#SONG16: De 5 Songs van juli

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Redactie 3voor12 ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 iedere maand de vijf songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song van het Jaar 2016. In juli zagen we een ironische ode, een onontkoombaar hitkanon en de terugkomst van een oude bekende (nee, niet Frank Ocean).

Michael Kiwanuka - Love & Hate
Deze Brit blaast klassieke soul nieuw leven in, en doet het een warm folkjasje aan. 'Love & Hate' komt van zijn tweede album met dezelfde titel – vorige week ons Album van de Week. Voor deze single neemt Kiwanuka flink de tijd: welgeteld zeven minuten en zeven seconden lang papapada't zijn achtergrondkoor over een lome groove met meeslepende strijkers. Kiwanuka's gevoelige stem vertelt een verhaal over hartenzeer en levenskracht. Een verslavende track, die je de hele maand niet meer uit je hoofd kreeg en ongetwijfeld tot de Song-verkiezing in je kop zal blijven papapada'en.

Sef & Aafke Romeijn - Alles Went
Zanger/rapper/producer/stijlicoon Sef en singer-songwriter/Twitterkoningin Aafke Romeijn zijn ongetwijfeld twee van de hipste mensen in de Nederlandse muziekscene. Hoe moeten we dan hun gezamenlijke track interpreteren? 'Alles Went' is een 'ode' aan de hipster. Met gortdroge ironie in de stem zingt het duo over glutenvrije cappucino, schorseneren en leuke plekjes met fijne mensjes: 'het is hier net Berlijn'. Maar aan al die yuppengezelligheid kleeft ook een duistere kant: 'We redden de buurt, we maken het hip / We houden van authentiek en rauw / Kom jij hier vandaan, dan mag je nu gaan / 't Is voor iedereen, maar niet voor jou'.

Major Lazer - Cold Water ft. Justin Bieber en MØ
Als producer Diplo ergens goed in is, is het hits maken. Hij werkte al mee aan de wedergeboorte van Justin Bieber op zijn track 'Where Are U Now', en nu mag Justin zijn vocalen lenen aan een song van Diplo's Major Lazer. Ook Deense zangeres MØ is van de partij, die samen met Major Lazer vorig jaar de onontkoombare zomerhit 'Lean On' maakte. Dit moet dus wel een kneiter van een hit worden, zou je zeggen. Voor Major Lazer-begrippen is 'Cold Water' nog best subtiel: geen aardschokkende drops te bekennen, en ook geen misthoorns. Wel die herkenbare tropische house-vibes, een gevoelig gitaartje en een fijn heupwiegritme.

Blood Orange - Best To You ft. Empress Of
Op de valreep in juni uitgekomen, maar heel juli op repeat: Freetown Sound, het nieuwe album van Blood Orange. Dev Hynes, zoals ie eigenlijk heet, maakte een prachtige, gelaagde plaat met songs die even onderkoeld als sexy klinken. 'Best To You' is een van de hoogtepunten, met zoetgevooisde vocalen van de jonge New Yorkse songwriter en producer Empress Of. Zij neemt de hoofdrol van deze track op zich, die vertelt over de pijn van een slechte relatie: 'I can feel my bones crack in your arms'. Toch blijft ze het proberen: 'I can be the best to you', zucht ze. Maar de stem van Dev Hynes vraagt haar of het het al die moeite wel waard is: 'Did he even notice? (…) Do you really want to?'

Justice - Safe and Sound
Daar zijn ze weer: de Fransozen en electroclash-helden van Justice zijn na vier jaar terug met een nieuwe single. 'Safe and Sound' is net zo funky als we van de heren gewend zijn sinds hun eerste album (Cross). Fans ontdekten de nieuwe track in een dj-set van Busy P, eigenaar van Justice' platenlabel Ed Banger. Een paar dagen later verscheen 'Safe and Sound' officieel online als gratis download. Nog geen woord over de releasedatum van een nieuw album, maar dit eerste voorproefje is alvast smakelijk.