omgeving en de artiesten.
Buiten events om maak ik graag foto’s van steden, het straatbeeld en mensen in de stad, in binnen- en buitenland. Natuur vind ik minder interessant maar ik probeer dat soms ook. Zo heb ik tijdens de sneeuwval begin december wat natuurfoto’s (maar dan wel met mensen erin) gemaakt waar ik erg tevreden mee ben. Meer zien? mirel3030

Steak Number Eight - Doomstad #1 - Ekko

Keuze van Jerry van Vliet

Tot nog toe was het een beschaafde en berekende avond. Maar Steak Number Eight tapt uit een ander vaatje. Beukende sludge en staccato riffs gaan moeiteloos over in melodieuze partijen om vervolgens weer fel van leer te trekken. Speeksel, bier en van alles vliegt in het rond. De zaal is los en moet -als het aan SN8 ligt- kapot. En dat lukt aardig! Passie en volgas gaan, dan tap je ook uit mijn vaatje. Bij deze band heerlijk gewerkt! Ennuh…pssst 5 januari 2018 in dB's!
Pitten met een glimlach bij eerste Doomstad

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf eind 2013.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Supporting the local scène! 3voor12 Utrecht geeft gezicht aan al die bands en initiatieven die keihard hun best doen iets verder te komen op de weg naar eeuwige roem ;-)
Ik vind het gaaf om al die creativiteit te ontmoeten en hen te zien groeien. Er gebeuren mooie dingen hier in Utrecht, daar mogen we trots op wezen! Door mijn rol als fotograaf mag ik er, voor dat kleine gedeelte, even midden in staan en daar deel van uit maken. Met mijn beeldverhaal hoop ik een bijdrage te leveren aan de Utrechtse muziekcultuur.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Kuenta I Tambu, Afro, Carribean Dance. Energiek, goeie vibe, heerlijk feestje!

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Bands, Events & Super Cars. Buiten 3voor12 Utrecht heb ik dit jaar o.a. met de Utrechtse Soulvolle Bluesband My Blue Van gewerkt aan een bandfoto waarbij eerst een conceptstrategie gemaakt is. Wie zijn ze en wat willen ze uitstralen. Die kernwaarden hebben we terug laten komen in de uiteindelijke persfoto.
Verder: een persfoto voor de lancering van een auto. Dat komt niet zo heel vaak voor. Een Lamborghini was voor de gelegenheid in een speciaal jasje gestoken. Via het Instagram account van Autogespot werd deze foto gelanceerd. De likes gingen als een raket. Inmiddels staat de teller op 4.888 likkers, amazing! Vanuit deze post zijn er nu enkele autobezitters die ook iets leuks willen gaan doen… kom maar op :-) Als je nieuwsgierig bent? Op Instagram gebruik ik voor mijn kanalen de hashtag #nul30. Meer zien? instagram #nul30.

Stijn Grul - HBA Tour

Keuze van Dinger Knoop

Dit jaar kies ik niet voor de leukste, kleurrijkste of mooiste foto. Dan was het een foto van Skip&Die, My Blue Van of een optreden van Le Guess Who geweest. De keuze gaat naar het verrassende optreden van Stijn Grul. Tijdens de jaarlijkse tour van studenten van de HBA in Fluor trad Stijn en zijn band als eerste op. Geen idee wat ik kon verwachten. Maar hier stond een jonge band met een eigen geluid en een veelbelovend optreden. En dit soort verrassende optredens maakt het fotografen voor 3voor12 Utrecht extra leuk!
Jong talent laat van zich horen in Fluor

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf eind 2014.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Ik wilde mij verder ontwikkelen in de concertfotografie en toen kwam deze kans voorbij. Er is veel ruimte om jezelf te ontwikkelen in een groep van fijne en betrokken collega’s. Het is een uitdaging om foto’s te schieten die passen bij de sfeer van het concert. En verder te gaan dan een standaard foto van de zanger/band in beeld (nu wel zo’n beeld als foto 2017 toegevoegd…). Wat maakt het fotograferen voor 3voor12 Utrecht nog meer zo leuk? Het verbreedt mijn muzikale horizon, doordat ik bij concerten terecht kom waar ik zelf niet 123 naar toe zou gaan.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Door een schouderblessure heb ik niet zo veel kunnen fotograferen als voorgaande jaren maar toch weer vele leuke hoogtepunten beleefd. Op het bevrijdingfestival heb ik genoten van de energieke optredens van Skip&Die en 45acidbabies. Ik heb kennisgemaakt met EUT, één van de talenten voor 2018. Op Rambling Roots in TivoliVredenburg zag ik diverse leuke acts. Maar altijd een hoogtepunt van het jaar blijven de optredens op Le Guess Who. Dit jaar waren dat voor mij de shows van The Liars en Soft Moon.

