De tiende editie van Dekmantel ligt achter de rug. Wat hebben we weer een boel fenomenale dj-sets gezien, van echte waaghalzen die alle hoeken van hun platentas lieten horen tot regelrechte techno-masterclasses. Dit waren onze 15 favoriete sets in het Amsterdamse Bos.

15. Jane Fitz

Ze is misschien niet een voor de hand liggende keuze voor de UFO I, waar vaak hardere, snelle techno wordt gedraaid, maar als je hier staat snap je waarom ze hier is neergezet. Ze is meester in het opbouwen van energie zonder brute kracht of opzichtige drops, maar met subtiele energieveranderingen die het publiek geleidelijk meeslepen naar piekmomenten. 

LUISTER: Jane Fitz op Supercamp 2023

 

 

14. Rozaly

Amsterdammer-uit-Curaçao Rozaly draait zelfs non-stop Caribische carnavalmuziek vol kletterpercussie en opzwepende chants. Via Garage Noord rolde hij het Amsterdamse clubleven in, vorig jaar mocht hij de Greenhouse openen en dit jaar wordt-ie beloond met twee slots: gisteren in de Radar, vandaag dus prime-time in The Nest bij het vallen van de avond. Niet al die platen hebben genoeg kracht (en vooral BAS!!!) om zo’n stage op te tillen, maar voor je het weet krijg je alweer een pets op je bil van de volgende bouyon-plaat met opzwepend brullende mc. En de ‘All of the Lights’-edit werkt als een rode lap op een stier: de hele tent wordt wild.

LUISTER: Ridge & Dirty Dawg Pudaz - ‘B.D.Y.M.M.’

13. Kode9

De oprichter van Hyperdub laat een dikke obsessie met nieuwerwetse footwork en juke doorschemeren. Supersicke muziek, tot je opeens beseft dat het helemaal niet zo lekker dansen is op die razendsnelle platen uit Chicago.

LUISTER: EQ Why - Who’s Knocking

12. Call Super

Hij reset de boel met een paar mokerlompe UK garage-platen, om vervolgens te gaan cruisen met diepe breaks en nog meer hersenmasserende platen, en daartussen een blokje gezellige houseplaten te parkeren: van future jazz-classic ‘Rose Rouge’ tot een klassieke housetune die ook al klonk in de New Yorkse Loft van David Mancuso.

LUISTER: Mist - ‘Outerspace’

11. Cinnaman

Cinnaman verkent alle hoeken van zijn platentas, en is niet bang om de grootste bangers te draaien: van een-speedgarage-electrohouse-remix-hit van Timo Maas tot Speedy J’s techno-classic ‘Pull Over’, van UK dance-platen uit Bristol en Essex tot aan superstevige house met kwaito-ritme.

LUISTER: Azzido Da Bass - ‘Dooms Night (Timo Maas Remix)’

10. Pangaea

Hij is één van de grote helden uit de Hessle Audio-clan, een label dat nogal toonaangevend is geweest in de avontuurlijke UK dance-hoek, en dat vorig jaar ook zijn derde album Changing Channels uitbracht. Een zeer UK-minded plaat, vol superspeelse dansvloerbommetjes waar het plezier vanaf spat, en precies die fun hoor je vandaag in zijn set.

LUISTER: Hodge - ‘Everyday in the Club’

 

9. Jyoty

Jyoty draait in het uurtje in de uitpuilende Radar-stage meer eerbetonen aan de stad waar ze geboren en getogen is: vroeg al klinkt de Neder-gqom van State Offf, tijdens een The Partysquad-track zwaait ze grijnend de Amsterdamse vlag, en even na een Lamsi-remix van La Rouge (!!!) brult ze: ‘Dit is mijn hometown. Dit is mijn mothetfucking stad. We zijn thuis!’ Het voelt ook echt als een homecoming - vanaf plaat 1 is het billenschud-mayhem! - voor de dj die al jaaaaren in Londen woont en zelden nog in haar eigen bedje slaapt.

KIJK: Jyoty bij de Radar

8. James Blake & Mala

James Blake is meegekomen met dubstep-grondlegger Mala, en wat een lol hebben ze! Blake staat er met het ondeugende lachje van een kind dat net stiekem een handvol gummibeertjes uit de snoeppot heeft gepikt. Een explosie van geluid met een bas zo heavy dat-ie de vullingen uit je kiezen doet trillen.

LUISTER: Mala - Lean Forward

7. Freddy K

De beste techno-set van de vrijdag zien we niet in de UFO, maar op de Radarstage. Daar draait Freddy K zoals hij altijd draait. Diep, rollend, groovy. Nu eens geen ellenlange allnighter-set, maar een uurtje. Vet. 

