“Met het programma van Peel Slowly And See willen we mensen heen en weer slingeren. We willen hun oren openen,” vertelt Mark Siera, één van de organisatoren van het festival. 3voor12 sprak hem tijdens zijn werk in de winkel van Velvet Music Leiden en ondervroeg hem over het programma van de komende editie op 23 februari in de Leidse Schouwburg.

Wat kunnen we verwachten?

“Er staan 12 bands én een muziektheater-act op het programma. Er zijn meer verschillende stijlen dan ooit te voren. Eigenlijk zijn niet alle bands in hokjes te plaatsen en dat willen we ook juist niet doen, maar verwacht alles tussen modern klassiek, punkrock, elektronica, dreampop, singer-songwriter, theater, surfrock, disco, muziektheater en jazz, dan kom je een eind in de buurt van wat je aan het einde van de avond hebt kunnen ontdekken.

Mark is blij met het programma. “Er zijn echt stuk voor stuk leuke verrassingen. Het mooie is dat je door een slim tijdschema in principe alle acts op de vijf verschillende podia zou moeten kunnen zien op de avond. Nou, bijna dan.”

Was het veel werk om de programmering rond te krijgen?

De programmering is niet van de ene op de ander dag tot stand gekomen. Daar is een jaar lang aan gewerkt. Wekelijks kwam een team van vier organiserende organisaties, De X, Subblicious, Jazzed Up en Velvet Music Leiden bij elkaar. “Het is een heel persoonlijke line-up geworden daardoor,” zegt Mark, “de samenwerking heeft de diversiteit goed gedaan. Subblicious en De X maken andere keuzes dan wij van Velvet. Het zorgt voor verschillende sferen. Die sfeer is belangrijk.”

Team PSAS

Wat zijn de tips?

“Tips heb ik dus niet. Ja, laat je verrassen, want echt alle acts zijn heel erg de moeite waard. Op de website van Peel Slowly And See (PSAS) vind je een uitgebreid overzicht van de bands en er is een speellijst te vinden op Spotify. Al zijn niet alle bands daarop te vinden. Laten we de line-up even langslopen.”

Kim Janssen

“Moet ik daar nog veel over zeggen? Kim werd in 2017 een hit op de festivals en is volgens mij wel doorgebroken. Hij maakt melancholische folkrock. Daar zijn we blij mee op PSAS. Hij doet trouwens een speciale akoestische sessie in de orkestbak, vroeg in de avond. Iedereen die een kaartje heeft gekocht (of gaat kopen) en dit bericht liket op social media, maakt kans op een plekje bij dit intieme optreden op deze historische plaats. De plekken zijn beperkt.”

Martin Kohlstedt

“Kohlstedt is een grote act in Duitsland, een cross-over van elektronisch en klassiek. Mijn collega Robert zag hem en heeft hem naar PSAS gehaald. Ik ben erg benieuwd hoe hij in de schouwburg klinkt.”

Altin Gün

“Deze band speelt Turkse psychedelica en was eerder in Leiden bij de Nacht van Kunst en Kennis 2017. De X heeft hier zijn invloed laten gelden en dat is helemaal niet erg. Het is een te gekke band.”

Bart Wirtz

“Bart is onze Leidse trots. Ik vind dat hij erg wordt ondergewaardeerd. Sowieso is jazz een ondergeschoven kindje in de Nederlandse media. Geheel onterecht. Moet je eens in New York komen. Daar hoor je niets anders op de radio. Wij verkopen hier ook veel jazz. Kijk maar eens in de schappen. O kijk, deze meneer heeft ook een jazz-album gekocht.” Mark excuseert zich om zijn klant te kunnen helpen. Aan de kassa wordt gepassioneerd over het album Serenade to a Soulsister van Horace Silver, een soort psychedelische reïncarnatie van de oude jaren ’50 bebop, gesproken en er worden tips uitgewisseld. “Dat was geen toeval,” zegt Mark droog, “waar waren we gebleven? O ja, Bart Wirtz. Die heeft één van de allerbeste instore optredens hier gedaan. Hij verdient meer erkenning.”

Geronimo

“Geronimo is een 8-koppige Chileense band, maar de bandleden wonen in Nederland. Het is een nieuwe band, ontdekt door mijn collega Sarah. Ze maken dreampop. Het wordt een feestje op het podium met zoveel mensen. Dat kan niet anders.”

Lola

“De twee zangeressen onder de naam Lola maken hele mooie Nederlandstalige liedjes. Ze komen in de buurt van kleinkunst en passen heel goed in de schouwburg.”

O, kutjes

“O, kutjes is theatraal. Ze schuren en doen pijn. Harde elektronica en cabaret. Haha, het wordt ongemakkelijk in de zaal, dat kan ik je voorspellen. Een act om naar uit te kijken, en perfect in het theater.”

Black Tarantula

“De Leidse surfrockers van Black Tarantula zijn in Leiden al wereldberoemd en spelen funk met een P. Stevig bandje hoor. Mijn zwager zit in de band. Kijk, zo persoonlijk is de programmering af en toe.”

Too slow to disco

“Dit project van DJ Supermarkt dachten we niet te kunnen boeken. De dj maakt furore met zijn disco die inderdaad net te langzaam is om op te dansen, maar heerlijk is op feestjes. Bij PSAS gaan we toch dansen met hem. We vroegen hem en hij zei ja. Hij vindt het leuk om mee te doen in de schouwburg. Hoe tof is dat?”

Venus Tropicaux

“Dat wordt knallen. Deze Rotterdammers met gevoel voor humor spelen punkrock en zullen geen rekening houden met het pluche van de schouwburg.”

Johanna Glaza

“Johanna Glaza is een nieuwe zangeres, woonachtig in Londen. Ze maakt prachtige liedjes met haar piano erbij. Ik moest aan Kate Bush denken toen ik haar voor het eerst hoorde. Heel mooi.”

Hebe

“Hebe is een elektronische singer-songwriter met mooie luisterliedjes. Prachtig, ga maar luisteren.”

KASSETT

“KASSETT is onze theatrale act. Zij maken muziektheater en hebben tijdens PSAS op een apart podium een speciaal doorlopend programma over hun voorstelling KRAAK die een maand later in première gaat in de schouwburg.”