Er waren drie mensen publiek om 20:30u; het moment dat St. Louis Slim zou starten met hun optreden in Jaune, de nieuwe naam van Odessa. De band is er klaar voor. We maken een praatje: “Wat jammer dat er zo weinig mensen zijn.” “Ja, dat kun je wel zeggen, we starten tien minuten later. Misschien komen er nog wat meer. Het café is er mooi genoeg voor. Leuke tent hoor,” zegt bandlid Michel de Kok. Jaune is vorige week opnieuw geopend na een jarenlange verbouwing, waarin ze gewoon open waren. “O ja joh? O lachen, net werd er nog even een tafeltje getimmerd voor ons mengpaneel. Het stond hier nog helemaal vol met bouwspullen.”
Bluesband St. Louis Slim, vernoemd naar een nummer van Seasick Steve, komt uit regio Rotterdam. “Ken je dat horen dan? Alhoewel onze zangeres Monique uit Haarlem komt. Misschien zelfs oorspronkelijk uit die andere grote stad in Noord-Holland, maar wij zeggen liever Haarlem," zegt Michel in onvervalst Rotterdams en met een knipoog. Het herinnert de bassist eraan dat Feyenoord een bekerwedstrijd speelt vanavond. Hij checkt even zijn smartphone. “Het staat 0-0. Ze zijn pas een minuutje bezig.”
De band bestaat dit jaar tien jaar. Ze treden veel op in Nederland, maar ook Duitsland en België. In 2016 stonden ze in de finale van de Dutch Blues Foundation. Recensenten schrijven mooie verslagen over hun optredens en vier uitgebrachte albums. Wat gaat er mis in Jaune? Waarom is er zo weinig publiek? Ligt het aan de nieuwe naam van het café, of aan de doelgroep jongeren van Jaune? St. Louis Slim blijkt in de eerste vier nummers een fijne bluesband met zeer goede muzikanten. De Haarlemse Monique kan zingen en Michel blijkt een virtuoos op de bluesharp: een mondharmonica die vooral in de blues gebruikt wordt, en bepalend is in het eerste gedeelte van het optreden.
Hopelijk komen er later nog wat meer mensen naar Jaune. St. Louis Slim verdient het. Feyenoord heeft 2-0 gewonnen. Dat is in ieder geval een troost voor de bassist. (EO)