#SONG16: De 5 Songs van februari

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Roosmarijn Reijmer ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 iedere maand de vijf songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song Van Het Jaar 2016. Zo was februari de maand van Beyoncé's nieuwe track ‘Formation' en haar politiek geladen Super Bowl-optreden, en brak Lil’ Kleine alle hitparaderecords die er maar zijn.

Lil' Kleine ft. Ronnie Flex - Niet Omdat het Moet
Op 29 februari stond de teller op 3 miljoen Spotify plays en een ruime 2 miljoen views op YoutTube voor Niet Omdat Het Moet. Maar dat is niet het enige record dat de rapper uit Amsterdam brak in februari 2016. Alle elf tracks stonden tegelijk genoteerd in de top 35 van de Single Top 100, inclusief de speech van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid over het negatieve effect van megahit Drank & Drugs in de Tweede Kamer. In de Album Top 100 was WOP het eerste Nederlandstalige album dat de nummer 1 positie haalde. Op Niet Omdat Het Moet krijgt Lil’ Kleine veel hulp van collega Ronnie Flex, van wie we ook dit jaar nog een album en de nodige verbroken records kunnen verwachten. 

Dua Lipa – Be The One
De eerste kennismaking met Dua Lipa was op Eurosonic, waar ze op het 3voor12 podium in VERA zichzelf kwam voorstellen. Vooral single Be The One maakte indruk: “'Be The One' heeft een gitaarlijn die sprankelt als prikwijn en aanstekelijk gesyncopeerde vingerknipjes. Een liefdesanthem om je armen zorgeloos bij in de lucht te gooien.” Februari was de maand van de verbreding voor Be The One, dat inmiddels door zowel publieke als commerciele radiozenders wordt gedraaid in Nederland - waarmee we een voortrekkersrol in de wereld hebben met dit liedje. Dua Lipa wordt ook verwacht op het grootste showcasefestival ter wereld South By South West. 

Moderat - Reminder
Het eerste geluid van het aanstaande derde Moderat-album is een event in de dancewereld. Iedereen wil er wat van vinden, van de verstokte fan van het eerste uur die vindt dat de zang van Apparat wel een héél grote rol heeft gekregen in de samenwerking, tot de nieuwere fans van wie de beats van Modeselektor nog wel heftiger hadden gemogen. Op de aanstaande plaat III is het een van de tracks die het meest een liedje is met kop en kont, dat verhaalt hoe de media steevast negatieve invalshoeken kiezen. Moderat staat op 29 maart in Paradiso, het concert was binnen een minuut uitverkocht. Belangstelling genoeg dus voor dit bijzonder invloedrijke trio. De herkansing is op 1 oktober, bij 3voor12 Presenteert Moderat in de Heineken Music Hall. 

Beyoncé - Formation
Het weekend na de release van Formation bleef het stil op de twitter van fastfoodketen Red Lobster. De keten wordt genoemd in de tekst van Formation als onderdeel van de trotse Afro-Amerikaanse cultuur en het internet eiste een reactie. Die kwam er uiteindelijk: de omzet van dat weekend was vele malen verdubbeld en niemand bij de keten had tijd gehad om te reageren wegens, nou ja, drukte. Beyoncé is black and proud op Formation, de tekst zit vol met referenties als "Earned all this money but they never take the country out me / I got hot sauce in my bag, swag" en "My daddy Alabama, Momma Louisiana / You mix that negro with that Creole make a Texas bamma." Maar de klap op de vuurpijl kwam met de performance op de Super Bowl. Coldplay en Bruno Mars werden weggeblazen door Beyoncé en haar danseressen, allemaal gekleed als Black Panthers. Kijk hier de clip van dat optreden en lees meer over de #BlackLivesMatter-beweging in de Bigger Picture. Formation is nu al een van de belangrijkste tracks van het jaar.