Tien tips voor Pinkpop 2015

Onder meer Faith No More, Kovacs en Pharrell Williams

Cécile van Wijnsberge ,

Op het Pinkpopaffiche staat dit jaar een bijzonder gevarieerde lijst met namen. Drie dagen lang vind je er alles van zorgeloze pop tot genadeloze hardrock en van grote titanen tot acts waar je tot dan toe nog nooit van had gehoord. 3voor12 is er natuurlijk bij, en kiest vandaag een aantal hoogtepunten uit de line-up om je alvast op voor te bereiden. Hierbij tien acts die zeker even de moeite waard zijn om langs te gaan, in willekeurige volgorde.

Faith No More
De jaren ’90-helden van Faith No More leverden dit jaar na meer dan een decennium het sterke comebackalbum Sol Invictus af. Al sinds 2009 zijn Mike Patton en kompanen weer samen aan het touren, en met dit nieuwe materiaal is de band definitief terug van zeker tien jaar weggeweest. Nu is het met de ‘90s revivalbands op Pinkpop niet altijd even goed afgelopen, maar met Sol Invictus en een sterke live-reputatie sinds de reünie op zak moet het met Faith No More haast wel goed komen.  

Avicii
Een bijzonder spraakmakende boeking: de Zweedse producer Avicii. Een knappe kop (altijd getooid met dat herkenbare scheve petje) en genoeg hits in zijn koffer om een heel veld gemakkelijk mee aan het dansen te krijgen, een logische keuze voor Pinkpop dus. Toch maakte Avicii’s komst een hoop tegenstand los, want wat staat hij daar nou eigenlijk te doen achter die tafel? Tsja, daar gaan we ook op Pinkpop niet achter komen. Het publiek zal desondanks waarschijnlijk helemaal los gaan voor deze jongen, want zijn hits zijn onontkoombaar.

John Coffey
Als je naar een show van John Coffey gaat, kun je er donder op zeggen dat je aan het einde helemaal stuk bent. De Utrechtse rockers stellen nooit teleur, en zelf gooien ze ook alles eruit wat ze te geven hebben. Hun live-reputatie is eerder een spoor van vernieling. En dan zijn de liedjes ook nog stuk voor stuk reteslimme nekbrekers. Sowieso hossen geblazen dus. Als je ook nog schouder aan schouder met de mannen van John Coffey wil hossen, moet je op zoek naar de indrukwekkendste snor in het publiek bij… Robbie Williams? Zanger David Achter de Molen vertelde ons waarom hij fan is van de überentertainer.  

Muse
Behoeft Muse nog een introductie? Al sinds jaar en dag staat het Britse drietal bekend als een van de beste livebands ter wereld. Het nieuwe album Drones is weer typisch Muse: bombastische rock met een onderliggend thema, ditmaal indoctrinatie, het verlies van empathie en, nou ja, drones dus. Vijftien jaar geleden stonden ze voor het eerst op Pinkpop, en sindsdien stellen ze zelden teleur. Muse is een band die je gewoon een keer gezien moet hebben. 

Nick Mulvey
De Engelse Nick Mulvey draagt een exotische verzameling muzikale invloeden met zich mee: hij studeerde muziek in Cuba en speelde als lid van Portico Quartet op Afrikaanse muziek geïnspireerde jazz. Onder zijn eigen naam laat hij zich inspireren door onder meer Paul Simon en Laura Marling, met wie hij ook op tour ging. Al deze invloeden smelten samen tot een intrigerend en eigenzinnig geluid, met Mulvey en zijn akoestische gitaar in de hoofdrol. 

De Jeugd van Tegenwoordig
In hun tienjarige bestaan heeft De Jeugd inmiddels nationale heldenstatus verworven. Dit jaar vieren ze hun jubileum uitgebreid met integrale albumshows, een groot feest in de HMH en natuurlijk op het hoofdpodium van Pinkpop. 3voor12 was al bij drie van de vier albumshows in TivoliVredenburg, waar ze per avond een album helemaal doorspelen, en daar bleek keer op keer dat de mannen in topvorm zijn. Niet meer zo jong wellicht, maar ongetwijfeld jeugdig. 

Oscar & The Wolf
Het Belgische trio rond Max Colombie blijft maar indruk maken, zowel live als op debuutalbum Entity, dat volstaat met donkere, subtiele synthpop. Bij onze zuiderburen spelen ze de grootste zalen al vol, en ook Nederland lijkt langzaam door te krijgen dat dit best wel eens een hele grote kan worden. Op Where The Wild Things Are en Eurosonic waren wij in elk geval vol lof. Laat je op Pinkpop meevoeren door Colombie en co, die je zullen laten dansen en huilen tegelijkertijd. 

Pharrell Williams
Pharrell Williams heeft die gouden touch. Al jaren is hij een van de belangrijkste hitmakers, zowel op het podium als achter de schermen. In 2013 maakte hij de hit die alle andere hits met de grond gelijk maakte: het onbedwingbaar optimistische Happy. Daarna volgde het album G I R L, een al even positieve ode aan de vrouw met nog meer van zijn herkenbare funky werk erop. Voor zijn live set doet Williams een greep uit zijn enorme catalogus met succesnummers, dus verwacht ook tracks uit het tijdperk van N*E*R*D en The Neptunes. 

Kovacs
De Eindhovense zangeres Sharon Kovacs is een jong talent, maar ze klinkt als de diva’s van weleer. Niet voor niets staat er op haar setlist een cover van Shirley Basseys Diamonds Are Forever: dat filmische retrogevoel vind je ook duidelijk terug op haar debuutalbum Shades of Black. Een elegante plaat is het geworden, met een gevaarlijk randje. Haar rauwe soulvolle stem is live net zo indrukwekkend.  

Typhoon
Typhoons zegetocht langs de festivals is nog lang niet voorbij. De rapper wist onderweg iedereen te overtuigen met behulp van zijn charme en zijn ijzersterke band. Ook zijn album Lobi Da Basi was een klinkend succes: een plaat als een boek, met poëtische teksten op hiphopbeats en blinkende blazers. In 2014 won hij dan ook de 3voor12 Award voor album van het jaar. De weersvoorspellingen mag je negeren, want bij de show van Typhoon wordt het sowieso tropisch.