Festival Tweetakt 2017 is inmiddels meer dan een week geleden van start gegaan. Naast theater en kunst is ook het muzikale programma om te smullen. Donderdag 6 april was een mooie avond voor gitaarliefhebbers. Canshaker Pi en Korfbal stilden de honger met vingervlug gitaarspel. De kas op de Neude bleek een mooie locatie voor de twee bands die het avondprogramma vulden. Rauw, speels en one of a kind.

Het hippe in spijkerjas gehulde publiek haast zich vlug naar binnen als de eerste klanken door de kas heen klinken. De naam Korfbal doet vermoeden dat we te maken hebben met jonge mensen in polo’s en korte broekjes met een gezond competitiegevoel. Als je dat competitiegevoel vertaalt naar ‘graag willen laten zien – of horen - wat je kunt’, dan telt dat zeker voor deze mannen. Jong zijn ze, maar dat ze skills hebben is zeker. De bandleden deden dan ook al ervaring op in bands als The Homesick, Yuko Yuko en Creepy Karpis. Alle nummers worden loeistrak en met veel plezier gespeeld. Grote instrumentele stukken vervelen geen moment en laten je even vergeten dat je midden op de Neude staat.

Nadat de vierkoppige band aangeeft blij te zijn dat het festivalseizoen weer begonnen is, vragen ze of er nog Tame Impala-fans zijn. Toch doet het nummer dat volgt meer denken aan Moon Duo, al is het een stuk lichter en zonniger. Het lijkt alsof de twee gitaristen een onuitputtelijke bron aan gitaarrifs hebben. Een volwaardig voorprogramma voor Canshaker Pi.

“Ik ga zo dik, het is mental!” aldus Boris de Klerk, zanger/gitarist van de Amsterdamse band Canshaker Pi. “Zullen we samen dik gaan?!” De energie zit er al snel in en gaat niet meer weg. Slackerrock met een stevige popbasis verpakt in herkenbare catchy songs. De nummers doen 90’s aan en doen - onvermijdelijk - denken aan Nirvana, of – meer van nu - Parquet Courts (vooral als zanger/gitarist Boris de Klerk zijn zangkunsten laat schitteren). Vijftien nummers lang gaat het verstand op nul en kijk je je ogen uit.

Voordat de debuutplaat uit was, werd er al over ze geschreven: Canshaker Pi. Hun gelijknamige album, geproduceerd door hun held Stephen Malkmus van Pavement, werd positief ontvangen. We wachten met smart op de volgende die – volgens zanger Willem Smit - al vers op de plank ligt.

Je zou denken dat je inmiddels wel weet wat je kunt verwachten bij een Canshaker Pi show: met je oordoppen in hevig met je hoofd meeknikken. Maar dit heerschap doet er nog een schepje bovenop. Aan het einde van de set wordt Sophia de Geus van 45ACIDBABIES op het podium geroepen. Ze lijkt overvallen maar geeft zich al snel over en zingt ‘Looking For Love On Ibiza’ mee. Een klein beetje rommelig, maar een mooi knallend einde als de halve band over de grond kruipt. Zo blijft Canshaker Pi verrassen!

Gezien: Canshaker Pi + Korfbal, donderdag 6 april @ Festival Tweetakt, Neude Utrecht