#SONG16: De 5 Songs van mei

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Flip Kloet ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 iedere maand de vijf songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song Van Het Jaar 2016. Het zonnige voorjaarsoffensief van Grote Namen is in volle gang en de eerste zomerhits steken voorzichtig hun kopjes boven de grond uit.

Radiohead – Burn The Witch
Dé track die ons heeft verrast en warm maakte voor het nieuwe album van deze legendarische band. Even een korte recap: begin mei verdwenen ineens alle afbeeldingen en posts van de social media van Radiohead. Niet lang daarna verscheen er een schattig blauw vogeltje op Instagram. Ophef alom, want zou het dan toch echt zover zijn? En ja hoor, diezelfde dag nog verscheen de opener van het nieuwe album A Moon Shaped Pool op YouTube. Een track die gaat over de heksenjacht op vluchtelingen in Europa. Een gevoelig nummer dat door middel van strijkers wordt opgebouwd tot een uitbundige climax.

Justin Timberlake – Can’t Stop The Feeling
Nu al een van dé zomerhitjes van het jaar, maar wat wil je wanneer Justin Timberlake net voor de zomer een nieuw nummer uitbrengt. Het nummer is tegelijkertijd de soundtrack van de nieuwe  animatiefilm Trolls en daar hoort natuurlijk een super vrolijke clip bij. Wat dat betreft past het nummer qua gevoel en sound ergens wel in het rijtje van tracks als bijvoorbeeld Get Lucky. Ook werd het nummer gepromoot tijdens de finale van het Eurovisie Song Festival; iets dat nog nooit eerder gedaan was. Uiteindelijk hebben we met Can’t Stop The Feeling weer een zomerse hit die we de komende maanden nog vaak gaan horen.  

Car Seat Headrest – Fill in the Blank
Bij het luisteren van dit nummer ben je direct overtuigd: dit album moet van begin tot eind geluisterd worden. Vorige week was daar Teens of Denial van Car Seat Headrest, groot kanshebber voor gitaaralbum van het jaar. Toch heb je wel een beetje met ze te doen. In de afgelopen jaren maakte Car Seat Headrest al zo’n 12 albums, gratis op Bandcamp verkrijgbaar. Nu is daar de eerste grote release en gaan ze voor 50.000 dollar het schip in. Dit overkwam Will Toledo, beter bekend als Car Seat Headrest. Wij zijn in ieder geval erg blij dat hij dat offer heeft gebracht.

Douwe Bob – Slow Down
Een van de nummers waar je afgelopen maand echt niet omheen kon. Douwe Bob was natuurlijk de Nederlandse vertegenwoordiger op het Eurovision Song Festival 2016 en hij leek in eerste instantie hoge ogen te gooien met die glimlach en goed getimede knipoog. Hij belandde uiteindelijk op de elfde plaats, maar aan het liedje zal het niet gelegen hebben. Want laten we eerlijk zijn: of je nu fan bent of niet, dit refreintje krijg je niet snel uit je hoofd. Slow Down is ook de openingstrack van het album Fool Bar dat begin mei uitkwam.

Flume – Say It ft. Tove Lo
Ook deze artiest bracht een album uit waar fans met smart op hebben gewacht. Vier jaar na zijn titelloze debuut bracht Flume dan eindelijk zijn nieuwe album Skin uit. Een gedoseerde combinatie van beats, hiphop, house en pop. Hoewel het niet op elke track van het album even goed tot zijn recht komt, is Say It is toch wel een gevalletje ‘heel goed gelukt’. Samen met de Zweedse zangeres Tove Lo komen die gebroken ritmes en karakteristieke synthesizer perfect tot zijn recht. Op 4 november staat Flume in de Heineken Music Hall en, voor degenen die niet zo lang kunnen wachten, op 25 juni op Down The Rabbit Hole.