Vlak voor dit weekend het geweld van de 3voor12 Gelderland Awards losbarst, blikt de redactie zélf nog een keer terug op het muzikale deel van 2019. Wat waren onze favoriete Gelderse platen van het afgelopen jaar? En bij welke concerten en festivals genoten we het meest? We zetten alles op een rijtje, met onderaan de individuele lijstjes van de redactieleden.

Na ep's Invincible Summer (2016) en Swim (2017) was het dit jaar tijd voor de eerste full length van Ink Bomb. Daarmee zetten de Nijmeegse punkers qua songmateriaal een grote stap vooruit, schreef recensent Erik Damen in zijn recensie van de plaat. "Fiction gaat over meer dan hun gedeelde fascinatie voor het geschreven woord, ook het feit dat er steeds minder waarde wordt gehecht aan de waarheid bij wereldleiders (we noemen geen namen), toegenomen populisme en de ondermijning van de journalistiek. Punkrock met het hart op de juiste plaats, zo hoort het."

Vijf platen in een jaar, dat was de score toen Jelle Haagsma op 10 mei van het voorbije jaar achterom keek. Met Skeletons stond hij weer eens hoog in de 2018-jaarlijst, maar toen was de creativiteit nog niet op. In een interview met Erik Veltink moest Jelle er zelf ook om lachen: "Ik had een heel lange tijd niets geschreven. De eerste van dit vijftal, Skeletons, bestaat uit oud materiaal. Daarna volgde de plaat met demo’s waarvoor ik stapels cassettebandjes heb doorgeplozen. Afgelopen zomer kon ik na vier jaren weer liedjes schrijven, waarna Dull Planet best snel rond was. Tussen november en maart heb ik ongeveer 24 liedjes geschreven voor de laatste twee akoestische platen.” Met Dull Planet / Rotten Waves vinden we Jellephant andermaal terug in de Gelderse jaarlijst.

Op acht vinden we één van de moeilijkste platen van de eindlijst. In elk geval qua maatsoorten, want hoor eens hoe de uit Nijmegen afkomstige Jimmi Jo Hueting schakelt van 7/4 naar een four to the floor, of als bridge opeens overstapt naar een driekwartsmaat. Ja, je bent waarschijnlijk ook liefhebber van Animal Collective of Radiohead als je naar Jo Goes Hunting luistert, maar toch is het knap hoe hij al die metrische onvoorspelbaarheid combineert met catchy refreinen en groovy baslijnen. Dat hij tegenwoordig in het westen van Nederland woont doet er niet toe, bleek wel bij de succesvolle en stamp-uitverkochte Merleyn-show afgelopen najaar.

Terwijl Waltzburg nationaal doorbreekt vergeet de Nijmeegse indiepopformatie gelukkig niet waar ze vandaan komt: zo was er een drukbezochte show op de Vierdaagsefeesten op 't Eiland, en werd debuutalbum Cut The Wire in een uitverkocht Merleyn gepresenteerd. Eind december lukte het Waltzburg, die vorig jaar al op plek 13 stonden met ep Latest News, om met single 'Gotor' de meest aangevraagde track (!) te worden tijdens 3fm Lifeline Serious Request. En dat met een "vrolijk klinkend popliedje over een stukgelopen relatie", respect.

"Precies op de grens tussen zoetsappige vrolijkheid en eenzaam verdriet zit [deze] wonderschone indiefolkplaat," schreef recensent Timo Pisart bij het verschijnen van Pet Town, de tweede plaat van Eerie Wanda. Opvallend genoeg verscheen het album op het gerenommeerde Amerikaanse platenlabel Joyful Noise, dat eerder werk van onder meer Dinosaur Jr., Built to Spill en Mount Eerie uitbracht. Leuk voor de voorheen in Nijmegen woonachtige Marina Tadic: ook internationale muziekpers als Stereogum en The Fader gaven Pet Town de nodige aandacht.

Een jaar na III is het Nijmeegse viertal Shaemless terug met een nieuwe ep, lekker rebels IIII getiteld, en verrassend geproduceerd door Jelle 'Jellephant' Haagsma. Recensent Erik Damen omschreef de muziek als een combinatie van King Gizzard & The Lizard Wizard met de zang (en beleving) van Jim Morrison. "Er zijn links naar ouder werk, maar wat vooral opvalt in bijvoorbeeld ‘Up Down’ is dat de songs harder zijn geworden. En toch dansbaar. Neem nou ‘Beat Up Guy’, een ijzersterke track met een hook die zich onmiddellijk in je hoofd nestelt. Inclusief moshpit garantie." Het leidt voor het tweede jaar op rij tot een top-vijf-notering.

