1 (-) Joanna Newsom – Divers (album)
Na een mooie rol in de film Inherent Vice keert Joanna Newsom weer terug in wat ze het best kan: muziek maken. In feite is er niks aan haar vaste recept veranderd. Sprookjesachtige liedjes, waarin ze zichzelf begeleidt op harp. Maar nog meer op de vorige albums vindt ze een balans tussen ongelofelijk knappe arrangementen en de onnavolgbare melodieën aan de ene kant, en subtiele referenties naar klassieke Amerikaanse folk. Luister het album nog een paar dagen op de Luisterpaal.
2 (-) Jamie Woon – Live bij 3voor12 Radio (live)
Je kent Jamie Woon vast nog wel van zijn grote electrosoulhit Night Air uit 2011. Zijn sound werd enorm populair. Onder meer Chet Faker en SOHN gingen verder waar hij gebleven was, maar rond Jamie Woon bleef het lange tijd stil. Nu komt de Brit eindelijk terug met zijn tweede plaat Making Time (30 oktober uit), beïnvloed door D'Angelo en met een meer akoestisch geluid. En daar kwam hij op 3FM een voorproefje van geven, kijk hier de nummers Sharpness, Message en Dedication terug.
3 (-) PAUW – Macrocosm Microcosm (album)
PAUW werd het afgelopen jaar in bijzonder rap tempo een Nederlandse festivallieveling, met een indrukwekkende show in een bomvolle X-Ray op Lowlands als voorlopige apotheose. De live-reputatie hebben de Twentse psychrockers dus snel gevestigd, nu is de debuutplaat Macrocosm Microcosm er ook. Die plaat is het 3voor12 Album Van De Week. De wederopstanding van psychrock lijkt nog lang niet voorbij en in Nederland loopt op dit moment één band voorop, de naam hebben ze maar alvast in hoofdletters gespeld: PAUW. Lees hier de albumrecensie van Sjoerd Huismans.
4 (-) De Jeugd van Tegenwoordig – Manon (album)
Afgelopen vrijdag presenteerde De Jeugd hun nieuwe album in TivoliVredenburg, waar ze 100 shirts met de tekst 'West Henk Broek' verspreidden vanwege Henk Westbroeks kritiek op het gigantische poppodium. Timo Pisart was erbij en zag onder andere de nieuwe livefavoriet Ze Kan Me Wel Schieten, met een stukje komisch theater. De hitgevoeligheid is minder hoog dan voorheen bij Manon, maar nummers als Lente In Bed en Zakmuitdeheup blijven je nog lange tijd achternazitten. Tim den Besten ging voor 3voor12 met de heren op gesprek om er achter te komen wie Manon nou eigenlijk is. Dat interview liep uiteindelijk uit een therapeutische sessie, voor Tim nog wel.
5 (-) Fuzz – Fuzz II (album)
Sjoerd Huismans zag Fuzz in augustus op Lowlands met een klein uur garagerock/protometal van de allerbovenste plank. Het optreden behaalde de nummer 12 in onze Lowlands Top 30 en was dus een van de beste shows van het festival. Zanger/drummer Ty Segall stond al een tijdje op de radar met de albums Slaugherhouse en Manipulator, maar Fuzz is toch nét nog even een tandje intenser. Nu is er het tweede album van Fuzz dat zeer toepasselijk Fuzz II is genoemd.
6 (-) Justin Bieber – Sorry (single)
De grote winnaar van de MTV EMA’s bracht vrijdag zijn nieuwe single uit en wat voor een. Bieber blijft verrassen met steeds volwassenere popliedjes, zoals de samenwerking met Diplo en Skrillex (Where Are Ü Now), en What Do You Mean, zijn eerste nummer 1-hit in Nederland en Amerika. Nu is hij weer met Skrillex de studio ingedoken. Het resultaat is alles behalve een schreeuwerige dubstep-plaat. Sorry is ook zeker geen guilty pleasure, gewoon oprecht een goed popliedje.
7 (-) Grimes – Flesh, Without Blood (single)
Vandaag verschijnt de opvallende, zelf geregisseerde video van de Canadese Grimes. Die bestaat uit twee aktes: het energieke, poppy Flesh, Without Blood en het meeslepende Life In The Vivid Dream.
8 (-) Patrick Cowley - Kickin' In (EP)
Zo af en toe gaat er ergens op de wereld weer een kluis open, en wordt er weer een vergeten disco-plaat opnieuw uitgegeven. Deze week was ging de die deur weer op een kier, en kwam er een EP van Patrick Cowley uit. Patrick wie? Patrick Cowley, een pionier die jong overleed, maar in de jaren zeventig onweerstaanbare hi nrg maakte. En soundtracks voor onweerstaanbare gay porno ook, trouwens.
9 (-) Jack Garratt – Breathe Life (single)
Ineens is er een nieuwe single van de sympathieke Londenaar. 3voor12 maakte kennis met de multi-instrumentalist tijdens Noorderslag eerder dit jaar. Zijn debuutalbum Phase verschijnt pas op 19 februari. Breathe Life is de 3voor12 Single van de Week en hoor je elke dag bij Roosmarijn in 3voor12 Radio.
10 (-) Neon Indian – VEGA Intl. Night School (album)
Misschien kende je Neon Indian al van de EP die hij met The Flaming Lips maakte in 2011. Het is het project van Alan Palomo, de Mexicaan die tegenwoordig in Texas woont en funky electropop maakt, gedreven door jaren ‘80-synthesizers. Zijn derde album liet even op zich wachten omdat de laptop van Palomo gestolen was. Prijsnummer is Annie, dat aan bijvoorbeeld Washed Out doet denken, maar bekijk vooral ook de net verschenen video van Slumlord in de playlist hierboven.
11 (4) Deerhunter – Fading Frontier (album)
Twee weken geleden bereikte Deerhunter de 3voor12 Checklist al met zijn nieuwe plaat. Vorige week was er een checklist speciaal aan ADE gewijd met de twaalf beste tracks van 115 uur zonder slaap op de hoofdstedelijke dansvloeren. In die week was Fading Frontier van de breekbare zanger het 3voor12 Album van de Week, met pogingen tot meer toegankelijke popmuziek dan voorheen, waarvoor Cox’ zich naar het schijnt liet inspireren door de grote bands die eind jaren tachtig de oversteek van de underground naar de mainstream wisten te maken. Ook deze week is het album niet weg te denken uit de lijstjes op de redactie.
12 (-) BØRNS – Dopamine (album)
Met zijn androgyne stem en koortjes doet Garrett Borns soms denken Lorde, maar hij doet er zeker niet voor onder. Ex-3FM Megahit 10.000 Emerald Pools ken je natuurlijk al, Electric Love komt al een tijdje voorbij bij 3voor12 Radio, maar ook de rest van de plaat staat boordevol slimme electropop liedjes.
De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door Sander Kerkhof, Matthijs Kuiper, Roosmarijn Reijmer, Menno Visser, Norbert Pek, Ralph-Hermen Huiskamp, Christiaan Walraven, Sjoerd Huismans, Atze de Vrieze, Erik Zwennes, Menno de Meester, Ingmar Griffioen, Cécile van Wijnsberge en René Passet.