Bij een goede plaat horen de nummers bij elkaar, en dat is hier het geval: onzekerheid en een relatiecrisis vormen de rode draden. "Regen in het woud der liefde," kortom. Muzikaal wordt Wouter Mol er als zanger begeleid door allerlei instrumenten, maar ligt de nadruk op het samenspel met elektronica.

Maar wie is Wouter? In 2016 won hij de Grote Prijs van Rotterdam in de categorie singer/songwriter. Hij was daarna de frontman van Grote Prijs van Nederland-finalist Out of Skin en is dat van onder andere inneruu, organisch-elektronische muziek waar zelfs een hele wereld omheen gecreëerd is.

Naast al deze bands besloot Wouter Mol ook een soloproject te beginnen en langs Engelse en Scandinavische kerken te touren. Hij brengt nu af en toe ook solonummers uit, zoals zijn debuutsingle ‘om, om’ eind 2023. ‘uit- en ingehouden’ is zijn debuutalbum.

Wouter Mol schreef ‘zenuwachtig’ als zijn eerste Nederlandstalige nummer tijdens een singer-songwriter wedstrijd. Die spanning zit al vanaf het begin in de tekst: “Ik wil zeggen / Dat ik Wouter ben / Dat ik ouder ben geworden / En ik hoor ze”. Wie zijn ‘ze’? De tekst vertelt het ons niet; zijn gespannen gedachten, terwijl hij zich nonchalant voordoet? De vervreemding en onrust zijn hoorbaar in dissonante klanken, daarna volgt rust.

‘zo zijn’ doet door de kale vorm denken aan een andere getalenteerde singer-songwriter, Astronaut. Ook hier schuilt er ongemak, vooral door het vragende “toch?”: “Het zijn verhalen, geen gevaren, toch? / Er zit iets in de weg”.

Als luisteraar vraag je je af wat de bron van het voortdurende ongemak is, tot je het sleutelnummer ‘intiem’ opzet: “Onzekere Wout […] Onzeker ben ik door / De mannen in je bed / En ik ben niet mezelf.” Yikes, dit is ‘Game of Pricks’ van Guided by Voices, maar dan vanuit het gezichtspunt van de ander. De geur van hen samen is “zo intiem / Voor ons alleen” – de geur-exclusiviteit contrasteert met het delen van zijn geliefde.

Het slotnummer ‘aanbid’ heeft hetzelfde thema, met ‘fietsen door de lucht’, over relatiegeluk, en het zelfverzekerder ‘om, om’ ertussendoor. Dat nummer geeft, vertelt Wouter, ook de oplossing: “Naar binnen gaan en contact maken met mijn hart is de sleutel tot verbinden met de ander.”

De albumtitel heeft na het luisteren duidelijk meerdere betekenissen: zijn geliefde en hij hebben het samen uitgehouden en dit album gemaakt, Wouter heeft zich ingehouden en nu uit hij zich. De cover van ‘uit- en ingehouden’ is het tegenovergestelde van zijn eerdere singlereleases. Bij ‘om, om’ had hij een gloeilamp als hoofd en bij ‘aanbid’ en ‘geef me wat water’ was zijn hoofd niet of deels zichtbaar. Op de albumcover heeft hij dezelfde paarse coltrui aan, maar is zijn gezicht versluierd door doorzichtig plastic. Hij laat met deze volgorde steeds meer van zichzelf zien, ook figuurlijk. Terecht, want persoonlijker en kwetsbaarder dan met dit album kan een kunstenaar zich niet opstellen.

Cover van 'om om'

Cover van 'aanbid'

Cover van 'geef me wat water'

Cover van 'uit- en ingehouden'