Naast twee nominaties voor de 3voor12 Gelderland Awards (beste artwork en beste live-optreden), zien we Paracetamøl ook terug in onze eigen eindlijst van beste Gelderse releases van 2019. In zijn recensie over het debuut van de Arnhemmers concludeerde Erik Damen al dat "deze ep, opgenomen met Erdinc Ecevit Yildiz (Altin Gun) in de Twinsound studio in Milsbeek, een perfect visitekaartje is voor Paracetamøl." Dat vonden meer mensen, want liefst vijf redactieleden namen de garagepunk op in hun eigen eindlijst. Op naar een volledig album?

3. Black Bottle Riot - Fire

Hoewel er over veel gediscussieerd wordt, staat de top drie van 2019 op de 3voor12 Gelderland-redactie met enige afstand los van de rest. Op drie vinden we de Nijmeegse Southern rockband Black Bottle Riot, die met Fire haar vierde officiële plaat uitbracht. Recensent Patrick Struijker Boudier was onder de indruk hoe sterk de band inmiddels een eigen geluid heeft gevonden in het genre: "Welke invloed je ook noemt – The Black Crowes, Lynyrd Skynyrd of Tom Petty – Black Bottle Riot klinkt op Fire vooral als zichzelf, maar dan met een nieuwe invalshoek. Fire is een prachtige verzameling songs van een band die klinkt als herboren. Met hun eerste release in eigen beheer is dit een nieuw begin voor Black Bottle Riot die hier een ander geluid laat horen maar toch zichzelf is."

2. De Staat - Bubble Gum

Erik Damen zei het in januari al bij zijn recensie: "Bubble Gum is waarschijnlijk de beste plaat van De Staat." Dat vinden we op de redactie ook, want het klinkt misschien vreemd, maar dit is de hoogste positie van De Staat in de 3voor12 Gelderland-eindlijst tot dusverre. Ook in 2019 scoorde het Nijmeegse vijftal weer uitstekend buiten de Nijmeegse stadsgrenzen. Sterker nog, Lowlands werd zelfs met veel succes geheadlined. En dat met een plaat waarin de sonische stampende grooverockers (o.i.d.) niet eens zo vernieuwend waren, volgens Timo Pisart: "Het is geen plaat waarmee De Staat zichzelf opnieuw heeft uitgevonden, ze zijn simpelweg nóg beter geworden in wat ze zo goed doen."

1. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing

Wat is er weinig en wat is er veel veranderd in twee jaar. Ook in 2017 stonden The Naked Sweat Drips namelijk op één in onze lijst van favoriete Gelderse releases, destijds met de manische debuutplaat Psycho Sister. Op tweede plaat Pain in Healing staat juist het verlies centraal van gitarist Kristian Strik, die op 27 mei 2018 overleed. Een plaat die al in 2018 werd opgenomen, nog met Kristian op synthesizer. De band hield zelf in april 2019 een mooi interview met Pieter Sloot, waarin diep op het ontstaan en het thema van de plaat werd ingegaan.

En wat een plaat. Recensent Erik Damen sprak al prachtige woorden bij het verschijnen: "Pain In Healing is het resultaat van een moeilijke periode waarin muziek niet alleen als uitlaatklep fungeerde, maar liet blijken ook een helend effect te kunnen bewerkstelligen. “Pain in healing makes me feel alive”, zingt Stefan in de majestueuze afsluiter ‘The Healing’. Hiermee hebben de bandleden bewezen dat The Naked Sweat Drips niet klein te krijgen zijn en dat deze muziek zal blijven voortleven."

Daar is de redactie het mee eens, want Pain in Healing staat met stip op één in onze jaarlijst van 2019. Op naar een muzikaal 2020!

Egbert Middelink

Favoriete albums/ep's:
1. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing
2. Black Bottle Riot - Fire 
3. Paracetamøl - Paracetamøl
4. Jellephant - Dull Planet / Rotten Waves
5. Jo Goes Hunting - Front Row

Favoriete optredens:
1. Yin Yin - Afterslag
2. Idles - Doornroosje
3. Whispering Sons - Valkhof Festival
4. L'Épée - Upon The My-o-My
5. Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs - Sonic Whip

Erik Damen

Favoriete albums/ep's:
1. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing
2. Jellephant - Dull Planet / Rotten Waves
3. Dino Kids - Television
4. Diggeth - Gringos Galacticos
5. Shaemless - IIII

Favoriete optredens:
1. Rosalía - Down The Rabbit Hole
2. Julia Jacklin - Valkhof Festival
3. black midi - Valkhof Festival
4. Garrett T. Capps - Luxor Live
5. Madrugada - Doornroosje

Hans van Wijk

Favoriete optredens:
1. Underworld - Down The Rabbit Hole
2. Ministry - Doornroosje
3. Fontaines DC - Valkhof Festival
4, The Murder Capital - Valkhof Festival
5a. Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs - Sonic Whip
5b. Sunn O))) - Doornroosje

