Komende donderdag staat Baskar samen met o.a. Phoenix Rivers en The Stream op onze eigen 3voor12 Clubavond. Na een eerder gesprek met Jan Stroomer van The Stream, interviewden wij ook Gert-Jan Gutman van Baskar. Na dit jaar afscheid te hebben genomen van Birth of Joy, spraken we hem over de plannen van Baskar en wat er allemaal voor hen speelt in de Leidse muziekscene.

We ontmoeten Gert-Jan op een woensdagavond in Engelse pub North End. Liverpool speelt tegen Everton en de kroeg stroomt langzaam vol met voetbalfans, terwijl wij terugblikken op 2019. Het was een bijzonder jaar voor Gert-Jan, na in januari in een uitverkocht Paradiso een groot hoofdstuk uit zijn muzikale carrière afgesloten te hebben. Jarenlang was hij namelijk actief als toetsenist bij Birth of Joy en nu is hij samen met BoJ-drummer Bob Hogenelst actief bij Baskar.

Een nieuwe band dus. Toch beginnen ze niet vanaf nul. Baskar was namelijk van origine het afstudeerproject van Gert-Jan, nu zijn ze dus terug en mochten ze ook al op Sniester, Oerol en nog wat andere festivals spelen dit jaar. "Aan het begin van het jaar hadden we best veel optredens eigenlijk, maar dat is uiteindelijk ook relatief natuurlijk. Als je het vergelijkt met wat we met Birth of Joy deden is het niet zo heel veel. Maar we hebben naar mijn idee toch wel zo’n drie keer per maand een optreden gehad, wat voor Baskar best okay is. Zeker omdat onze muziek toch wat apart is, we spelen namelijk niet echt jazz, we spelen geen rock, ook geen funk. Het is gewoon instrumentale gekte."

Anders dan Birth of Joy

Of ze merken dat de boekingen achterblijven omdat ze geen BoJ zijn? "Als je mij dit aan het begin van het jaar had gevraagd had ik gezegd, 'nee, dat ben ik niet met je eens'. Je merkt het ook niet bij optredens, maar mensen willen op een gekke manier toch altijd wel wat nieuws. Dat merken we wel in de boekingen. Bij BoJ konden we in ieder geval wel om het jaar weer iets nieuws uitbrengen, maar zo zit Baskar gewoon niet in elkaar. We werken nu eenmaal niet op de manier zoals we bij BoJ deden. Maar we zitten echt niet stil, er gebeurt veel op de achtergrond!"

Het laatste, en eerste, album van de band stamt ook al uit 2017. "De intentie bij Baskar is eigenlijk ook altijd anders geweest. We willen gewoon lekker muziek maken. Met BoJ zat er een bepaalde extra drive achter, hier is het veel meer ontspannen. 'Het grote' is nooit de insteek geweest bij Baskar."

Biografie

  • Bandleden

Yuri Guerin (gitaar)
Maarten Pool (basgitaar)
Bob Hogenelst (drums & percussie)
Gertjan Gutman (orgel & Rhodes)
Lars Aarts (percussie)

  • Oprichting

2015
Leiden

  • Releases

2017 - Baskar (debuutalbum)

Nieuwe studio, nieuw album

Zoals zelf al gezegd is de band niet stil gaan zitten na een drukke eerste helft van het jaar. Gert-Jan geeft aan dat ze bezig zijn met het bouwen van een eigen studio, waar ze vervolgens ook willen gaan werken aan een nieuwe plaat. "Het hele pand met onze oefenruimtes waar we zaten moest tegen de vlakte, dus zijn we ergens anders naartoe verhuisd." Nadat duidelijk werd dat het pand gesloopt zou worden, werd de tocht naar een nieuwe ruimte snel duidelijk, ze moesten het zelf gaan doen. "Uiteindelijk lijkt het ons fijn om een plek te bouwen waar we het precies hebben zoals wij het willen."

Baskar gaat een nieuwe studio bouwen in onderhuur bij audiogoeroe Anton van Hooidonk. Het was zijn bedrijfspand aan de Ananasweg dat onlangs tegen de vlakte ging, wat ervoor zorgde dat een groot aantal oefenruimtes voor Leidse muzikanten verloren ging. Baskar en Anton gingen dus direct samen op zoek naar een nieuwe ruimte. En die werd vrij gemakkelijk gevonden. En groter ook. Zo komen er straks meer oefen- en opnameruimtes in Leiden.

"Het hele pand waar we zaten met onze oefenruimtes moest tegen de vlakte"

Gesubsidieerd kutplan

"Ik heb niet echt een absoluut hoogtepunt voor dit jaar, maar als ik er dan toch één zou moeten kiezen zou het het moment zijn dat we ervoor kozen om hier vol voor te gaan. En alles wat daarbij komt kijken, zoals bespreken met elkaar wat we willen gaan doen en hoe het er uit moet gaan zien. Dat was een lang proces." Gert-Jan was kort na het stoppen met BoJ dan ook eerst bezig met een zelf-verkondigd gesubsidieerd kutplan.

"We waren eerst lang bezig met oude, leegstaande boerderijen en bollenschuren om daar een studio in te kunnen bouwen. Dat zou dan een project worden met allemaal nevenactiviteiten om het maar draaiende te houden. Maar daar zou dus ook subsidiegeld in gaan zitten en daar zouden we dan zelf ook nog wat voor moeten inleggen. Dat was uiteindelijk niet zo heel handig. Maar goed, zo kwamen we wel op het idee om zelf een stuk af te huren. Een vrij simpel idee. En we rolden er met de sloop van onze oude oefenruimte zo in."

Qua optredens noemt Gert-Jan Oerol als absoluut hoogtepunt. "Oerol was echt te gek. Hoe afgezaagd dan ook, omdat het het grootste festival was dat we speelden. Het leukste om te merken vond ik dat het ook een beetje ons type publiek was. En dan bedoel ik niet het huishoudbeurspubliek dat je er ook vindt, maar echt mensen die serieus naar muziek komen luisteren en niet alleen maar bier zuipen. Ik wilde ook altijd al op Oerol spelen met BoJ en nu kan ik hem wel lekker alsnog afstrepen!"

De allereerste 3voor12 Leiden Clubavond

Opvallend om te noemen is dat Baskar ook te vinden was op onze allereerste Clubavond. Daar speelden ze toen in een afgeladen zaal samen met Electric Love en Frederieke Kroone, inmiddels twee jaar geleden. "Oh ja, dat is waar ook ja! Die eerste avond was echt tof ook! Het is tof dat zoiets leeft, want het is best lastig om zo’n evenement lang te laten lopen, je moet namelijk publiek aan je weten te binden."

Wanneer we Gert-Jan vragen of we mogelijk nieuwe nummers gaan horen op de clubavond, reageert hij enthousiast. "We hebben echt nog zo veel nieuw materiaal liggen. We gaan daar waarschijnlijk wel wat van laten horen. We hopen gewoon dat de studio snel komt te staan, dan kunnen we komen met nieuw werk."