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Naast 3voor12 Utrecht fotografeer ik voor het poppodium P60 in Amstelveen. En ik heb een aantal jaren diverse klussen gedaan als vrijwilliger voor evenementen in Utrecht en omgeving. Zoals Utrecht viert Vrede, de Jeugd Olympische Spelen of de aftrap van de Tour de France. Maar eigenlijk vind ik alles met fotografie leuk, dus geef mij een camera en ik ben blij. Meer zien? Dinger fotografie

Erny Green

Keuze van Lisanne Lentink

Voor mijn allereerste opdracht voor 3voor12 Utrecht maakte ik een portret van Erny Green bij het interview. Ik vond het spannend om een onbekende te portretteren en te vangen in beeld, omdat ik vooral bij concerten fotografeer. Goed voorbereid ging ik op een koude ochtend op weg naar het huis van Erny. Mooie plekjes in de buurt uitgezocht, uiteindelijk bleek zijn studio op zolder juist de perfecte plek voor een portret.
Wat een interessante man vol verhalen. Bijzonder om hem op een persoonlijke manier vast te leggen en foto's te maken die aansluiten bij het interview en de sfeer. Deze foto is niet in scène gezet. Erny liet ons, mij en schrijver/interviewer Tim Luimes, wat platen horen, van zichzelf en ook van Nick Cave & The Bad Seeds. Dat is het fijnste aan fotograferen: een moment weten te vangen. 
Het midlife feest van Erny Green

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf januari 2017.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Het interessante aan fotograferen voor 3voor12 Utrecht is om samen met een schrijver een artikel te maken. Samen probeer je de sfeer van een avond vast te leggen. Het gaat niet alleen om mijn foto's, maar om het geheel. Natuurlijk hou ik ook van de Utrechtse muziekscène en is het leuk om door te stad te lopen en allerlei "bekende" gezichten te zien van iedereen die ik weleens heb gefotografeerd. 

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Qua fotografie waren dat de festivals en grote events waarbij we met meerdere fotografen en redacteuren aan de slag gingen en je van hot naar her loopt/fietst om zoveel mogelijk vast te leggen. Bevrijdingsfestival Utrecht, Culturele Zondag (Utrecht Centraal, 5 juni) en de Popronde Utrecht. Soms is het wel jammer als je niet de hele show kan zien, omdat je weer door moet naar de volgende. Zoals bij 45ACIDBABIES en Pink Oculus op het Bevrijdingsfestival. Daar moet ik echt nog een keer heen! 

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Afgelopen jaar heb ik een paar family shoots gedaan van (nieuwe) gezinnetjes. Geen geposeerde foto's, maar juist het dagelijks leven vastleggen. Ook ben ik al een paar jaar vaste fotograaf bij de Grote Prijs van Leidsche Rijn, waar middelbare scholieren om deze titel strijden. Fantastisch om de gespannen of juist overdreven zelfverzekerde koppies vast te leggen. Meer zien? lisannelentink.nl

 

David Achter de Molen (voorheen Mr. John Coffey)

Keuze van Paul van Dorsten

Tegenwoordig heeft David een eigen podcast die voorbij gaat aan muziek alleen. Interviews met o.a. Mark Tuitert zijn daar een voorbeeld van. Tijdens het interview met David merkte je de gedrevenheid nog steeds die hij ook stopte in John Coffey. Niet alleen in zijn podcast, maar ook hoe hij naar bepaalde zaken kijkt en hoe zelf te werk gaat in zijn "normale" werk en zijn podcast.
In een interview portret probeer ik, in tegenstelling tot een normaal portret, vaak de passie, overtuiging, drijfveer en gedachtes vast te leggen die er ontstaan bij zo'n interview. Dat is vaak lastig omdat pratende mensen niet altijd even charmant op de foto terecht kunnen komen. Bij het interview met David viel dit heerlijk op zijn plekkie.
De keuze op specifiek deze foto is gevallen vanwege de compositie. Waarbij opvallend is dat deze foto is gemaakt met een manuele lens uit 1967. Scherp edoch van nature imperfect.
Mr. John Coffey vindt rust met Klap van de Molen

