Morgen begint Into The Great Wide Open, met het sterkste programma in jaren. Natuurlijk ga je kijken bij hun droomheadliner Belle & Sebastian, maar waar moet je zeker ook vooraan gaan staan? Dit zijn onze 10 tips, van het allerleukste hiphopfeestje tot lekker ongezellige elektronica.

The Lemon Twigs

De broertjes D’Addario zouden zo kunnen doorgaan voor twee muppets, met hun cartooneske motoriek, grootse scissor-sprongen en koprollen over het podium. Hun maffe debuutalbum Do Hollywood werd geproduceerd door Foxygen, en je hoort meteen waarom: ze buiten hyperenthousiast decennia aan muziekgeschiedenis uit, van progsolo’s tot sixties harmonieën, van glamrock tot Zappa-esque zijsprongen. Op Down The Rabbit Hole en Motel Mozaïque zagen we al dat ’t goed was, op Into The Great Wide Open zullen ze wel al wat werk doen van het aanstaande tweede album.

Lees hier ons interview met The Lemon Twigs.

Foxygen

Laten we ook de grote voorbeelden van The Lemon Twigs niet vergeten: Foxygen. Op hun debuutalbum klonken ze nog als bloemenkinderen uit begin jaren 70, een jaar later trad de grootheidswaanzin toe, en op hun album van dit jaar klinken ze als een kitscherige maar prachtige dinershow-act. Hun shows zijn de laatste jaren al even bizar, met geënsceneerde ruzies, pokerende bandleden op het podium en nog veel meer gekkigheid. Bizar dus, maar superleuk, en je weet nooit wat te verwachten. 

Kate Tempest

Op haar laatste album Let Them Eat Chaos volgt de Britse spokenwordartiest/rapper Kate Tempest zeven personages in die in een enkele straat in Zuid-Londen wonen, van een sociaal-maatschappelijke werker die reflecteert op xenofobie tot een psychonaut die net een likje LSD heeft genomen tot een meisje dat is weggerend van huis. Klinkt allemaal extreem geëngageerd, topzwaar en nogal intellectueel, maar Tempest is ook nog eens een hele sterke intense performer die al als headliner aantrad op festivals als Haldern Pop.

Blanck Mass

In 2014 stond Benjamin John Power al op Into The Great Wide Open met het overrompelende Fuck Buttons, nu keert hij terug met zijn al even noisy elektronische soloproject. Het is niet bepaald muziek om gezellig met een rosétje in de hand met je buurman te leuteren over de beste bakfietsen – om maar eens wat ITGWO-clichés te smijten – maar eerder om met je ogen dicht te ondergaan. Soms klinkt zijn experimentele elektronica als Aphex Twin, dan weer als de meest bulderende noiserock-band, en soms is het nog dansbaar ook.

Sinkane

Ahmed Gallab alias Sinkane was de bandleider van de William Onyeabor-tributeband met sterren als LCD Soundsystem, David Byrne en St. Vincent, en dat hoor je ook in zijn eigen muziek ontzettend goed: doffe drums, funky slaggitaartjes en vrolijke synthesizers waar Nigeriaanse melodieën uit worden getoverd. Maar je hoort meer: Duitse kraut, reggae en Curtis Mayfield-climaxen. En dan maakt hij ook nog eens muziek voor een betere wereld! Dat wordt glimlachend dansen in de Bolder.

De Jeugd heeft Gelijk in de Bolder

Het ‘kinderprogramma’ op Into The Great Wide Open wordt ieder jaar groter en groter. Dit jaar toveren ze op de zaterdag speciaal voor de tieners de Bolder om tot een hiphopparadijs met Paul Sinha, Jairzinho en Donnie. Paul Sinha heeft een supercool R&B-album uitgebracht, Jairzinho gooide net Gate ’17 naar buiten en met de Nederlander Post Malone met een missend chromosoom is het altijd feest.

Lees de interviews met Paul Sinha, Jairzinho en Donnie.

Mario Batkovic

Moeten we je nou echt lastigvallen met moderne gecomponeerde muziek op een piepende en knarsende accordeon? Ja, in het geval van de Bosnische accordeonist Mario Batkovic wel. Hij speelt namelijk met de intensiteit van een rockster en een flinke dosis humor. Zijn album bracht hij uit met hulp van de legendarische Portishead-muzikant Geoff Barrow en op Le Guess Who, Eurosonic en Grasnapolsky wist hij ook de alternatieve popliefhebber omver te blazen. 

Lees hier het interview met Mario Batkovic.

Anna Meredith

Nog een ontdekking van Eurosonic: de klassieke componiste Anna Meredith, die lompe misthoorns en ratelende hi-hats in de blender gooit met een gitarist die zowel Steve Reich als Steve Vai weet te kanaliseren. Soms doet haar muziek denken aan Efterklang, soms aan Broken Social Scene, soms aan avant-garde of de trap van Hudson Mohawke. Klinkt op papier als een ontzettend slecht idee, maar is supercool. 

Ronald Snijders

Geen fluitist swingt zo als Ronald Snijders, de Surinaamse held die voor zijn laatste plaat samenwerkte met klinkende namen als Azymuth, Avishai Cohen, Orlando Julius en Bassekou Kouyate. Tussendoor bracht hij ook nog een 20 cd-box met bijna 400 onuitgebrachte liedjes uit én gaat zijn muziek ook mee in de platentas van mannen als Hunee en Antal. 

Altin Gün x The Mysterons

Zondagmiddag al de boot naar huis? Nee joh! Steevast is de zondagavond in de Bolder het meest opgelaten feestje van Into The Great Wide Open. Weet je nog hoe Jungle By Night en Typhoon die tent euforisch hartjes lieten maken? Misschien lukt dat The Mysterons en Altin Gün ook wel, twee Nederlandse acts die ieder op hun eigen manier naar Turkse folk en psychedelica uit de hele wereld kijken