#SONG16: De 5 Songs van maart

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Roosmarijn Reijmer ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 iedere maand de vijf songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song Van Het Jaar 2016. In Maart maken we ons op voor het grote voorjaarsoffensief van Grote Namen en steken de eerste zomerhits voorzichtig hun kopjes boven de grond uit.

Weval - I Don't Need It
"Kotsende synthesizers", zo omschrijven Merijn Scholte Albers en Harm Coolen van het Amsterdamse producersduo Weval zelf het begin van I Don't Need It. Deze single is de eerste track die naar buiten komt van het aanstaande debuutalbum (release 10 juni) op het befaamde Keulse technolabel Kompakt. De zang is van Koen-Willem Toering van Sunday Sun, vertelde Weval bij de primeur in 3voor12 Radio. Melodieus, elegant maar toch stuwend genoeg om niet stil te kunnen blijven zitten. De introductie van deze track was op het DGTL festival afgelopen weekend al een succes. Dat belooft wat voor Lowlands, waarvoor Weval ook vers aangekondigd is.

The Last Shadow Puppets - Aviation
“Senorita, Well you need not come coquette close to me, cause I can hear you perfectly clear from here”. Een beeldspraak zo poetisch duidelijk, dat kunnen alleen Alex Turner van Arctic Monkeys en Miles Kane zijn geweest. Na acht jaar stilte verschijnt nu eindelijk het tweede The Last Shadow Puppets-album. Opruiend, funky en rockend tegelijk, Aviation is de soundtrack van een feest dat uit de hand gaat lopen. Last Shadow Puppets is komende zomer live te zien op Lowlands. 

M83 - Do It, Try It
Voor het eerst in vijf jaar nieuwe muziek van Fransman Anthony Gonzales alias M83 en het is gelijk een aanstekelijke lentestamper van jewelste. Het bijbehorende zevende M83-album gaat Junk heten en komt 8 april uit. De titel slaat op de manier hoe snel de maatschappij tegenwoordig consumeert. Van een album worden in no time een paar lievelingetjes gepikt en de rest is afval, Junk. Ook Beck doet mee op dat album. 

Whitney - No Woman
Na het ter ziele gaan van Smith Westerns was daar begin deze maand op Where The Wild Things Are ineens het door twee ex-Smith Westerns leden opgerichte Whitney. Funky melancholieke indiesoul met onweerstaanbaar goede liedjes, in kopstem gezongen door de drummer. No Woman is een droevige ballad met een hoofdrol voor de trompet die dagen later nog steeds rondzingt in je hoofd. Waar het op de Eemhof nog een beetje wiebelig klonk, stond de band er twee weken later op SXSW al een stuk sterker bij en schopte het zelfs tot nummer 4 in de SXSW top 50. Wij kunnen niet wachten op het aanstaande album en de shows op London Calling en Lowlands. 

Snakehips ft Tinashe & Chance The Rapper - All My Friends
Eigenlijk is All My Friends al een paar maanden oud, maar omdat hij sluipenderwijs online een hit wordt in Nederland vindt hij nu zijn weg naar de Songs van Maart. Snakehips is een Engels productieduo dat op deze track hulp krijgt van Amerikanen Chance The Rapper en Tinashe. Na een sloot aan remixes, edits en losse tracks is All My Friends pas hun tweede single, en gelijk een wereldhit. De lyrics gaan over niet op een feest willen zijn, een welkome afwisseling tussen de party anthems in de hitlijsten.