#SONG16: De 5 Songs van januari

Nieuw op 3voor12: welke nummers halen de song16-longlist?

Roosmarijn Reijmer ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 met ingang van deze maand de 5 songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song Van Het Jaar 2016. Zo was januari de maand van het toonaangevende showcasefestival Eurosonic/Noorderslag, het overlijden van David Bowie en stapels aankondigingen van bands voor een hete festivalzomer.

David Bowie – Lazarus
Verbazing en verbijstering over zijn overlijden, maar vooral grenzeloos respect voor David Bowies nalatenschap afgelopen maand. Verbijstering om het bericht dat een unieke, onsterfelijke popster toch sterfelijk bleek, verbazing omdat hij al anderhalf jaar ziek was en respect omdat zijn nieuwe album Blackstar een prachtig muzikaal afscheid isLazarus gaat de geschiedenisboeken in als een track waarop Bowie zijn eigen overlijden voorbeschouwt met de woorden: 'Look up here / I'm in heaven/ I've got scars that can't be seen /I've got drama, can't be stolen / Everybody knows me now'.

VANT – Parking Lot
Energieke punky gitaren, we zaten er om verlegen de afgelopen jaren. Waar bleven de kinderen van Franz Ferdinand en Arctic Monkeys? Met o.a. Otherkin en vooral VANT is er eindelijk weer beweging op dat front, inclusief politieke boodschappen over het Europese grenzenbeleid. Op Eurosonic zag 3voor12 een heerlijk energieke show van deze vier Britten, die zich nog het beste laten vergelijken met een stel puppies dat voor het eerst wordt losgelaten. VANT’s debuutalbum wordt deze zomer verwacht, maar tot die tijd geeft Parking Lot de perfecte dosis indierock om de januaridepressie mee te verjagen.

Eefje De Visser – Mee
De Koningin van de januari-Luisterpaal is Eefje De Visser. Haar derde album Nachtlicht kan rekenen op veel nieuwsgierige luisteraars. Tegen 3voor12 zei ze vroeger vierkant te zingen en tegenwoordig in golfbewegingen. Mee is daarvan een uitstekend voorbeeld. Sierlijk en met genoeg ruimte voor je eigen verbeelding is Mee een track om te koesteren.

Anderson .Paak ft Schoolboy Q – Am I Wrong
Genoeg soul voor North Sea Jazz en genoeg dance voor Pitch Festival, maar altijd met een hiphop ondertoon: Anderson .Paak heeft zijn eigen niche uitgevonden en dat maakt hem een graag geziene gast tijdens het komende festivalseizoen. Anderson .Paak was vorig jaar de grote onbekende op Dr. Dre’s Compton, waar hij op bijna de helft van de tracks te horen is. 2016 begint met doorbraakalbum Malibu, en Am I Wrong is zonder meer het prijsnummer. Met hulp van Schoolboy Q bezingt hij de twijfels op de dansvloer tijdens het versieren van een meisje. Wil ze nu wel of niet met hem mee?

Blossoms - Charlemagne
De oorwurm van januari – met dank aan de 3FM Megahit en het uitstekende optreden op Eurosonic – is Blossoms’ Charlemagne. Kersvers opgenomen in BBC’s Sound Of 2016 zijn alle ogen gericht op dit vijftal uit Stockport, vlakbij Manchester. Deze track is 2 minuut 47 pop-perfectie, heavy leunend op een killer 80s synthesizer hook, aangevuld met de juiste dosis britpopgitaar. Niet mogelijk om stil bij te blijven zitten.