Het is alweer even geleden dat er een echte metalavond was in EKKO. Maar toen was daar Doomstad. De avond wordt georganiseerd door het popjournalistieke platform Never Mind the Hype, dat Doomstad omschrijft als het ‘nieuwe brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort’. Voor de eerste editie staan Steak Number Eight, DOOL en OBESE op de planken. Klinkt veelbelovend, en gezien het bordje uitverkocht op de deur dachten meer mensen hier zo over.

De mannen van OBESE mogen als eerste laten zien wat zij om het lijf hebben. Dat is stevige stonerrock met zware, haast bluesy riffs, logge ritmes en de ingevette stembanden van zanger Koos Weel. Hij zingt zijn laatste show met de band en wordt tijdens een van de nummers vergezeld door de nieuwe zanger. Helaas heeft OBESE te kampen met een te hard geluid, waardoor het al gauw een brij van geluid wordt. Oordopjes zijn  geen overbodige luxe. Dankzij de prima songs en een enthousiaste podiumpresentatie is de toon gezet en het feestje hoe dan ook losgebarsten. 

Ryanne van Dorst, artiestennaam Elle Bandita, is bij het grote publiek bekend van het spraakmakende BNN-programma ‘Geslacht’. Buiten haar werkzaamheden in de media en haar roemruchte persoonlijkheid, is de Rotterdamse rocker natuurlijk een rasmuzikante. Zo ook met DOOL, haar nieuwe doomproject. Met leden van The Devil’s Blood en Gold aan haar zijde liggen de verwachtingen hoog.

En DOOL stelt niet teleur. Sterker nog, de band voorziet het inmiddels bomvolle EKKO van een sfeervolle show die is doorspekt met een vintage doom geluid en psychedelische uitstapjes. Afgebakend in een groen licht speelt de band vol overgave een gevarieerde set. Van uptempo stukken met uitbundige gitaarriffs tot psychedelische intermezzo’s met hypnotiserende belichting; de vele wendingen vermaken het publiek. Alle songs zijn afkomstig af van het debuutalbum Here Now, There Then dat deze avond voor het eerst verkrijgbaar is. Dat komt goed uit, want een knallend optreden als dit smaakt naar meer.  

Uiteindelijk is het aan de Belgen van Steak Number Eight om deze eerste editie van Doomstad naar een climax te brengen. Na de stoner van OBESE en de doom van DOOL gooit Steak Number Eight het over een andere boeg. Van sludge tot hardcore en zelfs een vleugje jazz; de band weet de muziek moeiteloos vol te gooien met spannende breakdowns, vlotte ritmes en gevarieerde zang.

Waar het publiek bij de vorige bands bescheiden meedeinde en vooral opging in de muziek, brengt het optreden van Steak Number Eight gestaag een compacte moshpit teweeg. Zanger en gitarist Brent Vanneste springt het meest in het oog wanneer hij door de zaal probeert te crowdsurfen. Naast het indrukwekkende gitaarspel weet hij tevens met gemak te schakelen tussen zuivere vocalen en screams, zoals tijdens het nummer ‘Your Soul Deserves to Die Twice’. Er wordt afgesloten met het openingsnummer van de laatste plaat Komokoma  genaamd ‘Return of the Kolomon’, dat rustig begint maar opbouwt naar een chaotische climax.

Met Steak Number Eight komt er een einde aan de eerste editie van Doomstad. Dankzij een uitverkochte avond met goede bands en een gezellige sfeer, heeft Doomstad de aanwezigen verreweg van verdoemd achtergelaten. Sterker nog, het is het soort avond geweest waar een mens blij van wordt, en dat was ook te zien aan de collectieve glimlach op de gezichten van het publiek. De tweede editie volgt in mei.

Gezien: Doomstad met OBESE, DOOL en Steak Number Eight, vrijdag 17 februari 2017 @ EKKO Utrecht