November 2018 is er door de nederhoparchivisten van Dutch Gems weer een mooie tijdcapsule voor de Nederlandse hiphop gereleased in de vorm van een 12" ep. De ‘Dutch Gems 002: Chill Oud Posse’, opgedragen aan wijlen mc en slagwerker Ron ‘Keze’ Doove, is er eentje voor het persoonlijk archief van elke hiphopliefhebber.

De missie die Dutch Gems twee jaar geleden op zich heeft genomen is om een aantal onderbelichte onderdelen van de oorspong van hiphop in Nederland te archiveren en exposeren. Zo kwamen ze eind augustus 2017 met de release ‘Dutch Gems Volume I’ met daarop demo’s en obscuriosa van mc Redzone, mc Kay LC, dj Alien en Blonnie B. Het geheel werd gecureerd door Dutch Gems initiatiefnemer Roderik ‘dj ManyFast’ Schouten, en voorzien van artwork door Remko Koopman en liner notes door Chriz ‘The Wiz’.

De DG002 release is echter niet Volume II. Roderik laat weten dat er nog een mooi lijstje klaarligt met toekomstige releases en dat er al hard gewerkt wordt aan DG003. Deze tweede release, “In memory of Ron 'Keze' Doove”, gaat echt alleen over de Leidse Chill Oud Posse. Een groep wiens wortels teruggaan naar de Leidse underground van Jongerencentrum ‘t Breehuys eind jaren 80. In de klaphoes staan krantenknipsels uit die tijd en achtergrondinformatie gegeven door Evert ‘mc S.E.R.’ Rot (Super Energy Rocker). De plaat komt ook met twee A4-tjes liner notes door Remko Koopman en een pakketje stickers en promotiemateriaal waarin we o.a. geteased worden voor een toekomstige samenwerking met graffitischrijver Angel, voor sommigen bekend van zijn flyers voor Paradiso, Power Unlimited en Vandal Com-X. Het artwork is verzorgd door Pop Eye en komt met het opschrift “Dedicated to all B-Boyz, B-Gilrz & Graff Writerz who coloured those early dayz of Leiden Hip Hop.”

De mooie schijf van wit vinyl bevat vijf dope nummers op een Logo-kant en een Info-kant. De opener op de Logo-kant is de track ‘De ware boembep’ van de Chill Oud Posse. Hierin werpen Evert, G-force en Djaga, bijgestaan door scratches van dj Chaz, en op een beat van Evert uit 2015, een moderne blik op "het Old Skool gevoel". Als je dat moet uitleggen betekent het dat je er niet bij was, wat dan weer reden genoeg is om het uit te checken!

Mc Keze's track ‘Fridaymornin'’ uit 1986 is zowel een ode aan als een terugblik op het prille begin van de hiphop in Leiden. Terwijl de Info-kant je terugbrengt naar het ’t Breehuys in 1988 met de track ‘Cold takin' command’ van 2 Fresh Productions. Er wordt afgesloten met twee versies van Everts solotrack ‘De stemmenslijper’; het origineel en de dj Chaz remix.

“Dit is die ware boembep, die ik je uitleg en de waarheid zegt. Baggervette raps, verrek! Dit is de schakel die iedereen connect!”

De release, met een oplage van 200 stuks, werd gevierd met een gezellig feestje in Nowa’s Place met een live set van genoemden en is daar tevens te verkrijgen.