3voor12 Checklist (week 42): Nicolas Jaar, Majical Cloudz, Hunee

Elke week de beste nieuwe muziek

Menno de Meester ,

Het is weer maandag, dus tijd om de beste nieuwe muziek aan je voor te stellen. De 3voor12 Redactie zet elke week de mooiste singles, video's, albums en docu's voor je op een rij. De ADE voorpret is alvast begonnen met een goede dosis elektronische muziek van bijvoorbeeld Nicolas Jaar, Hunee en 2562. Maar ook de opname van Editors in het Paard en de nieuwe albums van Sef, Alex G en Deerhunter mogen niet ontbreken.

1 (-) Nicolas Jaar – Fight (Nymphs IV) (single)
De slotnacht van Trouw staat nog steeds in het geheugen gegrift, waar Nicolas Jaar met een extreem laag tempo de club naar een enorm hoogtepunt bracht. Dit jaar was hij de headliner op Lente Kabinet waar hij bedwelmde met zijn eigen idioom en liet hij Hall & Oates's I Can't Go For That en Marianne Faithful's Working Class Hero klinken als de meest urgente dansvloerplaten van 2015. Nu is er het nieuwe elektronische avontuur Fight, waar hij zijn oor voor detail laat gelden.

2 (-) Majical Cloudz - Downtown (single)
Het Canadese electronicaduo haalden al eerder de 3voor12 Checklist met Silver Car Crash. Nu zijn ze terug met het betoverende Downtown. De zanger werkte samen met Grimes en tourde vorig jaar nog met Lorde. Nog even geduld tot hun derde album: Are You Alone? verschijnt vrijdag.

3 (RE) Hunee – Hunch Music (luisterpaal)
Tot verbazing van velen was Hunee afgelopen week de winnaar van de 3voor12 Award. Volgens de jury maakte hij het beste Nederlandse album van het afgelopen seizoen. De jury noemde het album "verfrissend en waanzinnig muzikaal. Waar veel house-albums aanvoelen als een verzameling singles, blijft het hier de hele tijd verrassen met zijn unieke sound en ritmes. Het is een album dat je met de handen in het haar doet zitten als je het in een hokje wilt duwen, een album dat je ook mooi kunt vinden als je het nog niet helemaal begrijpt. Het is vrijwel instrumentaal en toch heb je het gevoel dat de maker er zijn persoonlijkheid er in verweven heeft." Hunch Music is terug op de Luisterpaal en is deze week het 3voor12 Album van de Week

4 (-) Deerhunter – Fading Frontier + Snakeskin (album + single)
De 3voor12 Single van de Week is voor de Amerikaanse indieband Deerhunter. Zanger Bradford Cox vertelde aan The Observer dat hij homo is geworden, zodat hij geen kinderen zou krijgen die fan worden van Taylor Swift. Hun nieuwe album Fading Frontier verschijnt vrijdag, tot die tijd hoor je Snakeskin elke dag in 3voor12 Radio.

5 (-) Editors live in Paard van Troje (video)
En opeens speelden Editors in het Paard op de 3voor12 Presenteert... PIAS Nites. Het concert was natuurlijk binnen no time uitverkocht, maar iedereen die het gemist heeft, kan het hier volledig terugkijken, inclusief de nieuwe nummers van ex-Album van de Week In Dream.

6 (-) Alex G – Beach Music (album)
Net te laat voor de zomer, maar daardoor niet minder aangenaam. Beach Music is alweer het zevende album van de singer-songwriter uit Philadelphia, dat nu nog even op de Luisterpaal staat.

7 (-) 2562 & Heleen Blanken @ 3voor12 Award (live)
Het meest experimentele album dat een 3voor12 Award-nominatie binnensleepte was The New Today van 2562. In de Tolhuistuin overdonderde de Haagse producer samen visual artist Heleen Blanken in een audiovisueel techno-experiment.

8 (-) Sef – In Kleur (album)
Sef is terug in full color. Zijn nieuwe album In Kleur voorzag hij van een magazine om alle tracks te illustreren. De beats zijn gemaakt door SirOJ en FS Green, maar uiteindelijk liet hij Thijs van der Klugt van Baskerville met de botte bijl erdoor heen gaan. Het resultaat is een verrassend en onconventioneel album. Wakker en Ze Zeggen deed hij al live bij 3voor12 Radio, maar luister ook eens naar Toch Houdt Ze Van Mij.

9 (-) Sofi Tukker – Drinkee (single)
Bij Menno Visser gingen meteen de alarmbellen af toen hij Drinkee hoorde. Wordt deze New Yorkse track op een Portugees gedicht een hit?

10 (6) Eric Prydz – Opus (Four Tet remix) (single)
Nog steeds heet: Het is weinig credible dj’s gegeven een nummer van Eric Prydz te draaien en er mee weg te komen. Four Tet durfde het aan op Dekmantel Festival. Nu maakt hij ook een officiële remix voor de Zweedse EDM-dj. Four Tets magnum ‘Opus’ is precies zo episch als je verwacht.  

11 (-) Glen Faria – Zij Weet Het (single)
Je kent hem natuurlijk nog als MC Fit van Flinke Namen, maar ook solo overtuigt Glen Faria. Voor de video van Zij Weet Het reisde hij af naar Zuid-Afrika.

12 (-) Daft Punk Unchained (docu)
De invloed van Daft Punk is moeilijk te onderschatten. Het hele verhaal wordt verteld in Daft Punk Unchained, waarin het Franse duo verklaart waarom ze liever anoniem blijven en hoe de legendarische Alive show op Coachella tot stand is gekomen. Daarnaast vertellen Skrillex, Kanye West en vele anderen over de invloed die de robots op hun werk hebben gehad.

De 3voor12 Checklist is samengesteld door Timo Pisart, Willem van Zeeland, Silvy Broeren, Atze de Vrieze, Roosmarijn Reijmer, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Ingmar Griffioen, Cécile van Wijnsberge, Menno de Meester, Erik Zwennes, Matthijs Kuiper, Sander Kerkhof, Christiaan Walraven, Menno Visser en René Passet.