#SONG16: De 5 Songs van juni

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Roosmarijn Reijmer ,

In een maand tijd gebeurt er zoveel in nieuwe-releasesland dat je aan het eind van het jaar gemakkelijk het overzicht kwijt bent. Daarom verzamelt 3voor12 iedere maand de vijf songs die het verschil maakten en die je zeker terugziet in de longlist van de Song Van Het Jaar 2016. In festivalmaand juni gaan de nieuwe releases vaak een beetje op een laag pitje, maar deze vijf tracks staken met kop en schouders uit boven de festivalmodder.

Amber Arcades - Fading Lines
Grenzen spelen een grote rol in het leven van singer-songwriter Annelotte De Graaf. In haar werk als ambtenaar bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst waar ze over asielaanvragen beslist, maar ook door haar buitenlandse platencontract bij kwaliteitslabel Heavenly Records, waar haar debuutalbum deze maand is uitgekomen. Haar muzikale carrière is gelijk een internationale met veel aandacht op kwaliteitsmuziekblogs en optredens in het buitenland. Fading Lines is een prachtige, dromerige plaat geworden, perfect geschikt voor de lange zomeravonden.

Beck - Wow
Twintig jaar na het verschijnen van zijn legendarische album Odelay keert Beck terug naar die hiphop-georiënteerde roots van hem, maar dan wel in een 2016-jasje. Ratelende hi-hats, zware bassen en algehele gekte op een track die je niet op zacht volume moet luisteren omdat dan alleen de laag resonerende alarmen overblijven. Producer van ‘Wow’ is Greg Kurstin, die ook meeschreef aan de klapper ‘Hello’ van Adele. Alleen jammer dat Beck ‘Wow’ niet speelde tijdens zijn optreden op Best Kept Secret.

Maggie Rogers - Alaska
Als Pharrell een masterclass komt geven op NYU, wordt hij omver geblazen door de demo van Maggie Rogers. Hij zegt ter plekke haar niets meer te kunnen leren: "Je hebt zodanig je eigen stijl dat ik het niet kan beoordelen. Het is nergens mee vergelijkbaar." Het filmpje gaat viral en het duurt niet lang of ‘Alaska’ komt officieel wereldwijd uit.  

Jonna Fraser ft Broederliefde – Do Or Die
Alweer zo’n deelnemer aan het jonge hiphopcollectief New Wave die solo succes scoort! Jonna Fraser pakt met hulp van zijn vrienden van Broederliefde een vroege zomerhit met ‘Do Or Die’.  De Caraïbische vibes en '90s R&B maken dit liedje tot een feelgood anthem voor de zomer, dat inmiddels al platina is in streamingaantallen.

Bastille – Good Grief
De comeback single voor het Britse Bastille, die op basis van hits als ‘Pompeii’ en ‘Things We Lost In The Fire’ de hele wereld op formaatje HMH konden rondtouren. ‘Good Grief’ opent met alleen bas en zang en is een stuk funkier dan eerdere Bastille songs, maar even geschikt voor grote menigtes op een veld als ‘Pompeii’. De tekst gaat over hoe een luchtje of een geluid herinneringen kan oproepen aan iemand die niet meer in je leven is. De gesproken tekst in de track komt uit de film ‘Weird Science’.