KIJK: Freddy K bij de Radar

6. Luca Lozano & Mr. Ho

Kijk eens aan: tussen alle Dekmantel-huisvrienden ook wat debutanten. Luca Lozano en Mr. Ho zijn twee ouwe rotten, die via hun label Klasse Wrecks al jaaaaren nieuwe muziek met oude drumcomputers uitbrengen. Sommige van hun platen klinken zelfs alsof er iemand een biertje over de 909 heeft laten vallen: ze piepen en knarsen tussen het uitspuwen van snares. Ze draaiden (zeker samen!) nauwelijks in Nederland, maar we gaan ze na deze coole set ongetwijfeld vaker zien.

LUISTER: Leftfield - Afro-left

We hielden bij welke fantastische platen we zoal hebben gehoord op Dekmantel 2024. Luister hieronder de volledige playlist met een dikke 100 tracks, in totaal meer dan honderdduizend uur aan muziek. 

Zes jaar geleden debuteerde de Amsterdammer op Dekmantel om vervolgens jaar na jaar gepromoveerd te worden met een betere spot op de line-up. In die jaren ging-ie vanuit stroperige, industriële muziek steeds avontuurlijker en bassier draaien, en zijn set vandaag is een duister dj-dollemansritje van jungle tot idm, van aardedonkere techno tot speedgarage. Steeds weer maakt-ie een haarspeldbocht, en al die dikke bassen klinken nog veel dikker op het handgebouwde geluidssysteem van Krackfree.

LUISTER: Om Unit - ‘Prophecy’
 

Een Braziliaanse badass met platen vol Portugese smeerpijperij. Het coolste aan al haar baile funk is hoe hard allerlei weirde geluiden in de mix staan. Een pikhouweel. Een perverse kreun. Een loeizwaar overstuurde bas. De timing in haar tracks is ook totaal niet te vergelijken met house, veel tunes hebben een soort triolenswing waar je direct bronstiger van gaat dansen. Ze eindigt met haar armen gespreid alsof ze Jezus is, met een kwaadaardige jungle-plaat op zak.

LUISTER: Adame DJ - Acid Baile 2

Wedden dat iedere techno-fetisjist op het festival hier reikhalzend naar heeft uitgekeken? Razend invloedrijk was het collectief slash label in de zeroes, door op de minimal te antwoorden met een duisterder sound, spaarzaam doch meeslepend. Na het overlijden van Silent Servant staan ze hier getweeën: Function staat praktisch in zijn CDJ’s gezogen en draait loops van intense maar niet per se harde technoplaten, terwijl Regis daarbovenop extra lagen stapelt met drumcomputer en sequencer, achter hen onheilspellende vlammenvisuals die langs de muur likken. Ze openen er een zwart gat mee, en het is onmogelijk om daar niet in te vallen.

De lads staan al klaar voor deze helden die way back gaan: allebei kwamen ze op in de Britse post-dubstep-scene van de late zeroes, draaien ook al dik vijftien jaren samen (‘en iedere keer is het nog speciaal!’, postte Joy O al op zijn Instagram-story) en stralen ook echt een gigantisch plezier uit in hun platenkeuze. Alleen al hoe ze openen: door de instrumental van brat-summer-anthem ‘360’ onder een stevige grimerap te leggen. Dan weet je: tijd om jezelf aan de speakers vast te lijmen, om straks de bassen in de trilhaartjes van je neus te voelen vibreren.

LUISTER: 96 Back - ‘Laco (Metrist Reworm)’

Olf van Elden is zo’n dierbare familievriend dat hij zelfs officieel is geadopteerd: hij runt tegenwoordig het Dekmantel Records-muzieklabel, en zijn smaak lijkt er nog wat breder van te zijn geworden. Tussen zijn signature mdma-house, regelrechte classics (vandaag ‘Contemplation’ en DJ Rolando) en onderkoelde electro stuift hij dus alle kanten op. Richting UK garage met wobbelbas en Peder Mannerfelt-banger. Langs ontspoorde halftime bass. Naar de raptor house van DJ Babatr. Het knappe: dit zijn de genres die mijlenver uit elkaar liggen qua locatie en tijdperk, van de nineties naar 2024, van Berlijn tot Venezuela. En toch zijn de bruggetjes die Interstellar Funk slaat coherent en logisch, en daarmee verbindt hij alle puntjes die je dit jaar op Dekmantel hoort. De beste set van het weekend! 

LUISTER: DJ Rolando - ‘Knight of the Jaguar