In het laatste deel van deze tweedelige documentaire van VPRO 3voor12 neemt muziekjournalist Malou Miedema je weer mee in het hardst groeiende dancegenre van het moment: hardtechno. Ze portretteert dj's, organisatoren en ravers, en neemt je mee de dansvloer op in de Johan Cruijff Arena, bij de allergrootste hardtechno-rave ooit.

Wie had het een paar jaar geleden voor mogelijk gehouden: 40.000 mensen die staan te dansen op loeiharde hardtechno in de Johan Cruijff ArenA?! Het is een miljoenenindustrie geworden: hardtechno-organisator Verknipt zou zomaar net zo’n invloedrijke speler kunnen worden als ID&T met Sensation en Thunderdome, en Nederlandse hardtechno-dj’s zijn voor een nieuwe generatie dansers absolute supersterren. Maar lang niet iedereen is blij met die commerciële explosie. Sterker nog, vanuit de traditionele technowereld klinkt een boel gemopper.

In het laatste deel van deze tweedelige VPRO 3voor12-documentaire, over de explosie van de hardtechno, neemt muziekjournalist Malou Miedema je mee de dansvloer op. Ze neemt een kijkje op het invloedrijke technofestival Awakenings, waar hardtechno en de traditionele technowereld met elkaar botsen. En ze volgt Verknipt naar de ArenA. Ze praat met kenners, ravers, artiesten, organisatoren en publiek om erachter te komen hoe het genre zo’n explosieve groei kon doormaken.

Bekijk hier deel 1, dat ook te zien is via het Youtube-kanaal van VPRO 3voor12.

meer over hardtechno meer

Over de makers

De hardtechno-explosie is gemaakt door Malou Miedema, Timo Pisart en Dido Sernesky. Malou Miedema is muziekjournalist, podcast-host en nachtcultuurconnaisseur die ook grote internationale sterren interviewde als Jeff Mills, KI/KI, Marcel Dettmann en Caroline Polachek. Ook is Malou Miedema presentator van De Machine, de toonaangevende podcast over de muziekindustrie. Timo Pisart maakte eerder documentaires over o.a. S10, Naaz, Pip Blom en WIES, en is verantwoordelijk voor podcast-hit Blauwe M&M’s over juicy verhalen uit de livesector.

Volg Malou Miedema ook op Twitter en Instagram

volg de machine meer

Meer documentaires