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf begin 2012.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Uiteraard omdat ik fotografie enorm waardeer waarbij de voorliefde voor muziek ook aanwezig is, met als voorkeur over het algemeen de elektronische kant ervan. Dit zijn meestal ook de onderwerpen waar mijn camera op richt als ik fotografeer voor 3voor12 Utrecht. De elektronisch muzikale hoek de belichting gevende die het verdiend.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Helaas was het karig bezaaid met elektronisch muzikale hoogtepunten in 2017 in Utrecht. Ik heb dit verder weg moeten zoeken, waarbij de live performance van Luwten op ITGW er behoorlijk bovenuit stak. Ook waren op datzelfde festival de Grandbrothers van een dusdanige impact dat ik mensen om me heen heb zien huilen door de schoonheid van hun performance. De brok zat er ook bij mij daardoor aardig in.
Op een derde plek, en gelukkig in Utrecht, was de eerste live show van Bink Beats in Kytopia eentje van het nivo ruwe bolster edoch blanke pit.

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Ik ben ook als zelfstandig fotograaf druk in de weer. Zowel in de muzikale hoek, alswel meer commerciële klussen. Verder ben ik bezig met wat meer creatieve fotografische projecten. Waarbij de liefde voor meer oude vintage lenzen vaak om de hoek komt kijken. Meer zien? fotografie By-Pauluz.

Cato van Dijck (My Baby) - Bevrijdingsfestival

Keuze van Rob Sneltjes

My Baby is een Nederlands-Nieuw-Zeelandse band, opgericht in Amsterdam en ontstaan in 2012. Hun muziek zit vol met psychedelische, blues- en funkinvloeden, de band werd ontdekt door funkbassist Larry Graham (Sly & the Family Stone).
My Baby is zo'n live band die je in het begint pakt en zo de hele show in zuigt met hun fantastische funk soul lichte blues invloeden. Een must om naar te  kijken! Leden van de band zijn Cato van Dijck, Joost van Dijck, Daniel 'Dafreez' Johnston.
#BFU17: Bevrijdingsfestival Utrecht in beeld

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf 2012.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
In 2012 kwam ik bij 3voor12 Utrecht. Mijn eerst klus was de clubavond van 3voor12 Utrecht. En in november fotografeerde ik bij Tivoli (Oudegracht), Ekko, db’s en de Helling voor Le Guess Who? Daar zag ik fantastische bands waar ik eigenlijk nooit van gehoord had. Er ging een leuke wereld open met lokale Utrechtse bands als John Coffey, Thijs Heij, The Brahms, Erny Green, My Blue Van, Mary Fields en vele andere.
Voor 3voor12 Utrecht heb ik leuke dingen mogen doen en nu nog steeds. Grote buitenfestivals zoals Roots in the Park, Geinbeat, Lief Festival, Tweetakt (Utrecht Centrum), Bevrijdingsfestival Utrecht en Smeerboel.
Het is gewoon een must voor een fotograaf dat je in contact kan komen met de Utrechtse scène. Ook mocht ik in 2014 de Opening mee maken van het grote Tivoli Vredenburg op 21 Juni.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
1. Huisfotograaf worden van de Melkweg
2. Graspop Metal Meeting
3. Fortarock
4. Lowlands,
5. Into The Grave Leeuwarden

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Ik fotografeer ik ook voor andere internet media zoals Never Mind The Hype, Blues Magazine, Festivalinfo. En voor een paar bladen, zoals Lust For Life, Slagwerkkrant.nl, de gitaristen. Verder ben ik huisfotograaf van de Melkweg in Amsterdam en de P60 in Amstelveen. Meer zien? Rob Sneltjes fotografie

Kim Janssen releaseshow - De Helling

Keuze van Eric Duijvestijn

Ik denk met veel plezier terug aan het optreden van Kim Janssen met zijn elftal in de Helling. Ik kende de muziek van Kim nog niet, dus de verrassing was groot. Op zich is de foto vrij recht toe recht aan vanaf het balkon, maar het geeft de show wel goed weer qua licht, omvang van de band en daarmee ook de volheid van de muziek. De tekst van Jeroen lees ik nog regelmatig terug en is een erg goede weergave van die bijzondere avond!
Releaseshow Kim Janssen neigt naar perfectie

