#SONG16: De 5 Songs van september

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Redactie 3voor12 ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 iedere maand de vijf songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song van het Jaar 2016. Voor september kozen we o.a. voor de feelgood-discostamper én de meest gezochte technotrack van dit jaar.

Lapsley – Operator (DJ Koze Edit)
Van finale van DJ Koze’s set op Dekmantel festival tot 3FM Megahit, Operator van Lapsley wist deze zomer kamerbreed door te breken. Op zich verschilt de DJ Koze edit niet veel van het origineel, maar Koze heeft op precies de juiste plekken in de track gas gegeven. Zijn edit schopte het tot feelgood discostamper van de zomer van 2016 en ga je daarom zeker terugvinden in De Song Van Het Jaar.

The Weeknd & Daft Punk – Starboy
MTV nomineerde de video voor Starboy al voor een EMA-award voordat de clip überhaupt was verschenen. Discutabele move, maar de hype is real voor het aankomende album van The Weeknd. Waar Lady Gaga in de afgelopen maand teleurstelde met de samenwerking met Mark Ronson en Kevin Parker van Tame Impala, kopt The Weeknd zijn samenwerking met Daft Punk in. Het zit hem in de meerdere hooks die over meerdere lagen over elkaar heen gelegd worden en de heerlijke onderkoelde drive die je doet hopen dat het liedje minstens een half uur door blijft spelen. Oh ja, over die clip: die McLaren P1 op het einde, een hybride auto met de straatwaarde van 1,5 miljoen dollar, die is van The Weeknd zelf. Cause he’s a motherfucking Starboy.

Rag N Bone Man – Human
Op Eurosonic speelde hij al twee jaar kleine zaaltjes, waar zijn immens indrukwekkende stem al opviel. Rory Graham uit Londen begon zijn carrière met 16 jaar als hiphop MC, maar zong afgelopen maand de salonblues op Lowlands en Into The Great Wide Open. Zijn aanstaande album staat vol met tracks als Human, supercatchy bluespop. Verwacht hem volgend festivalseizoen op de grote podia.

Frenna ft Emms & Jonna Fraser  - My Love
Nog meer auto’s in de Songs van September, ditmaal een Mercedes. Met dank aan de lyrics 'Ik kom aan in Mercedes' kun je op Instagram onder het account van Frenna al wekenlang video’s zien van fans die net als hij ook aankomen in Mercedes (oké en een lolboek die een filmpje heeft gemaakt van een Mercedes Connexxion bus) en trots zijn op wat ze hebben bereikt. ‘My Love’ is de eerste solosingle van Frenna, afkomstig uit 12van3voor12 Act SFB. Op deze track krijgt hij hulp van Jonna Fraser (Noah’s Ark) en Emms (Broederliefde)

Kölsch – Grey
Op het onder technofestival bezoekers zeer geliefde Track ID forum is dit al maandenlang de meest gezochte track: lomp, simpel maar oh zo catchy. Nu ‘Grey’ eindelijk officieel is uitgekomen, prijkt de track gelijk bovenaan de Beatport downloadlijst. Gediplomeerd dansvloersloper en Kompakt Records-icoon Kölsch is in oktober weer te vinden op ADE, naast achter de draaitafels bij bijvoorbeeld de grote Kompakt Records/DGTL avond in de Scheepsbouwloods natuurlijk ook weer bij de jaarlijkse DJ Cook-Off. Daar nemen DJ’s het tegen elkaar op met de pollepels om te bepalen wie de beste chefkok is.