Heyta Melssen

Favoriete albums/ep's:
1. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing 
2. Black Bottle Riot - Fire 
3. Mt. Echo - Cirrus
4. Egeria - As Night Falls
5. Smoking Alaska - Bring Me Back A Souvenir

Marcel Rommens

Favoriete albums/ep's:
1. Shaemless - IIII
2. Waltzburg - Cut The Wire
3. Black Bottle Riot - Fire
4. Eerie Wanda - Pet Town
5. Paracetamøl - Paracetamøl

Favoriete optredens:
1. Sebadoh - Doornroosje
2. Thom Yorke - Down The Rabbit Hole
3. Wolfmother - Doornroosje
4. The Psychotic Monks - Valkhof Festival
5. Vandenberg's Moonkings - Luxor Live

Matthijs Mekking

Favoriete albums/ep's:
1. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing
2. Waltzburg - Cut The Wire
3. De Staat - Bubble Gum
4. Ink Bomb - Fiction
5. Thaïti - Toucan Bay

Favoriete optredens:
1. Idles - Doornroosje
2. Beef - Zwarte Cross
3. Marky Ramone's Blitzkrieg - Doornroosje
4. Ásgeir - St. Stevenskerk
5. Zwangere Guy - Down The Rabbit Hole

Patrick Schimmel

Favoriete albums/ep's:
1. Paracetamøl - Paracetamøl
2. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing
3. Shaemless - IIII
4. Jellephant - Itch
5. Jo Goes Hunting - Front Row

Favoriete optredens:
1. Thom Yorke - Down The Rabbit Hole
2. black midi - Valkhof Festival
3. Parquet Courts - Down The Rabbit Hole
4. De Ambassade - Valkhof Festival
5. White Lies - Doornroosje

Patrick Struijker Boudier

Favoriete albums/ep's:
1. De Staat - Bubble Gum
2. Ink Bomb - Fiction
3. Black Bottle Riot - Fire
4. Paracetamøl - Paracetamøl
5. Sarah Neutkens - Pieces for Strings

Favoriete optredens:
1. Matt Andersen - Musis
2. Fatal Flowers - Doornroosje
3. Teskey Brothers - St. Stevenskerk
4. a balladeer - Lutherse Kerk
5. Triggerfinger -  Openluchttheater De Goffert

Robin Hogenboom

Favoriete albums/ep's:
1. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing
2. Shaemless - IIII
3. DOLS - Two & One
4. De Staat - Bubble Gum
5. Despicable Heroes - Echelon

Favoriete optredens:
1. The Psychotic Monks - Valkhof Festival
2. All Them Witches - Sonic Whip
3. Daughters - Soulcrusher
4. Swedish Death Candy - Sonic Whip
5. Whispering Sons - Doornroosje

Robin Oostrum

Favoriete albums/ep's:
1. Eerie Wanda - Pet Town
2. Levi Noah - Finally, It's Raining
3. Ralf Knoflook - Jobs 'n Dogs
4. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing
5. Nobuka - Dissolve

Favoriete optredens:
1. Thom Yorke - Down The Rabbit Hole
2. Robyn - Down The Rabbit Hole
3. black midi - Valkhof Festival
4. La Loye - Popronde Nijmegen
5. Fat White Family - Upon The My-O-My

Ted van Aanholt

Favoriete albums/ep's:
1. De Staat - Bubble Gum
2. Jo Goes Hunting - Front Row
3. Waltzburg - Cut The Wire
4. Paracetamøl - Paracetamøl
5. Thaïti - Toucan Bay

Favoriete optredens:
1. Leoniden - Merleyn
2. Shortparis - Merleyn 
3. Thom Yorke - Down The Rabbit Hole
4. The Psychotic Monks - Valkhof Festival
5. Raketkanon + Tropical Fuck Storm - Doornroosje

Theo Miggelbrink

Favoriete albums/ep's:
1. Lavalu - Midair
2. Eerie Wanda - Pet Town
3. Christopher Walkman - If I Had A Band
4. Ralf Knoflook - Jobs 'n Dogs
5. De Staat - Bubble Gum

Willem Melssen

Favoriete albums/ep's:
1. Black Bottle Riot - Fire
2. The Naked Sweat Drips - Pain in Healing
3. Mt. Echo - Cirrus
4. Smoking Alaska - Bring Me Back a Souvenir
5. De Staat - Bubble Gum

Favoriete optredens:
1. A Bowie Celebration - Doornroosje
2. Graham Nash - St. Stevenskerk
3. Navarone - Plein '44
4. Nytt Land - Merleyn
5. Sunn O))) - Doornroosje