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf september 2012 en werkte in 2014 mee aan ons fotoboek [On]zichtbaar in Utrecht.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
In 2017 heb ik wat minder gefotografeerd voor 3voor12 Utrecht, soms door de grote concurrentie (of te late reactie?) …… daarom probeer ik in december nog snel wat interviews te fotograferen, wat ook erg leuk is om te doen en waarbij het lastig is om te luisteren en te fotograferen tegelijkertijd.
Ik loop al wat jaren mee bij 3voor12 Utrecht, maar vind het nog steeds een leuke club om bij te horen. Verrassende optredens ontdekken is nog steeds tof. Naast de registratie van de optredens probeer ik graag wat dingen uit, zie bijvoorbeeld de 2 extra zwart wit foto’s van Club Gewalt tijdens Festival Forte en de mix van Kim Janssen.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
De grote ontdekking in 2017 was voor mij The Gentle Art of Coocking People in Moira (samen met Shunyata). Als je de voor jou bekende muziek eens zat bent, dan kan ik dit enorm aanbevelen met de volume knop ver open bij: Fly Like A Bird Die Like A Fly! Misschien moet je er wel bij geweest zijn……en ja je moet er wel 9 en ½ minuut voor uit trekken!

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Fotografie buiten 3voor12 Utrecht stond in 2017 eigenlijk op een laag pitje (behalve op vakantie). Misschien wordt het weer eens tijd voor een eigen boek(je) met mijn foto’s van 3voor12 Utrecht of een totaal nieuw project(je) met bijvoorbeeld abstracte fotografie. Meer zien? facebook Eric Duijvenstijn

Violent Magic Orchestra (VMO) - dB's - Le Guess Who?

Keuze van Roy Wolters

Le Guess Who is voor mij altijd weer smullen. Dit jaar toch enigszins beperkt omdat ik geen fotografen armbandje had. Dan maar de miniwho en de gratis avond in dB's Studio. Een beetje verdiepen in wat je gaat zien is altijd wel nodig maar dan nog word je van je sokken geblazen. Zo ook bij Violent Magic Orchestra (VMO). Dit Japanse gezelschap dendert over het publiek heen in krap drie kwartier en laat iedereen met open mond en glazige oogjes achter als de TL balken in de zaal weer aangaan. Helemaal super en top vermaak dus.
Gevarieerd potje lawaai in dB’s met VMO, Vampillia en DÄLEK

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf oktober 2011.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Cliché, maar ook ik vind fotograferen ontzettend leuk om te doen. En dan koop je op een gegeven moment een fatsoenlijke full frame SLR om foto’s van de kids mee te maken. Maar goed zo’n ding kan veel meer en na een Summer Darkness zag ik een oproep van 3voor12 Utrecht voor nieuwe fotografen. Samen met Harold van de Kamp een succesvol sollicitatiegesprek en de rest is geschiedenis.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Spreekt voor zich dat ik me prima vermaakt heb op Le Guess Who weer. Verder was de Roaburn live herhaling van Death Alley in Ekko ook echt wel een dingetje hoor.

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Ik fotografeer ook voor Never Mind the Hype, want alternatief heavy en deviant is wel zo lekker. Meer zien? Instagram

Iguana Death Cult - Loudmouth

Keuze van Keri Stoelinga

Tijdens Le Mini Who is het sprinten van de ene naar de andere kroeg, platen- of koffiezaak. Zo was al ik halverwege een ander optreden weggegaan om in Loudmouth, Iguana Death Cult te fotograferen. Helaas werd ik bij aankomst begroet door een enorme rij mensen voor de ingang en een beslagen raam door de hoeveelheid mensen binnen. Hierdoor heen banjeren was niet eens een optie, maar de silhouetten van de mensen tegen de beslagen ruit gaven een mysterieuze uitstraling en een goeie indruk van het enthousiasme van het aantal bezoekers.
Toen heb ik een paar minuutjes genomen om dit mooie moment vast te leggen, een foto zonder band die toch genoeg zegt over het optreden!
 Le Mini Who? was weer fijn!

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf oktober 2016.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Hiervoor was ik al een paar jaar actief voor 3voor12 Friesland waarbij ik mijn liefde voor muziek en fotografie kon delen. Daar heb ik enorm veel geleerd door op pad te gaan en in verschillende situaties terecht te komen. Toen ik verhuisde naar Utrecht wou ik dit liever niet opgeven en toen heb ik besloten om bij 3voor12 Utrecht verder te gaan, wat goed bevallen is! 

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Mijn muzikale hoogtepunt is met stip op 1, het optreden van Tash Sultana op Lowlands. Hier heb ik mij toch een potje staan genieten, zo muzikaal en vol passie, echt heerlijk om naar te kijken en een dansje op te doen. 

