#SONG16: De 5 Songs van augustus

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Redactie 3voor12 ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 iedere maand de vijf songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song van het Jaar 2016. Voor augustus pikten we de dansbare indiepop van Warpaint er uit en natúúrlijk laten we Frank Ocean niet ongemerkt voorbij gaan deze maand.

Green Day - Bang Bang
COMING IN WITH A BANG! De punkrockveteranen uit Californië kunnen het nog steeds. Sinds de jaren negentig houden Billy Joe Armstrong en de zijnen de punkrock levend met hits als 'Basket Case', 'Holiday' en 'American Idiot'. Vier jaar na hun trio albums Uno, Dos en Tre is 'Bang Bang' hun comeback single.

Oscar & The Wolf - The Game
Net op tijd voor hun optreden op Lowlands was daar opeens een nieuwe single van Oscar and the Wolf. The Game is het eerste voorproefje van de nieuwe EP, die is opgenomen in Los Angeles. Duidelijk geinspireerd door popmuziek anno 2016, met Rihanna als grootste voorbeeld en waarin de futuristische hiphop van Yeezus sterker aanwezig zijn dan ooit.

Warpaint - New Song
De naam dekt de lading: Amerikaans indiepopkwartet Warpaint heeft een nieuw liedje, en ze noemen het 'New Song'. Direct en doeltreffend, zo kun je de track zelf ook omschrijven: dansbaar, uptempo en een stukje uitbundiger dan we van de dames uit Los Angeles gewend zijn. Frontvrouw Emily Kokal zegt dat dit helemaal in de lijn ligt van hun aanstaande album: 'In vergelijking met onze albums is onze live show altijd veel meer jammy en high-energy. We houden allemaal van dansen. We wilden niets wegnemen van de emotie of de core feeling van onze band, maar we wilden wel het tempo een beetje omhoog gooien en een beetje meer lol maken.' Dat zagen we op Lowlands, Emily!

Frank Ocean ft. Beyonce - Pink + White
Sjongejonge, Augustus was wel de maand van Frank Ocean. Na drie jaar wachten was ie daar dan eindelijk met twee (!) nieuwe albums. Visual album Endless zijn we stiekem al een beetje vergeten, maar met Blond is hij definitief terug met Pink + White als beste track. Geproduceerd door Pharell, Tyler the Creator en Frank Ocean zelf en met Beyoncé verdrukt in de achtergrondzang. Krijg dat maar eens voor elkaar...

Sevn Alias - Gass ft. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho
Heel Rotterdam Airlines trekt zich op aan Sevn Alias, dat kopten we deze maand in onze feature over het hiphoplabel van oude en nieuwe Rotterdamse helden als Hef en Crooks, Lil Saint en Jairzinho. Gass is zo'n typische auto-track met een zomerse vibe, ideaal om uit je (auto)speakers te schallen. Pull up, Gass!