#SONG16: De 5 Songs van april

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Roosmarijn Reijmer ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 iedere maand de vijf songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song Van Het Jaar 2016. Het grote voorjaarsoffensief van Grote Namen is in volle gang en de de eerste zomerhits voorzichtig hun kopjes boven de grond uit.

Drake ft Kyla & Wizkid – One Dance
Een album release je anno 2016 niet zomaar, dat gaat met een wekenlange operatie door het teasen van artwork, de tracklist en merchandise lay-out op ieder social medium denkbaar. Maar Drake maakte het wachten op zijn album ineens een stuk korter met de release van ‘Popstyle’ (met Kanye West en Jay-Z als The Throne) en ‘One Dance’, met Kyla en Wizkid. De Kyla in kwestie is een Engelse bassline zangeres die een paar jaar geleden een hit in eigen land scoorde met ‘Do You Mind’. De basis voor One Dance komt van die track af, wat Kyla weer een leuke impuls voor haar enigszins stagnerende carriere opleverde. 

Bazart – Goud
Zeven jaar geleden alweer zat Mathieu Terryn wat te klooien op zijn gitaar gitaar en bedacht zich een nieuwe variant op de uitdrukking live fast, die young: ‘Liever snel naar de hel naar traag naar de hemel’. Die zin heeft uiteindelijk na vele demo versies zijn defintieve plekje gevonden op ‘Goud’, de sluimerhit van Bazart. Hun combinatie van onderkoelde electronisca en pop levert ze al de bijnamen Nederlandstalige Oscar and the Wolf of de Belgische Spinvis op. Deze maand deden ze een sessie in 3voor12 Radio, check de mooie uitvoering van Goud hieronder. 

Broederliefde ft Frenna – Ik Was Al Binnen 
Hard Work Pays Off is niet alleen de titel van de nieuwe Broederliefde EP, maar eigenlijk ook het motto van hun carriere. Begonnen in de kleinste buurthuizen van Spangen, Rotterdam, zijn ze inmiddels uitgegroeid tot YouTube en Spotify knallers. ‘Ik Was Al Binnen’, een samenwerking met Frenna van SFB, is een typische Broederliefde track: speelse hiphop met veel ruimte voor kleurrijke Caribische beats. Broederliefde is ook te vinden op Pinkpop 2016.

Beyoncé – 'Hold Up'
Standout track van visual album Lemonade dat Beyoncé afgelopen maand ineens in een uur durende special op HBO primeurde. Lemonade verhaalt over het proces dat een vrouw doorgaat als ze erachter komt dat haar man vreemdgaat. Van ongeloof naar woede, via wraak en acceptatie naar vergiffenis. 'Hold Up' hoort thuis in het ongeloof gedeelte, in de bijbehorende video slaat Beyonce, gekleed in een uitbundige designerjurk, met een honkbalknuppel diverse autoruiten in. Diplo, Ezra Koenig van Vampire Weekend en Father John Misty horen bij de sterrencast die aan dit liedje hebben geschreven. Die laatste beweerde aanvankelijk verantwoordelijk te zijn voor de misthoorn, maar heeft in opdracht van Beyonce een demo opgenomen die in dezelfde versie letterlijk te horen is in het nummer tussen couplet en refrein. Voor Diplo is dit de meest rustige en uitgeklede productie in tijden, ook wel eens lekker. 

Desiigner – 'Panda'
Hoe kan het dat een liedje over de fysieke gelijkenis tussen pandaberen en de witte BMX X6-auto, gemaakt door een totaal onbekende 19-jarige New Yorker uit kan groeien tot de grootste hiphop hit van het moment met meer dan honderd miljoen streams? “Iedereen die kan rappen (of denkt dat ie dan rappen) zet een cover op Youtube en Kanye West adopteerde maar gelijk het hele liedje voor op The Life Of Pablo. Het is het meest onwaarschijnlijke succesverhaal van 2016, check hier het hele verhaal: “I got broads in Atlanta, twisting dope, lean and the Fanta”, rapt Desiigner. Pikant detail: hij is nog nooit in Atlanta geweest.