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Sinds dit jaar studeer ik fotografie aan de HKU in Utrecht. Hiervoor heb ik gekozen omdat ik wil leren om met mijn foto's een verhaal te vertellen en ik hoe ik mij kan uiten in beelden. Daarnaast wil ik op zoek gaan naar wat mij precies interesseert in fotografie en welke kant ik er mee op zou willen gaan. Meer zien? Facebook Keri Stoelinga Photography

Sander van der Hoorn

Keuze van Jean-Paul Frans

Muzikant Sander van der Hoorn had verteld dat hij de release van zijn LP in de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort had georganiseerd. Dat leek mij een mooi aangrijppunt voor de foto. De dag dat ik de foto's maakte regende het. Door hem te fotograferen achter de ruit met reflectie van de kerk, wilde ik de gelaagdheid en de melancholische kant van zijn muziek in beeld brengen.
In de kassen is Sander van der Hoorn terug bij zijn roots

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf februari 2017.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Ik ben inmiddels 13 jaar betrokken als vrijwilliger voor het Patronaat in Haarlem. Sinds ik in utrecht woon miste ik een groep creatieven en muziekliefhebbers om mij heen. Via via hoorde ik over de mogelijkheid om voor 3voor12 Utrecht te fotograferen. Ik was al wel in het bezit van een spiegelreflex camera maar die stond al een tijd ongebruikt in de kast. Vandaar dat de combinatie van fotografie en muziek mij direct aanspraak om deze hobby weer op te pakken.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Naast diverse technofeesten, Lowlands en uiteraard de fotoavonden van 3voor12 Utrecht was het concert van Mogwai mijn hoogtepunt. Ik kende de band niet maar ging op aanraden van een vriend mee en daarmee was de avond des te meer een positieve verrassing.

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Dit jaar mocht ik voor het eerst een bruiloft vast leggen fotografisch misschien wel de grootste uitdaging dit jaar. Maar erg leuk en dankbaar om te doen en erg blij met het eindresultaat. Meer zien? website Jean-Paul Frans

Canshaker Pi - Tweetakt

Keuze van Lisa Terry

Deze foto geeft precies weer hoe ik me voel wanneer ik bij een concert ben. De energie is hoog, de sfeer is spannend en de band Canshaker Pi is natuurlijk erg leuk. Ik heb deze foto tijdens het Tweetakt festival op de Neude gemaakt.
Canshaker Pi overtreft verwachting op Tweetakt

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf 2016.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
De kans om fotojournalistiek (photo journalism) en concertfotografie te combineren. Ik maak foto’s om je een gevoel te geven dat je daar ben geweest.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Aan het begin van het jaar bij de Finale Grote Prijs van Nederland in Paradiso. Dat was een mooie kans om veel geïnspireerde bands te zien en fotograferen. Daar heb ik ook Charl Delemarre voor het eerst gehoord. Ik vind zijn muziek geweldig!

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Ik maak concertfoto’s en ik ben portretfotograaf. Ik werk ook in mijn portretstudio in Utrecht. Meer zien? lisaterry.nl

Gallowstreet - Elevator Sessions

Keuze van Wijgert-Jan van As

Bij het tienkoppige collectief Gallowstreet spelen maar liefst acht blazers. Tijdens hun set is het druk voor het podium en krijgen ze haast iedereen aan het meezingen en dansen. Heb als fotograaf en muziekliefhebber mooie herinnering aan dit optreden bij de Elevator Sessions afgelopen voorjaar.
Programma Elevator Sesions belooft veel

Actief voor 3voor12 Utrecht?
Vanaf eind 2013.

Waarom fotografeer je voor 3voor12 Utrecht?
Bij 3voor12 Utrecht kan ik mijn liefde voor muziek combineren met mijn passie voor fotografie. Hierdoor kom ik ook vaak in contact met de artiesten zelf, zowel op als achter het podium.

Wat waren jouw muzikale hoogtepunten in 2017?
Het gave optreden van de Australische singer-songwriter Nicky Murphy in Paradiso afgelopen maand.

En doe je buiten 3voor12 Utrecht nog aan fotografie en/of zelf musiceren?
Naast concerten fotograferen werk ik als freelance fotograaf aan verschillende fotoreportages. Ook ben ik bezig met een tof fotoproject over waslijnen in Nederland. En exposeer ik mijn 3voor12 Utrecht concertfoto's tot en met 24 januari bij het ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht. Meer weten? website fototrek.nu